De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Wat Moet Je Doen Met Lange, Uitstrekkende Zaailingen Van Cannabis?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe Voorkom Je Beschimmelde Wiet Tijdens het Drogen en Uitharden?
- Hoe Voorkom En Behandel Je Droge En Breekbare Cannabis Blaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Gele Cannabis Bladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Hoe En Wanneer Moet Je Wietplanten Verpotten?
- Wat Te Doen Als Je Cannabis Planten Te Lang Worden
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt
Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
Een handleiding voor het lezen van wietbladeren en de behandeling van gezondheidsproblemen bij je plant.
Inhoud:
- Functies van de wietblaadjes
- Soorten cannabisbladeren
- Waaier- en suikerblaadjes
- Wat kan het aantal bladvingers je vertellen?
- De signalen van gezondheidsproblemen bij wietplanten herkennen
- Gele bladeren
- Krullende bladeren
- Droog en knisperend
- Verwelkende bladeren
- Verkleurde bladeren
- Gaten en verkleuring
- Vreemde patronen en vlekken
- Bladspray
- Wat kun je doen met de waaierbladeren en suikerblaadjes van wiet?
- Wat zegt de kleur van de bladeren over het gehalte thc en cbd?
Bij het kweken van wiet kun je te maken krijgen met plantenziekten, tekorten aan voedingsstoffen, plagen en veel andere problemen. Deze kun je herkennen aan de bladeren van je wietplanten. In deze handleiding gaan we in op diverse problemen die je kunt zien aan de blaadjes van je plant. We leggen uit hoe je de signalen herkent, zodat je de meest voorkomende cannabisproblemen snel kunt aanpakken.
Functies Van De Wietblaadjes
Zoals bij veel planten, zijn bladeren belangrijke componenten van het systeem dat de wietplant in leven houdt. Het groene pigment chlorofyl zorgt ervoor dat de blaadjes fungeren als een soort zonnepanelen. Deze opname van zonlicht is, zoals je waarschijnlijk wel weet, essentieel voor de fotosynthese.
De onderkant van de bladeren is bedekt met kleine bladmondjes; microscopisch kleine gaatjes die als een deur open- en dichtgaan. Koolstofdioxide gaat erin en zuurstof en water gaan eruit. De bladeren kunnen ook voedingsstoffen (bladvoeding) absorberen waarmee de wietplant zich voedt.
Soorten Cannabisbladeren
Cannabis kunnen we in drie subsoorten indelen. Meestal worden ze op één hoop gegooid onder de naam Cannabis sativa L., maar voor praktische doeleinden is het handig onderscheid te maken tussen sativa, indica en ruderalis.
De meeste cannabis die je tegenwoordig tegenkomt, behelst echter een kruising van twee of drie van deze soorten. Wat je dus meestal in je kweekruimte ziet, zijn wietbladeren met gemengde kenmerken. De bladeren kunnen daarbij drie, vijf, zes, negen of elf bladvingers hebben en in diverse vormen voorkomen. Dat varieert van smal en slank tot breed en rond.
Sativa
Sativa-bladeren hebben lange en slanke vingers en sommige bladeren ontwikkelen er maar liefst dertien. Gewoonlijk hebben sativa-planten een lichtere, limoengroene kleur. Dat wijst op een relatief lage hoeveelheid chlorofyl. Men denkt dat dit geringe niveau er deels voor zorgt dat sativasoorten langer bloeien.
Indica
Indica-bladeren zijn klein en breed en hebben meestal 7–9 dikke vingers. Deze bladeren zijn nog groter als ze afstammen van een Afghaanse indica. Gezonde indica-bladeren herken je aan een donkere, diepe groentint. Dat wijst erop dat de bladeren meer chlorofyl bevatten. Men denkt dat indica-variëteiten daarom ook sneller de bloei doorlopen.
Ruderalis
Ruderalis-bladeren zijn tamelijk smal en ontwikkelen slechts 3–5 slanke vingers. Volgens veel telers lijken ze qua kleur en vorm op de bladeren van jonge sativa-planten. Deze planten zijn echter bijzonder, omdat ze bloeien ongeacht de hoeveelheid licht die ze ontvangen.
