By Luke Sumpter

Je hebt een plan om bladluis en slakken aan te pakken. Je beschermt je planten zelfs actief tegen de slechte typen aaltjes. Maar wat is je strategie bij tripsen? Laat je planten niet weerloos achter tegen deze weefselvretende beestjes. Na het lezen van dit artikel heb je meer kennis in huis om ongedierte te bestrijden.


Wat zijn tripsen?

Tripsen zijn kleine vliegende insecten die tot de klasse Thysanoptera behoren. Volwassen tripsen zijn gemiddeld 1,25mm lang, hebben twee paar smalle vleugels en variëren in uiterlijk van wit en geel tot bruin en zwart. De levenscyclus van een trips begint wanneer een volwassen vrouwtje eitjes legt op bladeren of knopweefsel. In de volgende twee weken verandert de larve in een voorpop, pop en uiteindelijk in een volwassen trips. Omdat de beestjes zich zo snel vermenigvuldigen, kan een tripsplaag snel uit de hand lopen.

Net als bladluis, een andere veelvoorkomende cannabis plaag, hebben tripsen ook scherpe monddelen waarmee ze de bladeren en stengels van planten kunnen doorboren. Ze kunnen niet diep in de plant doordringen, maar slagen er wel degelijk in om cellen aan de oppervlakte binnen te dringen en al het lekkers eruit te zuigen, inclusief mineralen en suikers. Eén of twee tripsen die een handvol cellen beschadigen, vormen voor gezonde wietplanten nauwelijks een risico. Grote aantallen van dit ongedierte kunnen echter genoeg cellen leegzuigen om de groei te belemmeren en de oogsten te verminderen.

thrip-mobile

Kunnen tripsen vliegen?

Tripsen kunnen absoluut vliegen. En onderschat hun vliegkunsten niet vanwege hun kleine formaat. Deze kleine beestjes kunnen zich over grote afstanden verplaatsen door mee te liften op de wind. Zelfs als tripsen aanwezig zijn in een tuin die niet direct grenst aan die van jou, kunnen ze toch bij je wietplanten komen. Hun vermogen om zich door de lucht te verplaatsen, betekent dat je als teler moet nadenken over hoe je je planten hiertegen kunt beschermen. Maar maak je geen zorgen, hieronder vind je een aantal effectieve verdedigingsstrategieën!

Hoe herken je trips op je wietplanten?

Je weet nu meer over deze vervelende beestjes, maar hoe weet je wanneer je een plaag hebt en hoe ziet schade door tripsen eruit? Als je tripsen ziet, weet je natuurlijk direct genoeg. Maar je kunt ook op bepaalde tekenen letten om een plaag te herkennen, zelfs als je de beestjes zelf niet ziet:

  • Achterblijvende groei: een grote tripsplaag zal planten snel beroven van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te overleven. Een verlies aan belangrijke mineralen en andere stofjes, samen met een algemene stressreactie, zorgt ervoor dat planten hun kracht verliezen en niet langer optimaal groeien.
  • Papierachtige en vervormde bladeren: door aanvallen van tripsen zien de eens zo prachtige fan leaves er nogal slap en zielig uit. Ze verliezen hun stevigheid en vorm en krijgen een papierachtig, weinig indrukwekkend uiterlijk.
  • Zwarte stippen: tripsen vreten niet alleen de cellen van je cannabisplant aan. Nee, ze hebben ook het lef om na het eten uitwerpselen achter te laten. Deze zwarte stippen zien er lelijk uit en besmetten de toppen.

plant-problems-mobile

Hoe bestrijd je tripsen op wietplanten?

Een klein aantal tripsen is geen reden tot zorg. Sommige telers laten zich verleiden om direct bestrijdingsmiddel en in te zetten als ze een enkel exemplaar zien. Toch moet je dergelijke drastische maatregelen alleen nemen bij een serieuze infectie.

Hieronder bespreken we een aantal van de beste manieren om tripsen uit te roeien in je wiettuin of kweekruimte. Daarna geven we advies over hoe je voorkomt dat ze voet aan wal krijgen.

