De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Steven Voser

"Waarom groeien mijn planten zo traag?" Het lijkt soms wel alsof problemen met cannabisplanten zomaar ontstaan. Ze hebben eerder geen problemen vertoont, maar nu zie je dat ze zijn gestopt met groeien en je weet niet waarom. Hier volgen enkele mogelijke oorzaken van groeivertraging bij zaailingen en wietplanten.


18 Oorzaken Van Langzaam of Niet Meer Groeiende Wietplanten

Video id: 771062113

1. Oude of Slechte Zaden

Oudere zaden doen er een stuk langer over om te ontkiemen (als ze al ontkiemen). En planten die uit oudere zaadjes worden gekweekt, groeien soms langzamer. Bovendien is goede genetica essentieel voor een gezonde en energieke ontwikkeling van zaad tot oogst. Een willekeurig zaadje uit je stash zal lang niet zo goed presteren als een zaadje van een gerenommeerde zadenbank.

2. Stress Door Het Klonen

Het kan gebeuren dat klonen niet goed wortelen, waardoor de groei belemmerd wordt. Om dit te voorkomen, doe je er verstandig aan om direct na het nemen van een stek wat wortelhormonen te geven.

Zorg er tevens voor dat de kweekomgeving de wortelgroei stimuleert. Je kweekmedium moet warm en vochtig zijn (maar niet te nat), met een pH-waarde van plusminus 6.

Zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur zo'n 22ºC bedraagt. Staan de planten te koud, dan wortelen ze helemaal niet; is het te warm, dan sterven de wortels af.

3. Slechte Gezondheid Van De Wortels

Als de wortels van je planten niet genoeg zuurstof krijgen, vertraagt de stofwisseling. In sommige gevallen leidt een zuurstofgebrek ertoe dat de wietplanten helemaal niet meer groeien. De meestvoorkomende oorzaken daarvan zijn overbewatering of een groeimedium dat slecht afwatert.

Maar hoe los je dat nu op? Stel een luchtig groeimedium samen dat goed afwatert. Slecht afwaterende potgrond is te verbeteren met wat perliet.

De wortelkluit van je wietplanten zou nooit veel warmer of kouder moeten zijn dan kamertemperatuur. Evenzo kunnen beschadigde wortels, schimmels of bacteriën de groei van je planten ernstig verstoren. Gebruik daarbij nooit lichtdoorlatende kweekpotten, zodat het wortelstelsel niet aan licht wordt blootgesteld.

Root Helath

4. De Cannabisplanten Strekken Te Veel

Met name het strekken van zaailingen kan veel problemen opleveren. Dit kan het gevolg zijn van meerdere factoren, maar doorgaans komt het door lichtgebrek.

Als je zaailingen te veel strekken, verhoog dan de lichtintensiteit of hang de lampen wat lager. Geef ze steun met een satéstokje tot ze weer op eigen kracht verder kunnen. Als laatste redmiddel zou je de zaailingen voorzichtig wat dieper in een nieuwe pot kunnen plaatsen.

5. De Planten Krijgen Te Weinig Licht

Hoewel de behoefte per soort varieert, is licht toch een bepalende factor voor de ontwikkeling van cannabisplanten. Een gebrek aan "goed" licht kan absoluut tot vertraagde groei leiden. Kweek je binnen en vermoed je dat je planten niet voldoende licht ontvangen? Verminder dan de afstand tussen je lampen en het bladerdak. Als je buiten in potten kweekt, verplaats je de planten naar een zonniger plekje.

6. De Planten Krijgen Teveel Licht

Elke vorm van stress voor je cannabisplanten, inclusief het aantal uren dat ze ononderbroken in de zon staan, kan de groei stoppen of vertragen. Binnenkwekers die vermoeden dat de blootstelling aan licht de oorzaak is van stress, verlagen de intensiteit of hangen de lampen hoger op. Onthoud dat met name zaailingen bijzonder gevoelig zijn voor intens licht! Kweek je buiten? Verplaats de planten dan naar een locatie met meer diffuus licht, bijvoorbeeld onder een schaduwboom.

7. Het Verkeerde Lichtspectrum

Het lichtspectrum heeft invloed op de groeisnelheid en -kracht van je planten. Verzeker dat je de juiste soort lampen gebruikt in elke fase van de ontwikkeling. Voor een gezonde vegetatieve fase gebruik je koelere lampen met meer blauw in het spectrum; een zogenaamde "groeilamp". Tijdens de bloeiperiode gebruik je lampen met een warmer, roder spectrum.

HET VERKEERDE LICHTSPECTRUM

8. Lichtstress: Verstoorde Donkercyclus

Licht is voor de groei van alle planten van levensbelang. Veranderingen in de lichtintensiteit of blootstelling aan licht hebben daarbij invloed op de ontwikkeling. Met name bloeiende wietplanten zijn supergevoelig voor verstoringen van de donkercyclus. Ongewenste lichtinval in de kweektent, lichtvervuiling van een lantarenpaal en zelfs het rode licht van een camera kunnen de bloei ernstig verstoren. Als je pech hebt, worden je planten zelfs tweeslachtig. Daarom is het erg belangrijk de donkercyclus niet te verstoren.

Als je wietplanten blootstelt aan ongelijke lichturen veroorzaakt dat soms een hormonale disbalans, waardoor hun biologische klok van slag raakt.

De planten kunnen dan voortijdig gaan bloeien of terugschieten in de groeifase. Als dat gebeurt, gaat dat ten koste van het groeiproces en de uiteindelijke opbrengst. Zorg er dus voor dat je nooit afwijkt van het lichtschema.

Het is wel zo dat bovenstaande adviezen eigenlijk alleen voor fotoperiode planten gelden. Autoflowers bloeien namelijk na verloop van tijd automatisch en hebben geen verandering van het lichtschema nodig.

9. Overbewatering

Overbewatering is een van de meest voorkomende fouten van beginnende cannabiskwekers. Het is alsof je je planten verstikt. Het is ook een van de belangrijkste oorzaken van verstoorde groei, voedingstekorten, wortelrot, schimmel en tal van andere problemen. Geef niet te vaak water en bewater niet volgens een vast schema. Geef liever minder vaak water, zodat de aarde tussen de waterbeurten kan uitdrogen. Weet je wat een goede test is om te bepalen of je water moet geven? Til de pot even op. Als die licht aanvoelt, is het tijd om water te geven.

10. Te Weinig Voedingsstoffen

Dit komt niet zo vaak voor als overbemesting van cannabisplanten. Toch kan een tekort aan voedingsstoffen de oorzaak zijn voor een vertraagde groei. Onthoud dat de voedingsstoffen uit de meeste commerciële potgrond mixen slechts 3-4 weken meegaan. Na die tijd moet je zelf goede voedingsstoffen toedienen. Lees het etiket op jouw product voor de aanbevolen dosering voor een gezonde groei. Vergeet ook niet dat de voedingsbehoefte van je planten nauw verwant is aan de lichtintensiteit. Planten onder felle lampen groeien bijvoorbeeld sneller en vereisen meer voeding dan planten onder CFL lampen.

11. Calciumgebrek

Calcium behoort tot de vitale elementen die je plant nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling. Calciumgebrek herken je aan de volgende symptomen:

  • Nieuwe groei is traag, verwrongen en omgekruld
  • Nieuwe scheuten zijn verkleurd en worden paars of geel
  • De algehele groei van de plant is sloom en kracht en levenslust ontbreekt
  • Een calciumtekort voorkom je door wat dolomietkalk aan je aarde of kweekmedium toe te voegen.

Pak een calciumtekort onmiddellijk aan met een commercieel Cal/Mag product met vloeibare calcium. Deze producten kun je toevoegen aan je voedingsoplossing of maak er een bladspray van.

Er bestaan kweekmediums, zoals kokosvezels, die het risico op een calciumtekort verhogen. Als je op kokosvezel kweekt, gebruik dan speciale voedingsstoffen voor kokos of voeg regelmatig CalMag toe.

Calcium Deficency

12. De Verkeerde pH-waarde

Een onjuiste pH-waarde van je voedingsoplossing is een van de meestvoorkomende oorzaken van groeiproblemen bij je cannabisplanten. Cannabis presteert namelijk alleen goed als de pH-waarde correct is. Bij een onjuiste pH kunnen de planten geen voedingstoffen opnemen, ook al zijn deze wel aanwezig.

Zorg ervoor dat je de pH-waarde goed afstelt op jouw kweekmethode. Als je op aarde kweekt, houd dan een pH aan van 6,5-7. Voor hydrokwekers is een pH-waarde 5,6-5,8 optimaal. Gebruik je geen potgrond maar bijvoorbeeld kokos, kies dan voor een pH-waarde van 6,0-6,3.

13. Te Hoge of Lage Temperatuur

De cannabisplant houdt van warmte voor een gezonde groei. Ze floreert bij een dagtemperatuur tussen de 25-30°C. Bij een lagere temperatuur, vertraagt de stofwisseling van de plant, wat resulteert in een trage groei. Maar te hoge temperaturen zijn ook niet gunstig. Hittestress kan ook de ontwikkeling vertragen of zelfs stoppen. Binnenkwekers dienen dus te zorgen voor een aangename temperatuur. Zorg voor wat verkoeling met ventilatoren die zachtjes over je planten zwenken. Dit helpt ook voorkomen dat warme lucht zich ophoopt in de kweekruimte.

14. Te Grote Kweekpotten

Veel cannabis kwekers starten hun zaailingen op in een klein plastic bekertje. Als de zaailingen een bepaalde hoogte hebben bereikt, worden ze verpot in grotere containers.

Als je cannabisplanten opstart in een te grote pot loop je het risico op overbewatering. De zaailingen kunnen onmogelijk al het vocht absorberen uit een grotere pot. Dit in tegenstelling tot de volwassen cannabisplant, die veel meer kan "drinken". Bovendien drogen grote potten veel langzamer uit.

Om problemen met teveel aarde en vocht te vermijden, start je zaailingen op in kleinere potten totdat ze krachtiger groeien. Zodra ze 5-6 sets echte bladeren hebben (de zaadlobben niet meegeteld), transplanteer je ze naar een container die tenminste tweemaal groter is.

Heb je jouw zaailingen al in een grote pot staan en is verpotten geen optie? Bewater dan uitsluitend een klein gebied rond de plantjes.

De Juiste Potmaat Voor Jouw Cannabisplant Hou deze leidraad aan om te bepalen welke potmaat het meest geschikt is voor je cannabisplanten:

  • Hoogte van de plant 30cm: 7,5-11l container
  • Hoogte van de plant 60cm: 11-19l container
  • Hoogte van de plant 90cm: 18-26l container
  • Hoogte van de plant 120cm: 22-37l container
  • Hoogte van de plant 150cm: 30-37l+ container

Met behulp van deze gids kun je zelf beoordelen wat de oorzaak is voor de vertraagde groei van je kostbare planten.

Pots Are Too Big

15. Stress Veroorzaakt Door Ongedierte / Ziektes

Insecten, ongedierte en ziektes kunnen ook schade veroorzaken en het immuunsysteem van je planten in gevaar brengen. Als je mazzel hebt, overleven je wietplanten het wel, maar zal de opbrengst tegenvallen. In het ergste geval leggen je planten het loodje.

Insecten doen zich vaak tegoed aan de blaadjes, waardoor je planten geen vocht meer kunnen vasthouden of uitwasemen. Ander ongedierte beschadigt soms de wortels, wat verdere problemen kan veroorzaken. Gedurende de tijd dat je plant ziek is of onder een insecteninvasie lijdt, stopt ze haar energie vooral in zelfverdediging en schadeherstel en dat vertraagt vervolgens de groei.

Als je planten te maken hebben met een plaag, moet je direct passende maatregelen nemen. Nog beter is het om preventief te werk te gaan (denk aan neemolie, slakkenbarrières, enzovoort) om het risico op invasies te beperken. Check de planten tijdens alle fases van de groei regelmatig op tekenen van ongedierte-invasies, ook onder de bladeren.

16. Stress Veroorzaakt Door Beschadigd Weefsel

Schade aan de planten zelf, zoals gebroken takken, vertraagt hun groei soms aanzienlijk. Als een plant gewond is, gaat ze haar waardevolle voedingsstoffen omleiden om beschadigingen te herstellen - stoffen die ze beter had kunnen gebruiken voor de groei of aanmaak van toppen.

Kweek je buiten, zet je planten dan op een beschut plekje, waar ze beschermd zijn tegen sterke wind en zware regenval. Je doet er tevens goed aan ze te ondersteunen met kippengaas en bamboestokken.

Met name zaailingen en jonge wietplanten zijn erg kwetsbaar. Geef je zaailingen daarom binnen eerst wat tijd om goed aan te slaan, voordat je ze naar buiten verhuist.

17. Stress Veroorzaakt Door Trainingstechnieken

Kapot weefsel ten gevolge van high-stress trainingstechnieken veroorzaakt altijd een ontwikkelingsachterstand. Als je echter bovenmatig of te vaak snoeit, zal je plant uiteindelijk meer energie steken in haar herstel dan in de groei.

Stress Training

Wil je gaan snoeien, doe het dan niet overmatig. Houd er rekening mee dat elke snoeibeurt de ontwikkeling van je plant dagen of zelfs weken kan vertragen.

Als je andere trainingstechnieken toepast, zoals toppen, doe dat dan zo vroeg mogelijk. Kweek je autoflowers, pas dan geen technieken toe waarbij je weefsel beschadigt, zoals snoeien.

18. SStress Bij Oudere Wietplanten

Oudere wietplanten hebben behoefte aan andere voedingsstoffen dan jonge planten. De weefsels worden stugger en verhouten, de cannabisplanten zijn minder energiek en ze kunnen niet zoveel nutriënten meer opnemen.

Daarom is het belangrijk dat je het voedingsschema daarop aanpast. Anders kan het zomaar gebeuren dat je de planten teveel voedingsstoffen geeft, waardoor ze stoppen met groeien en tekorten of ziektes gaan vertonen. Houd daar rekening mee als je een langere periode moederplanten onderhoudt.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 39653 reviews