Waaier- En Suikerblaadjes
Naast de bladsoorten van sativa, indica en ruderalis, is er ook nog de bladpositie. De grootste bladeren van de wietplant, met de kenmerkende vingervorm, noemen we waaierbladeren. Het andere bladtype, de kleinere blaadjes in de toppen, zijn de suikerblaadjes.
-
Waaierbladeren
De waaierbladeren zijn de grote bladeren die zich ontwikkelen tijdens de vegetatieve groeifase. Ze fungeren als een soort zonnepanelen en absorberen licht, wat ze omzetten in energie. Deze energie gebruikt de plant om te groeien. Waaierbladeren dienen soms ook als noodopslag van bepaalde voedingsstoffen, zoals stikstof. Als de plant deze nutriënten niet uit de aarde kan halen, kan ze de reserves uit de bladeren gebruiken. Als dat gebeurt, en dat gaan we straks verder uitleggen, verkleuren de blaadjes en worden ze geel.
De waaierbladeren bevatten alleen sporen van THC, CBD en andere cannabinoïden.
-
Suikerblaadjes
De suikerblaadjes zijn genesteld in de toppen en piepen soms naar buiten. Ze zijn daarbij bedekt met een ijzig laagje van witte trichomen. Daaraan danken ze ook hun naam. In essentie zorgen de suikerblaadjes ervoor dat de toppen structuur hebben, zodat ze intact blijven.
Suikerblaadjes zitten boordevol trichomen, die op hun beurt gevuld zijn met cannabinoïden. Ze kunnen echter wel voor een wrange smaak zorgen als je ze rookt. Daarom knippen telers ze gewoonlijk van de toppen af. Suikerblaadjes zijn dus niet optimaal om te roken, maar wel supergeschikt voor het maken van hasj of wietboter.
Wat Kan Het Aantal Bladvingers Je Vertellen?
Je plant kan ook middels het aantal bladvingers met je communiceren. Onder normale omstandigheden krijgen wietbladeren meer dan drie bladvingers.
Het aantal vingers kan echter variëren door genetische verschillen en de leeftijd van een plant. Het eerste paar echte bladeren bestaat meestal maar uit één bladvinger en het tweede uit drie. Daarna bevat elk blad doorgaans tussen de zeven en negen vingers.
Sommige soorten en planten wijken van deze norm af. Deze produceren ergens tussen de vijf en dertien bladvingers per blad. Dit aantal is geen reden tot ongerustheid, maar een normaal verschijnsel.
Wanneer volwassen planten echter bladeren beginnen te krijgen met slechts drie vingers of zelfs maar één, kan dit een teken van stress zijn. Bekijk hieronder de belangrijkste oorzaken van drievingerige bladeren en wat je ertegen kunt doen.
-
Lichtstress
Soms beginnen wietplanten door lichtstress drievingerige bladeren aan te maken. Over het algemeen hebben planten zo hun eigen voorkeuren en raken ze nogal snel aan hun omgeving gewend. Daarom kan elke ingrijpende verandering al een bedreiging vormen en stress opleveren.
Als je plotseling de lichtbron verandert, kan het gebeuren dat je wietplanten hierop reageren door drievingerige bladeren te produceren. Een plotselinge verandering in het soort licht of de intensiteit kan behoorlijk veel invloed hebben.
Of je lamp nu kapot is gegaan of indien je gewoon een nieuwe wilt; kies een model dat er zoveel mogelijk op lijkt wanneer je middenin de groeicyclus zit.
-
Verstoorde Fotoperiode
Fotoperiodische planten vereisen een langere periode van duisternis om in bloei te gaan. Dit is ook hoe ze in de natuur reageren op het beschikbare zonlicht, als het seizoen verandert.
Binnen moeten kwekers hun kweekruimte daarom twaalf uur per dag volledig donker houden. Als wietplanten gedurende die tijd ook maar een beetje licht krijgen — bijvoorbeeld vijftien minuten — kunnen ze al gestrest raken en drievingerige bladeren aan gaan maken.
Houd je kweektent daarom goed afgesloten voor licht van buitenaf. Kweek je in een kamer? Dan moet je misschien verduisterende gordijnen of jaloezieën ophangen om te voorkomen dat straatverlichting je oogst verpest.
