De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By RQS Editorial Team


Wietkwekers hebben de keuze uit diverse groeimedia en technieken om een succesvolle oogst te behalen. Wil je kweken in aarde of kokos? Of kies je liever voor een uitgebreide hydrocultuur? Wat zijn de voor- en nadelen van deze opties en welke moet je kiezen? Het juiste groeimedium selecteren is een belangrijke stap bij het kweken van goede wiet. Het is dus hoog tijd voor een handleiding om dit proces te vergemakkelijken.

HOE KIES JE HET JUISTE MEDIUM VOOR WIETPLANTEN?

In een groeimedium vormen je wietplanten hun wortelsysteem. Veel telers houden het simpel, met potten aarde. Het is echter ook mogelijk te kiezen voor kokosvezels, perliet, steenwol of een geavanceerde hydrocultuur.

Het is belangrijk te weten dat er geen "beste" manier bestaat. Er kleven diverse voor- en nadelen aan elk groeimedium. Mogelijk prefereer je de één boven de ander, gebaseerd op jouw voorkeuren en middelen. Zolang de plantenwortels toegang hebben tot water, voedingsstoffen en zuurstof, zullen ze groeien. Laten we nu eens kijken naar de verschillen tussen elk groeimedium.

AARDE/COMPOST

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Kosten: laag

Kweken in aarde is de simpelste manier om prachtige wietplanten te telen. Denk echter niet dat je hiermee slechtere resultaten behaalt dan met andere methoden, integendeel! Veel telers melden dat aarde, verrijkt met hoogwaardige compost, juist de smakelijkste wiet oplevert. Mogelijk zijn de opbrengsten echter niet zo goed als bij kokos of hydro.

Het grootste voordeel van aarde is dat het vergevingsgezind is. Dit maakt het vriendelijk voor beginners. En je bent nog steeds in staat wiet van topklasse te kweken. Aarde is ook makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop.

VOORDELEN NADELEN
Je hebt louter zaadjes, een pot, aarde en wat liefde nodig. Goed voor beginners!  In vergelijking brengt het een hoger risico op plagen en schimmels met zich mee.
pH-schommelingen zijn meestal minder ernstig of problematisch.   De planten leveren een lagere opbrengst op dan bij andere kweekmethoden. 
Veel commerciële aarde bevat genoeg voedingsstoffen voor de eerste 3-4 weken van de groei. De planten groeien trager, dus het duurt soms langer voor je problemen ziet. 
Aarde is de geprefereerde methode als je natuurlijk en biologisch wilt kweken.  Niet elk type aarde is optimaal voor het kweken van wiet.
Kweken in aarde levert mogelijk de lekkerste wiet op. -

KOKOS/PERLIET

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Kosten: laag tot gemiddeld

Als je kweekt in een mix van kokos en perliet profiteer je van meerdere voordelen. Je combineert namelijk de pluspunten van een hydrocultuur met het kweekgemak van aarde.

Een mix van kokos/perliet bevat geen voedingsstoffen. Je moet dus vanaf het begin hydrocultuur-voeding toedienen. Het grote voordeel is dat je zelf de controle hebt en je planten net zo snel groeien als in hydro. Nadeel: net als met een hydrocultuur, moet je de pH goed in de gaten houden. Deze methode is ook minder vergevingsgezind dan aarde.

VOORDELEN NADELEN
 Het is mogelijk grote planten te kweken met zeer goede opbrengsten! Je moet vanaf het begin voedingsstoffen toedienen.
 Je hebt zelf volledig de controle over de voedingsstoffen en pH.  Je moet de pH- en EC-waarde zorgvuldig in de gaten houden: een klein foutje leidt al snel tot problemen.
Geen speciale apparatuur nodig. Niet zo makkelijk verkrijgbaar als aarde. Mogelijk moet je kokos online bestellen.
 Kokos is een hernieuwbare bron. -
 Kokos/perliet is (bijna) net zo makkelijk als kweken in aarde. -

STEENWOL

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld/hoog
Kosten: gemiddeld

Steenwol gebruikte men voorheen alleen in de bouw. Het is namelijk een veelzijdig isolatiemateriaal. Inmiddels is steenwol echter ook een belangrijk medium voor de tuinbouw. Net als perliet en kokos, is het een zogenaamd 'inert' groeimedium dat geen voedingsstoffen bevat. Steenwol is gemaakt van suikerspin-achtige vezels. Deze zijn gesponnen uit basaltsteen en het materiaal houdt goed vocht vast. Steenwol om in te kweken, is er in diverse vormen en maten. Kies bijvoorbeeld voor kleinere blokken en kubussen of voor grote matten.

