By Max Sargent


iet bevat meer dan alleen THC. Er zit zelfs meer in dan alleen cannabinoïden. De effecten die je ervaart door het gebruik van wiet zijn — ongeacht of je het nu rookt, vapetof op een andere manier inneemt — het resultaat van een ingewikkelde 'dans' tussen een scala aan stoffen die synergetische relaties met elkaar aangaan. Toch is over veel van deze stofjes nog maar betrekkelijk weinig bekend.

Als je op een legale manier wiet koopt (of wie weet, van de beste dealer ooit), dient het Totaal Actieve Cannabinoïden (TAC) op het etiket te staan. Wanneer je weet wat voor high je wilt, dan is het kiezen van soorten cannabis of producten met je favoriete stoffen een geweldige manier om het maximale uit je ervaring te halen. Dit is misschien nog wel belangrijker voor mensen die zichzelf als therapeutisch gebruiker beschouwen. Het is namelijk zo dat bepaalde stoffen en verhoudingen mogelijk beter kunnen helpen dan andere, wanneer je specifieke symptomen wilt verzachten.

Wat voor wietgebruiker je ook bent, het kan je ervaring aanzienlijk verbeteren wanneer je het TAC van een product weet.

Wat is het TAC?

In wiettermen staat 'TAC' voor 'Totaal Actieve Cannabinoïden', oftewel de hoeveelheid detecteerbare cannabinoïden in een cannabisproduct die samen op de een of andere manier de high of algehele effecten beïnvloeden. Deze synergetische relatie noemen we ook wel het 'entourage effect'. Hoewel er soms wordt gesproken over TAC versus THC, zijn de twee dus geen tegenpolen.

Over het entourage effect is momenteel nog maar weinig bekend. Zelfs zo weinig, dat niet zeker is of het überhaupt bestaat. Toch wijst onderzoek er wel op dat dit waarschijnlijk een bestaand fenomeen is.

In elk geval wordt gespeculeerd dat de talloze cannabinoïden (en andere stoffen) in bepaalde soorten samenwerken en zo de uiteindelijke effecten bepalen. Het is dus niet zo simpel als 'X hoeveelheid THC' staat gelijk aan 'Y high'. Het bekendste voorbeeld van het entourage effect is het tegengaan van de psychotrope effecten van THC door CBD. Door dus voor een CBD:THC-verhouding van 1:1 te gaan, kunnen de negatieve effecten van THC — zoals paranoia en hartkloppingen — mogelijk afnemen.

Dit is echter nog maar één voorbeeld, met slechts twee cannabinoïden. Mogelijk zijn er nog veel meer moleculen die direct en indirect op elkaar inwerken in het lichaam bij de totstandkoming van het algehele effect.

Wat is het TAC?

TAC (Totaal Actieve Cannabinoïden) versus TAC (Totaal Aeroob Kiemgetal)

Als het om wiet gaat, kan 'TAC' ook refereren aan het 'Totaal Aeroob Kiemgetal'. Dit is de vakterm — gangbaar in de gehele landbouw — om de totale hoeveelheid micro-organismen in een product uit te drukken.

In de commerciële wietteelt moeten breeders vaak het TAC van hun wiet laten bepalen, voordat het op de markt komt. Toch zegt het eigenlijk weinig en heeft het maar beperkt nut.

Hoewel het wel iets zegt over de hoeveelheid microben, zegt het Totaal Aeroob Kiemgetal niet of deze micro-organismen pathogeen of juist gunstig zijn. Om hun planten te beschermen, gebruiken veel wietkwekers bijvoorbeeld Bacillus subtilis, een biologische bacteriële fungicide. Zodoende kan het eindproduct een hoog TAC hebben, terwijl het geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Zo geldt ook dat een laag TAC niet per se betekent dat er weinig pathogene micro-organismen aanwezig zijn.