-
Regeneratie
Soms kiezen kwekers ervoor om hun planten opnieuw in de vegetatieve fase te brengen. Na het oogsten van wat toppen, laten ze de planten enkele weken revegeteren. Dit biedt een aantal voordelen:
- Je kunt het kiemen of stekken in zijn geheel overslaan.
- De planten worden de keer erna veel bossiger.
- Je kunt je geoogste plant behouden en direct weer voor een volgende oogst gebruiken.
Regeneratie veroorzaakt vanzelfsprekend ook stress bij wietplanten. Soms laten ze dit blijken door drievingerige bladeren te produceren. In zulke gevallen zijn deze vreemde blaadjes volkomen normaal.
-
Genen
Als je al verschillende soorten wiet hebt gekweekt, weet je hoeveel cultivars van elkaar kunnen verschillen. Dit zijn verschillen in onder andere de smaak, geur, het effect, de grootte en vorm.
Sommige soorten hebben zelfs een genetische aanleg voor het aanmaken van bladeren met drie vingers. Deze staan ook wel bekend als 'duckfoot' strains en zijn van nature niet ongezond, dus maak je geen zorgen!
-
Omgevingsstress
Aangezien wietplanten gevoelig zijn voor de omgeving, kan vrijwel elke variabele — in het uiterste geval — stress veroorzaken, waardoor ze drievingerige bladeren gaan produceren. Dit fenomeen kan zich bijvoorbeeld voordoen bij schommelingen in de vochtigheidsgraad en temperatuur.
Probeer onderstaande omgevingswaarden aan te houden om de kans op drievingerige bladeren te beperken.
- Temperatuur
Houd deze temperaturen tijdens elk stadium van de groeicyclus aan:
Zaailingfase: | 20–25°C |
Vegetatieve fase: | 22–28°C |
Bloeifase: | 20–26°C |
Zaailingfase: | 20–25°C | |
Vegetatieve fase: | 22–28°C | |
Bloeifase: | 20–26°C |
- Luchtvochtigheid
Streef naar deze luchtvochtigheidswaarden tijdens elke fase:
Zaailingfase: | 65–70% |
Vegetatieve fase: | 40–70% |
Bloeifase: | 40–50% |
Zaailingfase: | 65–70% | |
Vegetatieve fase: | 40–70% | |
Bloeifase: | 40–50% |
- Bewatering
Je wietplanten water geven komt best wel precies. Enerzijds kan overbewatering leiden tot wortelziektes, maar aan de andere kant kan te weinig water geven stress veroorzaken, waardoor er drievingerige bladeren ontstaan. Als algemene vuistregel geldt dat je je planten moet bewateren als de eerste paar centimeters aarde volledig droog zijn. Wanneer je langer wacht, zullen je planten gestrest raken.
De Signalen Van Gezondheidsproblemen Bij Wietplanten Herkennen
Het verschil tussen ervaren en beginnende telers, is dat de eerste groep wietplanten kan ‘lezen’. Bladeren geven sterke signalen af aan de kweker en vertellen hoe de plant zich voelt en hoe gezond ze is. Om groeiproblemen snel aan te pakken, is het belangrijk te weten waar je op moet letten.
Gele Bladeren
Bladeren die geel verkleuren, wijzen er meestal op dat er iets mis is met je wietplant. Dit kan diverse oorzaken hebben, variërend van ziekten en plagen tot problemen met voedingsstoffen. Houd er echter rekening mee dat gele bladeren in de laatste weken van de bloei normaal zijn. Alleen in dat stadium hoef je je er geen zorgen over te maken.
OVERBEMESTING
Als je te veel bemest, zullen cannabisbladeren ook geel verkleuren. Gelukkig is dit probleem makkelijk te herkennen. De bladeren worden namelijk eerst alleen aan de randjes geel of bruin. Dat is een typisch signaal van voedingsverbranding. Pas in de latere fases van overbemesting kleurt het hele blad geel.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
TEVEEL BEWATEREN
Als je wiet teveel water geeft, kan dat leiden tot allerlei groeiproblemen. De wortels kunnen bijvoorbeeld stikken en hebben dan geen toegang meer tot de benodigde zuurstof. Ook is het risico op schimmels en plagen groter. Vaak verkleuren de bladeren geel als je langere tijd te veel bewatert.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
TEKORT AAN NUTRIËNTEN
Een tekort aan voedingsstoffen, met name een gebrek aan stikstof, is een van de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren. Als het substraat onvoldoende nutriënten bevat, haalt de plant ze uit de bladeren. Die verkleuren daardoor geel.
