By RQS Editorial Team


Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een plotselinge drang om je hele koelkast leeg te eten. De munchies vallen onder de meer prettige bijwerkingen van wiet. Naast het feit dat je meer wilt eten, ervaar je wellicht ook een verlangen naar bizarre combinaties waar je anders nooit aan zou denken.

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom je de munchies krijgt? Of waarom eten sowieso lekkerder smaakt als je high bent? In dit artikel proberen we het mysterie van de munchies te ontrafelen om uit te vinden waarom pindakaas op gebakken aardappelen plotseling een briljant plan lijkt!

Wat is smaak?

Smaak is een van de vijf zintuigen, samen met zien, ruiken, horen en voelen. Het is de sensatie die je ervaart wanneer eten over je smaakpapillen gaat. De smaakpapillen zenden vervolgens een bericht naar de hersenen om door te geven dat het eten zoet, zuur of zout is. Maar dat dekt niet de gehele lading. Smaak heeft net zoveel te maken met je ervaringen en andere invloeden als met je fysieke smaakpapillen. Of je iets verrukkelijk of smerig vindt, is zowel aangeleerd als aangeboren.

Hoe proef je eten?

Voedsel komt je mond binnen, wordt gekauwd en komt samen met het speeksel. Dit speeksel gebruikt enzymen om het eten af te breken. Vervolgens gaat je voedsel over je papillen. Dit zijn de duizenden bultjes die je tong bedekken. Elke papil bevat 50 tot 100 smaakcellen die samen de smaakpapillen vormen.

Je smaakpapillen hebben receptoren die op vijf basissmaken zijn afgestemd. Deze zijn bitter, zoet, zuur, zout en umami. Umami is een Japans woord dat hartige smaken beschrijft, zoals geroosterd vlees en sojasaus.

De vijf smaken helpen je hersenen bepalen of het voedsel veilig is. Als je hersenen de smaak als zoet of hartig registreren, identificeren ze het als een levensvatbare bron van voedingsstoffen. Als het bitter of zuur is, kan het de smaak herkennen als een mogelijk gif.

Je smaakpapillen kunnen de complexiteit van veel smaken echter niet helemaal begrijpen. Daar komt je reukvermogen om de hoek kijken. Terwijl je op je eten kauwt, stijgt er een klein beetje lucht door de passages aan de achterkant van je keel omhoog. De receptoren van je neusholte detecteren dan de geuren die bij de rijke, gelaagde smaken horen.

Dit proces is niet hetzelfde als simpelweg je eten 'ruiken'. Je hersenen kunnen onderscheiden of de geur uit je neusgaten of je mond komt. Wanneer het uit je mond komt, combineert je brein de geuren met de signalen van de smaakpapillen. Dit proces wordt 'retro nasale reukzin' genoemd, een hybride zintuig dat we kennen als 'smaak'.

Smaakreceptoren zijn overal in het lichaam te vinden, zelfs in de dunne darm. Wanneer deze receptoren suiker detecteren, activeren ze hormonen die extra insuline in de bloedbaan afgeven.

Waarom zijn sommige voedingsmiddelen zo lekker?

De reden dat we sommige voedingsmiddelen verkiezen boven andere, komt neer op evolutie en het idee dat als mama het at, dan moet het wel veilig zijn. Zelfs als baby's kunnen de keuzes van onze moeders van invloed zijn op het voedsel waar we later van genieten. De baby van een moeder die bijvoorbeeld veel knoflook eet, kan de knoflooksmaak in moedermelk proeven en waarderen.

Je voorkeur voor eten wordt gedurende je leven door veel verschillende factoren bepaald. Zelfs je omgeving stuurt signalen over hoe eten zou moeten smaken. We worden voortdurend geconditioneerd door een constante stroom van voedselmarketing. Zelfs visuele en auditieve triggers beïnvloeden hoe smakelijk je iets vindt. Testen hebben bijvoorbeeld uitgewezen dat mensen van een blauw bord minder eten. Een brok kaas met strakke randen zou scherper smaken dan eentje met afgeronde hoeken. En hoe knapperiger de chips, hoe beter de smaak!

Smaak is zowel een mentale als chemische constructie. Of je iets verrukkelijk vindt, is van vele variabelen afhankelijk: je familie, je ervaring, de omgeving waarin je eet en met wie je smult.

Waarom zijn sommige voedingsmiddelen zo lekker?

Waarom smaakt eten beter als je high bent?

De cannabinoïde die een high opwekt, is dezelfde cannabinoïde die de trek in eten versterkt. We hebben het natuurlijk over THC. Onderzoek heeft aangetoond dat THC het ECS (endocannabinoïde systeem) stimuleert, evenals de receptoren in je hersenen die emotie, pijn, geur en smaak reguleren en dan vooral CB1. Ook stimuleert het de afgifte van het hormoon ghreline, wat de eetlust bevordert. Maar waarom laat THC je eten lekkerder smaken? Nou, daar zijn diverse factoren bij betrokken.

Versterkt wiet je zintuigen?

Volgens een dierstudie uit 2014 kan THC de gevoeligheid voor geur versterken, omdat het zich aan receptoren in de reukbol van je hersenen hecht. Dit maakt de geur van eten aantrekkelijker, waardoor je er meer van wilt eten.