Steenwol gebruikt men vooral voor hydrocultuur. De wortels van de planten ontvangen steun van de steenwol, terwijl druppelaars water en voedingsstoffen toedienen.

VOORDELEN NADELEN
Steenwol is goed voor een steriel kweekproject en brengt weinig risico op plagen en ziektes met zich mee.  Je moet vanaf het begin voedingsstoffen toedienen.
Net als in een hydrocultuur of met kokos, heb je volledig de controle over de pH en de voeding. Je moet de pH- en voedingsniveaus in de gaten houden.
Het is mogelijk wietzaadjes in blokjes steenwol te ontkiemen. Bij het verplanten, kun je de zaailingen gewoon veilig in de kubussen laten staan. Het is niet mogelijk biologisch te kweken.
-  Steenwol moet je voor gebruik weken in water met een lage pH. 
- Steenwol is niet natuurlijk en breekt niet biologisch af. Hergebruik ervan wordt niet aangeraden.

HYDROCULTUUR

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld/hoog
Kosten: hoog

Er bestaan diverse types hydroponics-opstellingen voor het kweken van wiet. In sommige systemen staan de planten in potten met een hydro-groeimedium, zoals kleikorrels, perliet of steenwol. Via druppelaars krijgen de wietplanten hierbij water en voedingsstoffen.

Je komt ook opstellingen zonder solide groeimedium tegen. In deze systemen hangen de planten boven een tank, waarbij de wortels zich in water met een voedingsoplossing bevinden. Sommige setups bestaan uit een combinatie van beide. De planten staan dan in een solide medium en de wortels hangen in een tank. Simpele druppelsystemen zijn relatief betaalbaar. Uitgebreidere systemen, die gebruikmaken van pompen en andere apparatuur, zijn echter soms wel aan de prijs.

VOORDELEN NADELEN
Je planten groeien snel en worden groot; dit maximaliseert de opbrengst.  Je moet de pH- en voedingsniveaus handhaven.
Je hebt controle over de pH en voeding voor je wiet. De tank moet je regelmatig legen en je moet het systeem eens in de zoveel tijd reinigen. 
 Je hoeft niet zoveel te voeden (als je een recirculatiesysteem hebt). Je moet vanaf het begin hydrocultuur-voeding geven.
Laag risico op plagen en bodemziekten.  Een hydrosysteem is duurder dan potten en een zak met aarde. 
- Je wiet smaakt mogelijk niet zo "natuurlijk".

WAT IS HET BESTE MEDIUM?

Het komt erop neer dat er geen "beste" groeimedium bestaat voor het kweken van wiet. Aan alle opties kleven dan ook voor- en nadelen. Vaak hangt de keuze af van de kosten. In dit geval staat aarde nog steeds met stip op één.

  • Overweeg in aarde/compost te kweken als je net begint of de natuurlijkste route wenst te volgen.
  • Ga voor kokos/perliet als je reeds bekend bent met kweken in aarde en toe bent aan een upgrade. Als je kweekt in kokos, profiteer je van bijna alle voordelen van hydro, maar het is in feite net zo simpel als telen in grond.
  • Wil je een razendsnelle groei, enorme oogsten en volledig de controle hebben over alle aspecten? Ga dan voor een hydrocultuursysteem. Bij veel hydrocultuur-opstellingen, is het mogelijk zelf het inerte groeimedium te bepalen (kleikorrels, perliet, steenwol, etc.). Er is dus genoeg ruimte om te experimenteren.

KWEKEN IN AARDE, KOKOS, EEN HYDROCULTUUR OF STEENWOL: MEER LEZEN

Twijfel je nog over het groeimedium? Hier zijn wat artikelen die het lezen waard zijn:


• De beste aarde voor wiet: handleiding voor thuiskwekersDe beste aarde voor wiet: handleiding voor thuiskwekers.

• Cannabis op kokosvezel of veenmos kwekenHet kweken van marihuana in kokosvezel is een fantastische alternatieve kweek stijl.

• Cannabis Hydroponics KwekenEen hydrocultuur, in dit geval voor cannabis, is een manier om planten te cultiveren met behulp van een oplossing van water en voedingsstoffen.

• Steenwol Voor Hydroponische WietteeltSteenwol is een geweldig medium voor de teelt van wiet.

Succes met kweken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 40217 reviews