Een tekort aan voedingsstoffen betekent niet meteen dat je planten onvoldoende voeding krijgen. Vaak komt een dergelijk gebrek door een onjuiste pH van het water of zelfs door teveel meststoffen. Als de plant geen toegang heeft tot nutriënten, terwijl die wel in de aarde zitten, noemen we dat een ‘voedingsblokkade’.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
PLAGEN
Veelvoorkomende plagen, zoals rouwvliegjes of mijten, kunnen er ook voor zorgen dat cannabisbladeren geel worden. Zoek wel eerst uit van welke insecten je planten last hebben. Je kunt plagen namelijk niet altijd op dezelfde manier bestrijden en ze veroorzaken verschillende problemen.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
WORTELROT
Zoals de naam al doet vermoeden, is wortelrot een serieuze aandoening die de basis van je wietplant aantast. Meestal is de oorzaak een tekort aan zuurstof bij de wortelzone door overmatig bewateren. Ook een hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur in de kweekruimte kunnen wortelrot veroorzaken. Het kan tevens ontstaan door vervuiling van de omgeving (of het waterreservoir) door schadelijke bacteriën of schimmels.
Als de bladeren geel worden door wortelrot, duurt het meestal een tijdje voordat je dit door hebt. Het begint met grote, onregelmatige gele vlekken of alleen aangetaste randen. Tegelijkertijd kunnen de bladeren verkruimelen en verwelken.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
SCHOMMELINGEN IN DE PH
Zoals we al eerder aangaven, zijn gele bladeren soms het gevolg van schommelingen in de pH rondom de wortels van je wietplant. Daardoor ervaart de plant stress en dat veroorzaakt vlekken. Meestal bevinden de gelige, bruinige delen zich in het midden van lagergelegen, oudere bladeren.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
BLADVLEKKENZIEKTE
De bladvlekkenziekte herken je aan geelbruine vlekken aan de boven- en onderkant van de bladeren. Het is een schimmelziekte die wordt overgedragen door sporen en komt vooral voor onder natte en vochtige omstandigheden.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Krullende Bladeren
De bladeren van je wiet kunnen door diverse redenen omkrullen. Ze kunnen met opgerolde randjes naar boven of naar beneden krullen of juist onregelmatig omkrullen en verkruimelen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van krullende bladeren:
HITTESTRESS
Hitte kan de bladeren uitdrogen en er ook voor zorgen dat ze omkrullen. In een typische binnenkweek is de oorzaak van hittestress vaak planten die zich te dicht op de kweeklampen bevinden.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
TEVEEL BEWATEREN
Als de bladeren omkrullen doordat ze teveel water krijgen, gaat je wietplant er ‘zwaar’ uitzien. Het lijkt erop dat iets de plant laat hangen. De bladeren krullen naar beneden en zien er een beetje uit als een klauw.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
OVERBEMESTING
De eerste signalen van overbemesting of voedingsverbranding, zijn kruimelige puntjes aan de bladeren. Als je te lang teveel voeding geeft, wordt het hele blad kruimelig en bruin.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
KOU
Soms kunnen cannabisbladeren ook omkrullen als gevolg van een lage temperatuur.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Droog En Knisperend
In sommige gevallen kunnen krullende bladeren droog en knisperend worden als ze niet worden behandeld. Dit is een teken dat je onmiddellijk moet ingrijpen.
HITTESTRESS
Zoals we al eerder aangaven, is dit meestal een teken dat je planten te dicht op de lampen staan. Hittestress kan echter ook ontstaan als je buiten kweekt of in een kas waar het erg warm is. De bladeren kunnen dan in de laatste fase van de stress droog en knisperend worden.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
LIGHT BURN
Voordat light burn ontstaat, zie je vaak eerst dat de bladeren verbleken en uiteindelijk wit worden. Soms is er echter al sprake van light burn als de plant begint te verbleken. Als je problemen met licht en hitte niet aanpakt, worden de bladeren kruimelig en gaan ze dood. Light burn kun je vooral herkennen aan de bladeren die zich het dichtst bij de lichtbron bevinden.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
OVERBEMESTING
Voedingsverbranding begint met uitgedroogde uiteinden van de bladeren en manifesteert zich in de vorm van droge en knisperende blaadjes. Dit is het laatste stadium van overbemesting. De bladeren en dus ook je wietplant zitten hierbij dicht tegen hun einde aan. Toch kun je ze nog redden!
