.
Wiet versus alcohol
Over cannabis en alcohol lopen de meningen sterk uiteen. Voor beide stoffen geldt: ze zijn verboden geweest, beïnvloeden je denken en voelen en hebben hele subculturen gedefinieerd. Maar is het een beter dan het ander en is wiet, ondanks het wijdverbreide gebruik van alcohol, een gezonder alternatief? Dat gaan we hier uitzoeken.
Inhoud:
Er zijn veel mensen die na een lange werkdag een koud biertje of een glas wijn drinken. Maar naarmate de publieke opinie en de regelgeving verandert, lijkt het erop dat een glas alcohol steeds vaker wordt vervangen door een vers gerolde joint. Maar wat maakt dat steeds meer mensen zich aangetrokken voelen tot wiet?
Volgens een YouGov-peiling[1] lijkt veiligheid een belangrijke zorg te zijn. Sterker nog, de meerderheid van de Amerikanen denkt dat regelmatig gebruik van alcohol en tabak schadelijker voor de gezondheid is dan wiet. Maar is dat de enige reden? Hieronder duiken we dieper in de wereld van alcohol- en cannabisgebruik om te ontdekken of we echt op weg zijn naar een groene revolutie.
Is alcohol beter dan wiet, of is het andersom?
Als we willen bepalen of de ene substantie beter is dan de andere, moeten we hun primaire factoren analyseren. Hoe beïnvloeden ze je gezondheid, wat kosten ze en welke is sociaal acceptabeler dan de andere? Maar als het om twee totaal verschillende stoffen gaat, zoals alcohol en wiet, is het dan überhaupt mogelijk om de twee te vergelijken? Terwijl de ene wereldwijd geaccepteerd is (en over het algemeen wordt aangemoedigd), staat de andere voor een zware strijd, waarbij veel landen nog steeds volledig tegen recreatief cannabisgebruik zijn.
Het gebruik van wiet kent dus nog vele obstakels. Toch suggereren gegevens op meerdere fronten dat er een langzame, maar prominente verschuiving plaatsvindt van regelmatige alcoholconsumptie naar cannabis[2]. Laten we, met verantwoord gebruik in gedachten, de voortdurende strijd tussen wiet en alcohol eens nader bekijken.
Cannabis versus alcohol
Om deze unieke gedragsverandering te begrijpen, moeten we de brede impact van beide stoffen analyseren. Daarvoor richten we ons op verschillende gebieden, zoals onze gezondheid, onze portemonnee en de perspectieven van mensen om ons heen.
-
Recreatief gebruik
Bewijs van alcoholgebruik gaat terug tot 7000 v.Chr., vergeleken met 2800 v.Chr. voor wiet, en beide stoffen hebben hun oorsprong in Centraal-Azië. Sindsdien hebben zowel alcohol als cannabis al vele uitdagingen doorstaan, waaronder de drooglegging in de jaren 1920 en natuurlijk het voortdurende verbod op wiet.
Hoewel de toegang tot cannabis langzaam gemakkelijker wordt, zien veel culturen alcohol nog steeds als een overgangsritueel. Er zijn misschien beperkingen op de leeftijd waarop we legaal mogen drinken, maar het is heel normaal dat je veel geld uitgeeft aan drank en uitgaan in het weekend.
Helaas is het moeilijk om het recreatief gebruik van de twee stoffen direct met elkaar te vergelijken, omdat niet iedereen toegang heeft tot wiet. Toch lijkt er een positieve verschuiving[3] te zijn in gebieden waar cannabis legaal is, zoals Californië. Dit is grotendeels te danken vanwege de veronderstelde langetermijneffecten die alcohol op het lichaam heeft. Dat wil niet zeggen dat wiet geen negatieve of ongewenste bijwerkingen heeft, maar vanuit een recreatief oogpunt "geeft een groeiend deel van de wietgebruikers aan dagelijks of bijna dagelijks te gebruiken, en hun aantallen overtreffen het aantal dagelijkse en bijna dagelijkse drinkers".
-
Maatschappelijke acceptatie
Mogelijke gezondheidseffecten zijn niet de enige drijfveer achter het toegenomen cannabisgebruik. De maatschappelijke mening over wiet speelt ook een rol. De perspectieven van onze sociale kring, vrienden en familie hebben een diepgaande impact op onze levenskeuzes. Twintig jaar geleden beschouwde men het roken van een joint na een lange dag als het begin van een drugsverslaving en een weg naar criminaliteit.
Gelukkig zijn de standpunten aanzienlijk veranderd. De dagen van Reefer Madness zijn voorbij en vervangen door legale wiethandel, grote bedrijven, aanbevelingen van beroemdheden en meer. Als gevolg hiervan wordt geschat dat ongeveer 1,3% van de volwassenen in de Europese Unie[4] (3,7 miljoen mensen) dagelijks of bijna dagelijks wiet gebruikt. Interessant genoeg is de trend van toenemend gebruik echter afhankelijk van waar in Europa. Sommige landen melden hogere schattingen, terwijl andere een afname laten zien in vergelijking met eerdere onderzoeken.
Alcohol laat het tegenovergestelde zien, aangezien de drinkcultuur lijkt af te nemen. Uit onderzoek uit het VK blijkt dat 53% graag minder druk zou willen ervaren om te drinken[5] als onderdeel van sociale en werkevenementen. Ook in de VS drinken mensen minder eenheden alcohol vergeleken met 2009. Dit sentiment lijkt hand in hand te gaan met studies van de CDC die suggereren dat het alcoholgebruik[6] met bijna 8% is gedaald ten opzichte van 2015. Het gebruik van wiet is daarentegen met bijna 6% toegenomen.
-
Effecten
Bij het vergelijken van twee stoffen zijn het vaak de effecten die hun populariteit maken of breken. Meer specifiek spelen de bijwerkingen (en ons begrip daarvan) een belangrijke rol bij hun acceptatie. Voordat we ingaan op de effecten van wiet en alcohol, laten we eens kijken wat gebruikers in de eerste plaats aantrekt.
-
Kortetermijneffecten
De invloed van zowel wiet als alcohol is van korte duur. Afgezien van een alcoholkater (die meerdere dagen kan duren), vindt de piek van de effecten van beide stoffen ongeveer een uur na inname plaats. Deze effecten houden aan naarmate je meer gebruikt. Je loopt met wiet wel het risico op een green out, terwijl je van alcohol stomdronken kunt worden.
Zoals je kunt zien, zijn er veel overeenkomsten in de effecten van alcohol en wiet. Dit kan een verklaring zijn voor de waargenomen verschuiving.
-
Mogelijke bijwerkingen
Als je echter de mogelijke bijwerkingen (en hoe lang ze duren) gaat vergelijken, is de trendmatige daling van de drinkcultuur heel logisch.
Hoewel een wietkater mogelijk is, zijn ze zeldzaam. Ook duren de klachten vaak niet langer dan een paar uur. Er is echter nog steeds het risico op greening out, een aandoening die kan optreden als je een lage tolerantie hebt.
Alcohol drinken | Roken van wiet |
misselijkheid en overgeven |
droge mond |
hoofdpijn | brain fog |
spierpijn |
misselijkheid en overgeven |
maagklachten |
Alcohol drinken | Roken van wiet |
misselijkheid en overgeven |
droge mond |
hoofdpijn |
brain fog |
spierpijn |
misselijkheid en overgeven |
maagklachten |
-
Gevolgen voor de gezondheid
Hier laait het debat over alcohol versus wiet op. Hoewel alcohol een integraal onderdeel is geworden van culturen over de hele wereld, begrijpen we nu dat langdurig, regelmatig gebruik talloze problemen voor de geest en het lichaam veroorzaakt. Deze omvatten:
- schade aan het hart en de maag
- onvruchtbaarheid
- leverziekte
- alvleesklierontsteking
- hoge bloeddruk
Natuurlijk is wiet ook niet zonder gezondheidsgevolgen. De mogelijke langetermijngevolgen van chronisch wietgebruik omvatten:
- problemen met de geestelijke gezondheid (waaronder aandoeningen zoals psychose en schizofrenie)
- problemen met de ontwikkeling van de hersenen bij jongeren
Nu lijkt het erop dat wiet op het eerste gezicht minder langetermijngevolgen voor de gezondheid heeft. En als je je afvraagt of wiet roken beter is dan drinken, puur gebaseerd op de impact op de gezondheid, dan zou je waarschijnlijk denken van wel. Het is echter belangrijk om te weten dat onderzoeken naar de langetermijneffecten van cannabisgebruik beperkt zijn, nog meer in vergelijking met alcohol. We hebben simpelweg niet dezelfde mate van kwalitatieve, langetermijngegevens over wietgebruik als over alcohol.
-
Kosten
Voor een objectieve vergelijking moeten we ook rekening houden met de prijs van beide middelen, vooral omdat de meeste mensen ze recreatief gebruiken. Hoeveel kost het om te drinken vergeleken met het roken van een joint? Ook hier is het lastig om exacte cijfers te geven, omdat de manier waarop we beide middelen consumeren aanzienlijk verschilt. Toch kunnen we een algemeen idee geven van de kosten. Laten we hiervoor een veelvoorkomend scenario nemen, zoals drinken tijdens een avondje uit of een rooksessie met je vrienden.
Volgens een enquête van Ipsos[7] kost een avondje uit in Nederland gemiddeld € 61,-. Ter vergelijking: 3,5 gram wiet kost naar schatting ongeveer € 40,-, exclusief vloeipapier of een rookapparaat zoals een vaporizer of bong. Het is een rudimentaire vergelijking, maar de basiskosten voor wiet lijken lager te zijn in vergelijking met drinken.
-
Juridische status
Een punt waarop alcohol duidelijk wint, is juridische status. In vrijwel elk land ter wereld kun je legaal alcohol kopen en consumeren (mits je oud genoeg bent). Wiet daarentegen is nog steeds op veel plekken verboden. In sommige delen van de wereld kan cannabisgebruik een zware gevangenisstraf opleveren.
Gelukkig is de situatie aan het veranderen. Zo hebben Canada, Duitsland en talloze staten in de VS zowel recreatief als medicinaal cannabisgebruik gelegaliseerd. Het is vast niet verrassend dat deze gebieden ook een stijging in dagelijks wietgebruik ervaren, terwijl het drinken afneemt. Toch hebben we nog een lange weg te gaan voordat wiet net zo universeel geaccepteerd is als alcohol. Als gevolg daarvan zal alcohol voorlopig gemakkelijker verkrijgbaar en te consumeren blijven.
Hoe zit het met het combineren van wiet en alcohol?
Tot nu toe hebben we ons uitsluitend gericht op de trend van het vervangen van alcohol door wiet. Maar hoe zit het met het combineren van beide stoffen? Nou, drinken en roken (ook wel crossfading genoemd) kan zeker werken. Toch is het een delicate evenwichtsoefening die heel snel uit de hand kan lopen.
Je moet allereerst omgaan met de bedwelmende effecten van zowel alcohol als THC. Daarnaast lijkt het erop dat "alcohol drinken tijdens het vapen de niveaus van THC en de metaboliet 11-hydroxy-THC aanzienlijk verhoogt". In essentie zorgt roken en drinken ervoor dat je wiet sterker voelt. Hierdoor heb je een hogere kans op ongewenste bijwerkingen of zelfs een green out.
Als je ook nog eens bedenkt dat alcohol je inschattingsvermogen aantast, is het niet gek dat veel mensen crossfading vermijden. Wil je de sensatie zelf ervaren? Dan vind je hier een aantal essentiële tips, waaronder eerst roken voordat je een drankje neemt.
Is het vervangen van alcohol door wiet een gezondere optie?
De effecten van zowel wiet als alcohol zijn vergelijkbaar, of je nu na het werk wilt ontspannen of wilt socializen met vrienden. Nu de legale verkrijgbaarheid van wiet toeneemt, lijkt de voorkeur voor cannabis toe te nemen. En dan wegen de gevolgen voor je gezondheid ook nog mee. Gebaseerd op ons huidige begrip van de effecten op de lange termijn, lijkt wiet te 'winnen' van alcohol.
Onthoud wel dat er veel meer onderzoek is gedaan naar alcoholgebruik vergeleken met wietgebruik. Voor nu is het aan jou als individu om te beslissen wat beter bij jouw lifestyle past. Vanuit een recreatief perspectief kunnen beide stoffen sociale situaties verbeteren of versterken. Toch moet je ook rekening houden met ongewenste bijwerkingen als je de grenzen iets te ver opzoekt. Geniet met mate, en er is geen reden waarom je geen vruchtbare relatie met beide zou kunnen hebben!
- https://d3nkl3psvxxpe9.cloudfront.net/documents/crosstabs_Marijuana.pdf
- 2021-2022 Older Adult Behavioral Health | CBHSQ Data https://www.samhsa.gov
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/add.16519
- Cannabis – the current situation in Europe (European Drug Report 2023) | www.euda.europa.eu https://www.emcdda.europa.eu
- Why work drinking culture is fading https://www.bbc.com
- Bloomberg - Are you a robot? https://www.bloomberg.com
- Average spending on nights out in the UK 2022 | Statista https://www.statista.com