Voor kopers doet het er echter weinig toe, aangezien het Totaal Aeroob Kiemgetal meestal niet op het eindproduct wordt vermeld. Het Totaal Actieve Cannabinoïden staat vaak wel op het etiket.

Wat zijn cannabinoïden?

De cannabisplant maakt zo'n 113 cannabinoïden aan (en wellicht nog wel meer). Om precies te zijn, worden deze 'fytocannabinoïden' genoemd. Het woordje 'fyto' laat hierbij zien dat het om plantenstoffen gaat.

Van deze 113 fytocannabinoïden zijn de meest voorkomende (en bekendste) delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Toch bestaan er nog veel meer. De eerste cannabinoïde die in de wietplant ontstaat, is cannabigerolzuur (CBGA). Hieruit ontstaan vervolgens alle andere cannabinoïden.

Hoewel er op dit gebied weinig onderzoek beschikbaar is, hebben bepaalde cannabinoïden wel de aandacht van onderzoekers en wietgebruikers getrokken:

Tetrahydrocannabinol-zuur (THCA)
Dit is de voorloper van THC, die je moet decarboxyleren (verhitten) om actief te laten worden. Dit gebeurt wanneer je wiet rookt, verdampt of op een andere manier verhit.
Cannabinol (CBN)
Wanneer THC afbreekt, verandert het in CBN. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de potentiële effecten die CBN op de slaap heeft.
Cannabichromeen (CBC)
Deze cannabinoïde wordt nog niet zo goed begrepen als andere cannabinoïden. Het lijkt in ieder geval een sterke affiniteit voor CB2-receptoren te hebben, terwijl THC meer affiniteit voor CB1-receptoren heeft. Onderzoek wijst uit dat de twee gecombineerd door het entourage effect mogelijk meer effect hebben.
Cannabidivarine (CBDV)
Deze stof komt niet zoveel voor in de meeste commercieel verkrijgbare soorten wiet, maar zit wel vaak in de wilde indicalandrassen uit Centraal-Azië. Het heeft een vergelijkbare chemische structuur als CBD en naar veronderstelling ook vergelijkbare effecten.

Andere opvallende stoffen in cannabis

Cannabinoïden zijn niet de enige stoffen die een rol spelen bij het entourage effect. Ook terpenen, flavonoïden en vetzuren hebben zo hun aandeel.

Misschien verbaast het je, maar in feite kunnen de meeste drugs een ander effect krijgen door bijvoorbeeld een bepaald enzym te remmen of meer van een bepaalde neurotransmitter aan te maken.

Neem bijvoorbeeld ayahuasca. Het actieve stofje hierin — wat de high veroorzaakt — is DMT. Normaal gesproken bereikt DMT de hersenen echter niet vanwege de aanwezigheid van het enzym monoamino-oxidase (MAO). Daarom bevatten ayahuasca-mengsels een MAO-remmer. Door daarmee dat enzym te blokkeren, is het lichaam in staat om de DMT zo te verwerken dat het de bloed-hersenbarrière kan passeren.

En dat is nog maar één voorbeeld waaruit blijkt waarom een stof zonder psychoactieve effecten toch essentieel in het algehele psychotrope plaatje kan zijn.

  • Terpenen

Terpenen zijn de stoffen die wiet haar kenmerkende geuren en smaken geven. Deze aromatische moleculen zitten echter niet alleen in de wietplant. Sterker nog, ze worden in de meeste planten aangetroffen. Uiteindelijk komen ze vaak terecht in essentiële oliën en andere aangenaam ruikende producten. Naast de sterke geur van wiet, zijn terpenen verantwoordelijk voor de geuren die je in een dennenbos ruikt, maar ook voor de aroma's van citroenen, rozemarijn, enzovoort.

Ooit dachten we dat terpenen ons alleen door hun geur beïnvloedden en zo milde effecten op onze stemming hadden. Inmiddels weten we echter dat bepaalde terpenen een interactie met het endocannabinoïdesysteem (ECS) aangaan. Bèta-caryofylleen activeert bijvoorbeeld CB2-receptoren in het immuunsysteem.