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Verwelkende Bladeren
Verwelkende bladeren kunnen, net als verkleurde en gevlekte blaadjes, diverse oorzaken hebben. Hieronder de meest voorkomende problemen:
TE WEINIG BEWATEREN
Het belangrijkste teken van te weinig bewateren is een hangende plant met verwelkende bladeren en takken. Als de wietplant dan geen water krijgt, drogen de blaadjes uit.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
WIND BURN
Dit probleem kom je vooral tegen als je buiten kweekt en je plant wordt blootgesteld aan de elementen. Het kan echter ook binnen voorkomen als je planten te dicht bij een krachtige ventilator staan.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
VERWELKINGSZIEKTE
De verwelkingsziekte is een serieuze aandoening die wordt veroorzaakt door een schimmel die in de aarde kan zitten. Kort gezegd, valt het de wortels van je wiet aan. Deze gaan vervolgens zo goed als dood en zijn niet meer te redden. In eerste instantie zie je hierbij dat de lagergelegen bladeren vergelen en verschrompelen. Daarna verwelken opeens delen van de plant. Het beste wat je kunt doen, is preventieve maatregelen treffen. Zo voorkom je dat deze ziekte je planten vernietigt.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Verkleurde Bladeren
Cannabisbladeren hebben meestal een groene tint, variërend van limoengroen tot diepere bosgroene tinten. Soms kunnen ze echter ook een andere kleur krijgen, afhankelijk van de soort en omgevingsfactoren. Meestal hoef je je daarover geen zorgen te maken. Deze kleuren maken de planten juist prachtig en zijn enorm geliefd onder liefhebbers.
Soms kan verkleuring van de bladeren echter een teken zijn van een serieus probleem.
STIKSTOFTOXICITEIT
Overbemesting kan zorgen voor diverse veranderingen, maar vooral stikstoftoxiciteit zorgt dat de bladeren donkergroen worden. Dit kan voorkomen als je voeding gebruikt met extra stikstof voor de vegetatieve fase en vergeet andere meststoffen te gebruiken tijdens de bloei.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
PAARSE BLADEREN ZIJN OKÉ
Rode en paarse bladeren zijn meestal niet iets om je zorgen over te maken. Sommige soorten zijn zelfs gekweekt om prachtige paarse blaadjes en toppen te ontwikkelen. Er zijn daarbij strains die eerst een ongebruikelijke groene kleur hebben, maar na verloop van tijd rood of paars kleuren naarmate de nachttemperatuur daalt.
WITTE BLADEREN
De bladeren van een aantal cannabissoorten zien er sprankelend wit uit, omdat ze bedekt zijn met een laag melkachtige trichomen. In dat geval wijst dit op hoogwaardige wiet. Witte bladeren kunnen echter ook het gevolg zijn van een serieus probleem.
ECHTE MEELDAUW
Echte meeldauw behelst een laag witte, poederige schimmel op de bladeren. Het kan zich manifesteren in de vorm van witte vlekjes of bultjes en het lijkt alsof er meel op de blaadjes zit. Als je dit niet behandelt, dan kan echte meeldauw je planten ernstig beschadigen.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Gaten En Verkleuring
Als je merkt dat er gaten in de bladeren zitten of onregelmatige vlekken en verkleuringen op het blad ziet, dan heb je misschien last van een plaag. Een scherp oog en een vergrootglas helpen je om de boosdoener te signaleren voordat deze meer schade aanricht.