Insecticiden

Voor de volledigheid van dit artikel vermelden we chemische insecticiden, maar we staan niet echt achter het gebruik ervan. Deze agressieve en milieubelastende producten kunnen grote, commerciële ondernemingen uit lastige situaties halen, maar hebben op de lange termijn ernstige gevolgen. Deze chemicaliën zullen insecten tijdelijk verlammen en gaan vaak samen met piperonylbutoxide om de soort in kwestie uit te roeien. Ze breken snel af en daarom is direct contact met het ongedierte noodzakelijk. Doeltreffend zijn ze absoluut, maar het is bekend dat pyretrine (chemische stof in chrysanten die giftig is voor ongedierte) schadelijk[1] is voor waterorganismen, nuttige insecten en honingbijen.

Neemolie

Dit natuurlijke insecticide bevat verschillende actieve componenten die tripsen onmiddellijk kunnen stoppen, waaronder azadirachtine[2]. Naast het afstoten van insecten, voorkomt dit stofje ook dat bepaalde insecten zich kunnen voeden en het verstoort hun voortplantingscyclus. Daarmee maakt het een einde aan de directe schade die tripsen aanrichten en verlaagt na verloop van tijd hun populatie. Om het te gebruiken, voeg je 1 eetlepel neemolie toe aan 4 liter water. Voeg ook enkele druppels afwasmiddel toe. Roer goed door en giet het mengsel in een spuitfles. Zorg voor handschoenen en oogbescherming en ga aan de slag!

Roofinsecten

Tripsen spelen een belangrijke rol in verschillende ecosystemen en hebben daarom meerdere natuurlijke vijanden. Als wietkweker kun je deze nuttige soorten kunstmatig in je kweekruimte introduceren. Zo kun je de hoeveelheid tripsen terugdringen en hun aantallen onder controle houden. Enkele van de meest effectieve roofinsecten voor het bestrijden van tripsen zijn:

  • Lieveheersbeestjes: dit bekende roofinsect komt meestal uit zichzelf tevoorschijn. Maar als je geen lieveheersbeestjes in je tuin ziet, kun je ze introduceren in de vorm van larven of volwassen insecten. In beide groeistadia zijn ze vraatzuchtige tripseters!
  • Gaasvliegen: gaasvliegen en tripsen delen enkele overeenkomsten. Ze zijn allebei klein, hebben vleugels en scherpe monddelen. Ze gebruiken hun scherpe uiteinden echter op heel verschillende manieren. Terwijl tripsen er plantenweefsels mee doorboren, gebruiken gaasvliegen ze juist om tripsen te doorboren en te verslinden. Je kunt in sommige tuincentra en growshops zowel eieren als larven van gaasvliegen kopen.
  • Roofmijten: verschillende soorten roofmijten zwerven ook rond op wietplanten op zoek naar tripsen. Met het blote oog lijken ze misschien klein en ongevaarlijk, maar het zijn taaie en hardwerkende roofdieren met een bijzonder grote eetlust voor tripsvlees! Amblyseius cucumeris is een van de beste soorten om je planten te beschermen tegen deze plaag. Je kunt ze kopen in zakjes en ze uitzetten volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Kortschildkevers: voordat ze het larvale stadium bereiken, belanden de poppen van tripsen op de aarde om zich te ontwikkelen. Hier zullen kortschildkevers ze met plezier opeten, zolang je voor het juiste habitat zorgt! Je kunt de aanwezigheid van deze recyclers van nuttige voedingsstoffen in je grond bevorderen met mulch. Leg dus een laag gemaaid gras of dode bladeren rond je planten, zodat deze beestjes zich helemaal thuis voelen.

predatory-insects-mobile

Bacillus Thuringiensis

Bacillus thuringiensis, beter bekend als BT, is een bacteriesoort die telers kan helpen om een tripsplaag biologisch aan te pakken. Nadat je BT op planten spuit, zien tripsen en andere plaaginsecten deze als voedselbron. Eenmaal opgegeten, zullen de bacteriën insectendodende stoffen afgeven. Deze giftige stoffen richten een ravage aan in het spijsverteringsstelsel van tripsen en doden ze snel.

Wat is de beste manier om tripsen op planten te voorkomen?

De bovenstaande opties zijn effectieve manieren om tripsen te bestrijden. Maar je kunt beter voorkomen dat tripsen een probleem worden. Dit bespaart je veel tijd en moeite, terwijl je je planten ook tegen stress en schade beschermt. Nu je de beste behandelingen tegen tripsen kent, bespreken we hieronder de meest effectieve preventieve maatregelen. 

Kleefstrips

Kleefstrips zijn heel simpel maar ongelooflijk effectief. Hun felgele kleur trekt van nature tripsen aan. Zodra ze deze kleverige vellen aanraken, zitten ze vast en vormen geen bedreiging meer voor je planten. Hang simpelweg enkele kleefstrips rond het bladerdak van je planten. Leg ze ook op de aarde om met poppen af te rekenen. Hoewel ze effectief zijn, werken kleefstrips niet altijd even goed. Daarnaast zullen ze ook andere insecten vangen en doden, waaronder de nuttige. Houd hier rekening mee als je deze bestrijdingsmethode toepast.

sticky-trap-mobile

Netten

Netten bieden ook een zeer eenvoudige oplossing als je trips herkent. Fijnmazige netten houden een hele reeks ongewenste beestjes uit de buurt van je wietplanten. Als je naast wiet ook groente teelt, kun je er ook nog koolsoorten mee beschermen tegen het gevreesde koolwitje. Daarnaast is een net een goede verdediging tegen hongerige vogels en nieuwsgierige huisdieren.

Bevorder de biodiversiteit

We stipten eerder al aan dat een kleine hoeveelheid tripsen geen reden tot paniek is. Dat komt omdat ze van nature voorkomen als onderdeel van verschillende ecosystemen. Als je wiet kweekt in een biodiverse tuin zal de balans tussen roofdier en prooi de situatie in evenwicht houden, waardoor de populatie tripsen op een natuurlijk niveau blijft. Veel telers kiezen echter voor monoculturen in plaats van polyculturen. In eerste instantie lijkt deze manier van telen efficiënter. Toch werkt het vaak averechts en bevordert het de verspreiding van ongedierte en ziektes. Het is veel beter om je wietplanten met een rijke diversiteit aan kruiden en bloemen te omringen. Op deze manier trek je gunstige insecten aan en bespaar je jezelf een hoop werk op het gebied van ongediertebestrijding.

Zorg voor een goede huishouding

Bedenk hoe tripsen in je tuin of kweekruimte belanden. Je kleding, de onderkant van je schoenen, stekken en andere vormen van plantmateriaal vormen goede dragers om de plaag in je kweekruimte te introduceren. Maak je schoenen schoon en kleed je om nadat je de tuin van een vriend hebt bezocht. Hanteer een 'kloonvrij beleid' en produceer je eigen stekken. Zo verklein je de kans dat ongedierte en ziektes hun weg naar je kweekruimte vinden. 

Vervang je kweekmedium

Als je binnen kweekt, is het een goed idee om je kweekmedium na elke cyclus te vervangen. Dit is uiteraard duurder dan het opnieuw verrijken van je aarde. Maar omdat je de eitjes tussen elke teelt uit je kweekruimte verwijdert, helpt dit enorm om problemen met ongedierte te beperken. 

Kunnen tripsen je oogsten verpesten?

Tripsen kunnen grote problemen veroorzaken als je wiet teelt. Gelukkig zijn ze niet zo ernstig als andere plagen en ziektes, maar ze kunnen wel degelijk de groei belemmeren en de oogst verminderen. Het voordeel is dat je deze beestjes gemakkelijk herkent en bestrijdt. Bovendien heb je nu de kennis om moeilijkheden te voorkomen. Zo kun je vol vertrouwen geweldige wiet kweken!


Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.