Uit ander onderzoek komt naar voren dat de activiteit van neuronen die verzadiging (gevoel van vol zijn) bevorderen, toeneemt wanneer de CB1 receptor wordt geactiveerd. Dit leidt tot een 'paradoxaal' effect dat 'door zowel pre- als postsynaptische effecten kan worden aangedreven'. Met andere woorden, het kan zijn dat de unieke, afzonderlijke effecten van THC en andere CB1 agonisten samen verantwoordelijk zijn voor het vergroten van het genot van eten, in plaats van slechts één actiemechanisme.

En dan is er nog dopamine, een chemische stof die de gevoelens van beloning en genot in het lichaam regelt. Acuut gebruik van THC verhoogt de afgifte van dopamine. Dit kan het genot van eten versterken en remmingen verminderen, waardoor je meer geneigd bent aan de trek toe te geven.

Versterkt wiet je zintuigen?

Wat doet het eten van wiet met je lichaam?

Maar hoe zit het met het eten van edibles? Wanneer je edibles eet, reist THC door je maag-darmkanaal. Daarna zet je lever het om in een cannabinoïde met sterkere psychoactieve effecten. Dit vergroot ook de kans op de munchies. Deze cannabinoïde, bekend als 11-hydroxy-THC, wekt ook een meer langdurige high op. Met edibles heb je een goede manier om vapen en roken te omzeilen. Onthoud wel dat edibles calorieën bevatten en dat ze je eetlust versterken en verlengen als je eenmaal stoned bent.

Natuurlijk zijn er manieren om het aantal calorieën te verminderen, te beginnen met het kiezen van caloriearme edibles. Overweeg bijvoorbeeld om individuele gummies te eten in plaats van een hele brownie. Zodra de high opkomt, kunnen bepaalde zelfbeheersing- en managementtechnieken, zoals regelmatig water drinken en jezelf bezig houden, helpen om uit de koelkast te blijven.

Kun je de munchies voorkomen?

Enkele jaren geleden geloofden onderzoekers dat als de munchies door de impact van THC op CB1 receptoren werden veroorzaakt, het mogelijk moest zijn om een medicijn te maken om dit effect te blokkeren. En jawel, dit leidde tot het medicijn rimonabant. Aanvankelijk bleek het succesvol om de hunkering naar vet voedsel, nicotine en alcohol te stoppen.

Al snel werd echter duidelijk dat je endocannabinoïdereceptoren die de stemming en eetlust beheersen, niet zonder ernstige gevolgen kunt blokkeren. Een aantal mensen die rimonabant gebruikten, kregen een ernstige depressie; enkelen pleegden zelfs zelfmoord.

Uit de resultaten van proeven bleek dat het onmogelijk is om sommige endocannabinoïdereceptoren te onderscheppen en andere niet. Het genot dat je ervaart als je iets lekkers eet, is te nauw verbonden met de rest van je ECS. Dus als je een deel van dit systeem probeert te blokkeren, blokkeer je uiteindelijk alles en dus ook het vermogen om geluk te voelen.

Kan THCV de munchies voorkomen?

THCV, of tetrahydrocannabivarin, is een inverse agonist/selectieve agonist van CB1. Hierdoor heeft het een uniek profiel voor THC. Met dit in het achterhoofd, is THCV op knaagdieren bestudeerd vanwege het vermogen om de eetlust te verminderen, de verzadiging te verhogen en het energiemetabolisme te versterken. Volgens verschillende voorlopige onderzoeken lijkt THCV, in bepaalde doses, trek te onderdrukken in plaats van te verhogen.

THCV is echter een kleine cannabinoïde. Slechts een aantal specifieke soorten bevatten concentraties van meer dan 1%. Het wordt in de grootste hoeveelheden in Afrikaanse landras sativa's aangetroffen, maar zelfs in deze planten is de concentratie zelden hoger dan 3%. Dat gezegd hebbende, worden er voortdurend pogingen gedaan om soorten met een hoog THCV-gehalte te ontwikkelen, juist vanwege hun vermeende eetlustremmende eigenschappen. Dit is echter geen gemakkelijke taak.

Wiet om de eetlust te stimuleren?

De bijwerking van een versterkte eetlust kan juist therapeutisch zijn voor mensen met medische aandoeningen of behandelingen die hun eetlust temperen. Veel patiënten met kanker of hiv zoeken bijvoorbeeld iets om hun eetlust op te wekken wanneer pijnstillers en chemotherapie het wegnemen.

De eenvoudigste manier om de rol van wiet bij de eetlust uit te leggen, is dat het de hersenen helpt ervoor te zorgen dat we eten. De hersenen hebben twee hoofdtaken: overleven en voortplanten. Geen van beide is mogelijk zonder voedsel.

Is gewichtstoename door de munchies een probleem of probeer je op je gewicht te letten? Helaas bestaat er geen wondermiddel. Houd veel gezonde snacks bij de hand, drink water en gun jezelf af en toe wat lekkers. Het leven draait om gematigdheid.

External Resources:
  1. A pilot study of the effects of cannabis on appetite hormones in HIV-infected adult men - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. The endocannabinoid system controls food intake via olfactory processes | Nature Neuroscience https://www.nature.com
  3. Hypothalamic POMC neurons promote cannabinoid-induced feeding | Nature https://www.nature.com
  4. The effects of Δ9-tetrahydrocannabinol on the dopamine system - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Rimonabant https://www.sciencedirect.com
  6. Δ9-Tetrahydrocannabivarin (THCV): a commentary on potential therapeutic benefit for the management of obesity and diabetes | Journal of Cannabis Research | Full Text https://jcannabisresearch.biomedcentral.com
  7. Royal THCV Cannabis Seeds - Royal Queen Seeds https://www.royalqueenseeds.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.