BLADMINEERDER
Larven van bladmineerders maken een soort tunnel door de bladeren. Dat zorgt voor typische gelige of witte vlekken in de vorm van een worm.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
RUPSEN
Net als bij andere planten, kunnen rupsen grote gaten in de toppen en bladeren van wiet maken.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
TRIPS
Trips is een klein, donker of geelachtig insect. De larven, of nimfen, zien eruit als kleine wormpjes. Ze voeden zich met chlorofyl en zorgen voor veel onregelmatige gele/witte vlekken op de cannabisbladeren.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
BLADLUIS
Net als trips, zijn bladluizen een veel voorkomende wietplaag. Deze kleine insecten komen voor in diverse kleuren en zijn behoorlijk destructief. Je hebt vaak een vergrootglas nodig om ze te zien. Een bladluizenplaag herken je aan vergelende bladeren en vlekken en stipjes op de blaadjes.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
HER-VEGETATIE
Als de bloei van fotoperiode wiet verstoord of stopgezet wordt, meestal door problemen met de verlichting, dan gaat de plant terug naar het vegetatieve stadium. Deze 'her-vegetatie' zorgt voor veel stress bij de wietplant en vreemde groeipatronen met ongebruikelijke bladvormen.
Her-vegetatie kan per ongeluk voorkomen, maar ook met opzet plaatsvinden. Bij de techniek monster cropping bijvoorbeeld, breng je de planten weer in de vegetatieve fase voor een tweede oogst.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Vreemde Patronen En Vlekken
Er kunnen ook diverse andere redenen zijn waarom cannabisbladeren ongebruikelijke patronen krijgen in plaats van een gelijkmatige groene kleur.
TABAKSMOZAÏEKVIRUS
De belangrijkste oorzaak daarvan is volgens sommigen het tabaksmozaïekvirus. Dit is een ziekte die je soms tegenkomt bij tomaten en andere eetbare gewassen. De meningen zijn echter verdeeld of wiet ook kan worden besmet met dit virus.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe los je het op? |
|
MUTATIES
Wiet kan ook, net als andere planten, bladmutaties vertonen. Sommige hiervan ontstaan met opzet, om de plant beter te camoufleren of minder herkenbaar te maken als marihuana. Mutaties kunnen echter ook een klein defect zijn dat bij bepaalde soorten ontstaat.
Naast gebruikelijke, gehavend uitziende bladeren aan jonge planten, zijn bladmutaties aan de hele plant, zoals een even aantal bladvingers of lelijke vervormingen, zeldzaam. Excessieve mutaties wijzen op slechte genen en ondermaatse kweekpraktijken.
ALBINISME
Albinisme is een zeldzame wietmutatie. Met witte bladeren en witte toppen zijn deze planten bijna een bezienswaardigheid. Meer dan over de uiterlijke verschijningsvormen, zijn telers hierbij echter vooral bezorgd over de kwaliteit, smaak en kracht van de toppen.
BLADKNOPPEN
Dit is een zeldzame mutatie waarbij de toppen niet bij de knopen ontstaan, waar de stengels ontspruiten. In plaats daarvan groeien ze direct op de bladeren. Omdat deze 'bladknoppen' klein zijn, verwijderen de meeste telers ze voordat ze teveel voedingsstoffen vragen.
Hoe voorkom je het? |
|
Hoe voorkom je het? |
|
Bladspray
Een aantal problemen bij wiet kun je, zoals we hebben besproken, aanpakken met bladspray. Dergelijke spray maakt direct contact met de bladeren en is dan ook de snelste manier om voedingsstoffen aan je wietplanten te geven.
Wat Kun Je Doen Met De Waaierbladeren En Suikerblaadjes Van Wiet?
Wat de functie van de bladeren is naast het feit dat ze signalen vertonen als er sprake is van een ziekte?
Hoewel de waaierbladeren slechts sporen van THC of CBD bevatten, kun je ze op diverse manieren een herbestemming geven. Allereerst kun je er sap van maken en dat mengen met andere gezonde ingrediënten. Daarmee profiteer je van diverse voedingsstoffen en cannabinoïde-zuren. Je wordt niet high van de waaierbladeren, maar ze passen wel in een gezond voedingspatroon. Voor een superlichte buzz kun je ook thee zetten van de bladeren. Doe er wat kokosolie bij, zodat de cannabinoïden zich kunnen binden aan het vet, en je hebt een lekker, rustgevend drankje.
De waaierbladeren zijn ook ideaal voor het maken van cannabiszalf. Als je genoeg bladeren hebt, kun je de cannabinoïden eruit extraheren en het overtollige plantmateriaal wegfilteren en een eigen lijn huidproducten samenstellen! Tot slot kun je waaierbladeren ook op de composthoop gooien ter ondersteuning van je volgende kweek. Wat is er nu beter dan wiet kweken met compost van cannabisbladeren?