Er bestaan honderden terpenen, maar de meest voorkomende in cannabis zijn:

Pineen Zoals de naam misschien al suggereert, heeft dit een houtachtige geur van hars en dennen ('pine' in het Engels). We beschouwen dit als een van de meer stimulerende terpenen.
Linalool Geeft een bloemige geur af en produceert een rustgevend effect; ook aanwezig in lavendel.
Limoneen Als je veel verschillende soorten wiet hebt geroken, ben je ook wel bekend met de opbeurende geur van limoneen. Zoals de naam al suggereert, is dit de terpeen waar cannabis haar sterke, citroenachtige frisheid aan dankt.
Eucalyptol Heeft dezelfde frisse geur als eucalyptus en werkt als een antioxidant.
  • Flavonoïden

Flavonoïden komen voor in de meeste planten en fungeren als pigmenten. In eten hebben ze antioxidante effecten en diverse andere voordelen. Toch is er maar weinig bekend over hun rol in wiet en specifiek hun rol bij het roken ervan. En eten is totaal iets anders dan het verbranden van cannabis!

Toch lijkt het er wel op dat flavonoïden in bepaalde mate een interactie met het endocannabinoïdesysteem aangaan. Als dat klopt — ook al is het misschien te vroeg om precies te kunnen zeggen welke invloed ze op het entourage effect hebben — is het erg aannemelijk dat ze het algehele proces beïnvloeden.

  • Vetzuren

Wiet bevat tevens een hoop vetzuren. Ook hier is nog maar weinig onderzoek naar gedaan, maar voorstudies suggereren wel dat ze ook een interactie met het endocannabinoïdesysteem kunnen aangaan. Doordat ze namelijk de binding van 2-AG aan CB1- en CB2-receptoren ondersteunen, spelen ze mogelijk tevens een rol bij het entourage effect.

TAC in wiet: tot slot

Het is dus wel duidelijk dat het algehele effect van wiet niet van maar twee sterke cannabinoïden afhangt. Of je nu high wordt of geniet van een niet psychotrope vorm van cannabis, mogelijk werken honderden verschillende moleculen samen om je ervaring te verfijnen.

Maar wat kunnen we hier nu mee? Nou, wanneer je het TAC van wietsoorten/producten weet voordat je een aankoop doet, ben je beter toegerust om het gewenste effect te bereiken en ongewenste effecten tot een minimum te beperken.

Als je ergens woont waar wiet legaal is en producenten het TAC vermelden, weet je daarmee echter niet welke stoffen er precies in zitten. Maar het moet wel inzicht geven in de voornaamste cannabinoïden en misschien zelfs in de voornaamste terpenen.

De toekomst zal uitwijzen wat de precieze functies van verschillende stoffen zijn. Eigenlijk is dat ook exact waar we hier bij RQS naar streven: RQS Pro is een nieuw initiatief met de bedoeling om baanbrekend onderzoek naar cannabis en de bestanddelen ervan te verrichten. Op den duur zullen we hierdoor meer begrijpen over de verschillende functies van deze stoffen en hoe je die het best kunt benutten. Met die kennis kunnen we uiteindelijk een ongelooflijk scala aan soorten met perfect afgestemde verhoudingen tussen stoffen veredelen. Wat je dan maar wenst, zullen we in huis hebben!

External Resources:
  1. The Case for the Entourage Effect and Conventional Breeding of Clinical Cannabis: No "Strain," No Gain - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. A tale of two cannabinoids: the therapeutic rationale for combining tetrahydrocannabinol and cannabidiol - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Synthesis and pharmacological effects in mice of halogenated cannabinol derivatives - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Cannabichromene is a cannabinoid CB 2 receptor agonist - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Interactions of flavonoids and other phytochemicals with adenosine receptors - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  6. An entourage effect: inactive endogenous fatty acid glycerol esters enhance 2-arachidonoyl-glycerol cannabinoid activity - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.