.
Proef Met Medicinale Cannabis Goedgekeurd In Denemarken
Denemarken is het recentste land dat cannabis voor medicinale patiënten toestaat. Dit geldt alleen bij bepaalde ziektes, maar zou een signaal kunnen zijn van de pro-wiet-trend die elders in Europa te zien is. Laten we eens kijken naar de huidige Deense houding ten opzichte van cannabis.
Denemarken is een klein, maar welvarend land in het hart van Scandinavië. Het verschijnt vaak bovenaan vele lijstjes van de gelukkigste, gezondste en veiligste landen ter wereld. Een economie naar het Noordse model heeft bijgedragen aan de hoge levensstandaard en relatief stabiele politiek in Denemarken. Het land is een progressieve voorloper bij veel kwesties. Daarmee heeft het hogere standaarden op het gebied van burgerrechten en politieke vrijheid dan veel andere landen. 2018 is misschien wel het jaar waarin Denemarken eindelijk aandacht schenkt aan de vrijheid rondom cannabis.
Vanaf 1 januari 2018 hebben Deense patiënten toegang tot medicinale cannabis producten. Dit is het gevolg van een parlementaire stemming in december 2017. Hierbij werd een vierjarige proef voor toegang tot medicinale cannabis goedgekeurd. In heel Europa is er een beweging gaande op het gebied van de legalisering van medicinale wiet. Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland en Tsjechië zijn hier recente voorbeelden van. Een voorzichtigere aanpak is echter van toepassing nu Denemarken een bredere discussie voert over recreatieve cannabis. Laten we eens bekijken wat er in het land aan de gang is.
CANNABISWETTEN IN DENEMARKEN
In Denemarken is het illegaal om cannabis te kopen, verkopen, consumeren of te telen. Als de politie je met maximaal 9,9g cannabis betrapt, kun je een boete van 2000 Deense kronen krijgen. Wie meer dan dat bezit, kan een gevangenisstraf van meerdere jaren krijgen. Ondanks het strenge optreden blijven de Denen cannabis consumeren en pleiten ze voor het legaliseren van de verkoop. Peilingen voor TV2 uit 2016 suggereren dat het land verdeeld is over de kwestie. 43% steunt legalisering, terwijl 43% erop tegen is. 3% is er niet uit en 11% steunt geen van beide beleidsopties.
VRIJSTAD CHRISTIANIA
Dan is er nog het geval van “Vrijstad Christiania” in het stadscentrum van Kopenhagen. Dit verlaten militair terrein van 34 hectare werd in de jaren 70 geclaimd door krakers. Ze riepen het uit tot een soevereine mini-natie, georganiseerd via anarchistische politiek. Simpel gezegd is er in Christiania niets per wet verboden, totdat er consensus is onder de inwoners. Er is een aantal verboden, zoals op geweld, uitingen van motorclubs en op harddrugs, maar niet op cannabis. Dit heeft geleid tot het ontstaan van een zogenaamd “Green Light District” in Christiania. Zowel Denen als toeristen kunnen hier openlijk cannabis kopen.
Wat de Deense overheid betreft, is hier nog steeds de Deense wet van toepassing omdat het land van haar is. Na decennia van conflicten over de legale status van Christiania, is een compromis bereikt. Vanaf 2012 betalen inwoners een prijs voor het land die lager ligt dan de marktwaarde. Hun gemeenschap blijft floreren en toerisme aantrekken. Ook wordt er in het Green Light District nog steeds openlijk cannabis verkocht. Dit wordt door de Deense politie sporadisch getolereerd.
MEDICINALE CANNABIS
Een "new age" buurt die de verkoop van cannabis tolereert, is één ding. Maar wat is er nodig zodat een hele natie wetten aanneemt die opkomen voor de rechten van cannabisgebruikers? Het argument voor medicinale cannabis blijkt onder het Deense volk populairder te worden. Nu de hoeveelheid bewijs voor de medicinale toepassingen van cannabinoïden groeit, wekt het lot van patiënten sympathie op. De manier waarop het land van medicinale cannabis zou worden voorzien, zorgde echter vanwege problematische import voor zorgen. Het Canadese bedrijf Aurora heeft mogelijk de oplossing. Het is namelijk van plan om in de Deense stad Odense "Europa’s grootste" kwekerij op te richten. In samenwerking met de Deense firma Alfred Pedersen & Søn zal het naar verwachting 120.000kg cannabis per jaar produceren.
SPECIFIEKE MEDICIJNEN
Tot nu toe zijn farmaceutische middelen met synthetische cannabinoïden, zoals Sativex, Marinol en Nabilone, de enige cannabismedicijnen die goedgekeurd zijn. Deze mogen alleen worden voorgeschreven voor de behandeling van multiple sclerose, wervelletsel, chronische pijn en de bijwerkingen van chemotherapie. In deze vierjarige proef wordt de omvang van behandelingen en medicijnen mogelijk verruimd. Dokters zijn namelijk ook in staat om cannabisproducten voor te schrijven voor andere aandoeningen. Ze moeten daarbij echter overtuigend beargumenteren dat zo’n behandeling “professioneel gezien gerechtvaardigd is”. Sommige dokters zijn dan ook huiverig om het te proberen. Maar komen er de komende vier jaar genoeg succesvolle toepassingen bij? Dan kan de verspreiding van andere medicijnen, oliën en zelfs toppen van cannabisplanten flink opbloeien.
WAT BRENGT DE TOEKOMST ONS?
Hoe dan ook, het lijkt erop dat Denemarken met dit Odense-project in de wereld van het kweken stapt. Ze weet zich gesteund door Canada. Dit land is namelijk van plan om in de zomer van 2018 een volledig gereguleerde cannabisindustrie op te richten. Zal het tij ook keren voor de regulatie van recreatief cannabisgebruik, nu steeds meer landen zich achter medicinale cannabis scharen? In het geval van Denemarken is er een grote kans dat stedelijke stemmers dit steunen. Gemeentelijke politici uit Kopenhagen willen experimenteren met coffeeshops in Nederlandse stijl. Deze voorstellen zijn echter door de Deense overheid afgekeurd. Gezien de ervaring van de stad met Christiania, is het een aantrekkelijk idee om de cannabismarkt te isoleren van criminele elementen. Houd dan ook goed in de gaten wat er allemaal gaat gebeuren in het land dat zo bekend staat om zijn progressieve insteek. Ontwikkelingen in Denemarken zouden uiteindelijk als voorbeeld kunnen dienen voor andere landen.