Bovendien kun je ook suikerblaadjes goed gebruiken! De meeste mensen vinden ze te wrang om te roken, maar doordat ze veel trichomen bevatten, zijn ze perfect voor hasj of wietboter. In tegenstelling tot waaierbladeren, zitten er behoorlijk wat cannabinoïden in suikerblaadjes. Je kunt dus een behoorlijke buzz krijgen van dergelijke hasj als je genoeg blaadjes hebt.
In feite kun je alle delen van de wietplant goed gebruiken. Je hoeft dus helemaal niets te verspillen!
Wat Zegt de Kleur van de Bladeren over het Gehalte THC en CBD?
We weten dat de kleur en vorm van de bladeren ons verschillende dingen kunnen vertellen. Namelijk wat de genen van de plant zijn, maar ook hoe het is gesteld met het suikergehalte, de hydratatie, de voedingsgraad en plagen.
Het interessante is dat de kleur en vorm van wietbladeren ook iets over de cannabinoïden kunnen zeggen. Men zegt namelijk dat lichtere groentinten en smallere bladeren wijzen op een hoger CBD-gehalte en dat bredere bladeren en donkere groentinten op meer THC duiden.
-
Onderzoek Bevestigt: Wietbladeren Kunnen Iets over de Chemische Samenstelling Vertellen
Het gaat hier om een research paper[1] dat in het vakblad HortScience is gepubliceerd. De auteurs beginnen met de stelling dat het gebruik van de termen ‘indica’ en ‘sativa’ wellicht geen goede manier van classificeren is. Deze categorieën zijn dan ook niet wetenschappelijk bewezen. Het lijkt er echter wel op dat je de chemische samenstelling van een wietplant aan de hand van haar uiterlijk kunt bepalen.
De onderzoekers keken naar de visuele verschillen van 21 verschillende wietsoorten. Ze identificeerden in totaal dertig verschillen tijdens de vegetatieve fase, de bloei en de oogst.
Na het categoriseren van de planten op basis van hun uiterlijk, voerden ze een chemische analyse uit om te zien welke cannabinoïden elke plant produceerde. Het interessante was dat ze een correlatie tussen het uiterlijk en het gehalte THC en CBD vonden.
-
CBD-rijke Planten
Planten die meer CBD bevatten, waren vaak lichter groen en hadden smallere bladvingers. Daarnaast hadden de bladeren meer primaire en secundaire kartels. De trichomen van deze planten waren ook compacter en bevatten meer hars . Bovendien waren de wietplanten resistenter tegen Botrytis cinerea — een schimmelinfectie.
-
Planten met een Gemiddeld Gehalte CBD en THC
Planten met een gemiddelde hoeveelheid CBD en THC hadden ook een unieke kleur en vorm. Deze wietplanten hadden diepere groentinten en bladeren van gemiddelde breedte. Ze hadden daarbij meer primaire en secundaire kartels, trichomen die minder compact en minder harsrijk waren en ze waren minder resistent tegen Botrytis.
-
THC-rijke Planten
Tot slot hadden de THC-rijke planten brede bladeren met een donkerdere groentint, compacte en harsrijke trichomen en waren ze vatbaar voor Botrytis.
Op basis van hun bevindingen concluderen de auteurs dat deze visuele kernmerken een eerste idee kunnen geven van de chemovar (chemische variëteit) voorafgaand aan een chemische analyse.
- Identification of Phenotypic Characteristics in Three Chemotype Categories in the Genus Cannabis in: HortScience Volume 56 Issue 4 (2021) https://journals.ashs.org
Grow Guide Zoekmachine
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Wat Moet Je Doen Met Lange, Uitstrekkende Zaailingen Van Cannabis?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe Voorkom Je Beschimmelde Wiet Tijdens het Drogen en Uitharden?
- Hoe Voorkom En Behandel Je Droge En Breekbare Cannabis Blaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Gele Cannabis Bladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Hoe En Wanneer Moet Je Wietplanten Verpotten?
- Wat Te Doen Als Je Cannabis Planten Te Lang Worden
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt