.
De smaak van je wiet verbeteren voor, tijdens en na de oogst
Wiet smaakt niet altijd zo lekker als je had gedacht. Als je toppen die aromatische kick missen die je gewend bent, weet dan dat er genoeg technieken zijn om de smaak te verbeteren! Kies bijvoorbeeld de juiste strains, gebruik schimmelinoculanten of voeg gedroogde fruitschillen aan je voorraadpotten toe. Blijf lezen en ontdek meer!
De smaak van je wiet staat niet vast! Het is namelijk iets wat je gemakkelijk kunt beïnvloeden met voedingsstoffen, strainkeuze en zelfs gedroogde fruitschillen! Ontdek hieronder hoe je je wiet beter kunt laten smaken.
Inhoud:
Kun je de smaak van wiet echt verbeteren?
Veel cannabissoorten smaken al heerlijk, aangezien ze met de nodige zorg en aandacht worden gekweekt en verwerkt. Maar soms komt het terpenenprofiel van een soort niet voldoende tot zijn recht, of ben je gewoon niet tevreden met de smaak van het eindproduct. In dergelijke gevallen vraag je je misschien af hoe je je wiet beter kunt laten smaken. Als je jezelf deze vraag wel eens hebt gesteld, zul je blij zijn te weten dat er een scala aan opties is.
Je kunt de smaak van wiet verbeteren met simpele technieken als het selecteren van de juiste strain, maar ook met meer dubieuze methoden, zoals het aanbrengen van etherische olie op je toppen. Biologische kweektechnieken, zoals bioinoculanten en combinatieplanten, kunnen er ook voor zorgen dat terpenenprofielen smaakvoller worden. Lees verder en ontdek hoe je je toppen lekkerder kunt laten smaken: voor, tijdens en na de oogst!
Hoe zorg je voor de oogst dat je wiet meer smaak krijgt?
Het verkrijgen van smaakvolle wiet begint al voordat je de zaden in de grond stopt. Overweeg voor de beste resultaten de volgende tips en technieken.
Begin met smaakvolle strains
Wat betreft het kweken van wiet, kunnen telers al veel problemen omzeilen door simpelweg de juiste soorten te kiezen. In plaats van een zwakke en teleurstellende soort te kiezen en te hopen deze te verbeteren in een ideale omgeving, kun je het beter meteen goed doen. Het combineren van voortreffelijke soorten met verfijnde omgevingsfactoren zal sneller resulteren in hoogwaardige en smaakvolle toppen.
Het proces van selectief breeden heeft zadenbanken in staat gesteld specifieke terpenenprofielen te ontwikkelen, zodat er voor elk wat wils is. Hoewel sommige soorten puur zijn gekweekt op basis van het THC-percentage, het gehalte CBD of bepaalde morfologische kenmerken, zijn andere vooral ontwikkeld met het oog op smaak.
Als je toppen met fruitige, skunkachtige of aardse smaken wilt, dan moet je vanaf het begin de juiste strain kiezen.
Royal Bluematic
Onze ervaren breeders creëerden Royal Bluematic door de legendarische Blueberry te kruisen met een goed presterende ruderalis. Dit resulteerde in een autoflower die in slechts elf weken van zaadje naar oogst gaat en boordevol verrukkelijke terpenen zit. Bij elke trek proef je heerlijke smaken van fruit, bosbessen en aarde. Als bonus biedt de strain een krachtige, stonede high, perfect voor in de avond. Verwacht daarbij een lonende oogst van 425–475g/m² binnen en tot wel 120g/plant buiten.
Royal Bluematic
Blueberry x Ruderalis | |
425 - 475 gr/m2 | |
60 - 75 cm | |
7 - 8 weken | |
THC: 14% |
Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30% | |
70-120 gr/plant | |
70 - 100 cm | |
11 - 12 weeks after sprouting | |
Krachtig, Stoned |
Sundae Driver
Sundae Driver is om verschillende redenen een favoriete soort van veel telers. Met name dankzij haar waanzinnige terpenen profiel steekt ze met kop en schouders boven veel andere strains uit. De complexe mix van fytochemicaliën in haar toppen zorgt voor heerlijke smaken van bessen, aarde en vanille. Daarnaast pronkt ze met betoverende donkerpaarse tinten. Deze nakomeling van Fruity Pebbles OG en Grape Pie behoudt een gemiddelde hoogte en levert een euforie-bevorderende en motiverende high. Bereid je voor op een oogst van respectievelijk 450g/m² en 500g/plant van binnen- en buitenplanten.
Sundae Driver
Fruity Pebbles OG x Grape Pie | |
400 - 450 gr/m2 | |
90 – 140 cm | |
9 - 11 Weken | |
THC: 23% |
Sativa 50% Indica 50% | |
450 - 500 gr/plant | |
130 - 170 cm | |
Begin Oktober | |
Euforisch, Gebalanceerd, Motiverend |
Somango XL
Telers hebben meestal een specifieke voorkeur als het om smaak gaat. Sommigen houden van suikerachtige tonen, anderen geven de voorkeur aan skunky, en weer anderen kunnen fruitige fytochemicaliën niet weerstaan. Behoor jij tot die laatste groep? Dan moet je zeker eens kennismaken met Somango XL. Deze indica-dominante hybride is ontstaan uit een kruising tussen Somango en Critical 47 en bevat superveel fruitige terpenen en een THC-percentage van 18%. Zet je schrap voor een keiharde stone wanneer je deze toppen in je bong of joint stopt. Je kunt tot wel 575g/m² verwachten als je binnen kweekt en buiten zo'n 600g/plant.
Somango XL
Somango x Critical 47 | |
525 - 575 gr/m2 | |
60 - 100 cm | |
8 - 10 weken | |
THC: 18% |
Sativa 25% Indica 75% | |
550 - 600 gr/plant | |
120 - 200 cm | |
Eind September | |
Krachtig, Stoned |
Kweek met superaarde
Heb je weleens van superaarde (of 'supergrond') gehoord? Zo niet, dan heb je wat gemist! Dit kweekmedium garandeert productieve, krachtige en terpenenrijke planten. Supergrond is namelijk zorgvuldig samengesteld en bevat alles wat wietplanten nodig hebben voor een optimale gezondheid en goede prestaties. Cannabisplanten vereisen specifieke voedingsstoffen om belangrijke biologische processen uit te voeren, zoals het creëren van energie en de synthese van terpenen. Zet je planten in supergrond en ze krijgen meer terpenen en dus superieure smaken.
Mycorrhizaschimmels gebruiken
Wist je dat ongeveer 90% van alle planten een alliantie vormt met schimmels die in de bodem leven? Ze laten deze organismen letterlijk met hun wortels samensmelten. Eenmaal verbonden, brengen ze een wederzijds voordelige relatie op gang. Planten maken suikers aan met behulp van zonlicht en 'pompen' deze naar de wortelzone, waar de schimmels worden gevoed met op koolstof gebaseerde moleculen. En in ruil daarvoor transporteren de schimmels voedingsstoffen naar het wortelnetwerk. Mycorrhizaschimmels bieden echter veel meer dan dat. Ze helpen namelijk ook planten te beschermen tegen pathogenen en verhogen, zoals **onderzoek[1] aantoont, de concentraties terpenen!
Overweeg combinatieplanten
Combinatieteelt verwijst naar het kweken van nuttige planten in de nabijheid van je wietplanten. En dit biedt tal van voordelen. Zo stimuleren deze planten de bodemmicrobiologie, schrikken ze plagen af en trekken ze nuttige roofzuchtige en bestuivende insectensoorten aan.
Hoewel studies op dit gebied ontbreken, beweren sommige telers dat aromatische combinatieplanten het terpeenniveau van nabijgelegen wietplanten kunnen verhogen. Dit is gebaseerd op het idee dat planten middels terpenen kunnen communiceren, en dat bijvoorbeeld basilicum gekweekt in de buurt van tomaten de smaak ervan kan verbeteren. Probeer dit dus gerust eens uit.
Bloom boostersupplementen
Bloom boostersupplementen doen precies wat hun naam zegt; ze bevatten alles wat wiet nodig heeft om gezonde toppen boordevol cannabinoïden en terpenen te ontwikkelen. De formule varieert per product, maar bevat vaak de onderstaande elementen. Deze mineralen helpen bij de topontwikkeling en stimuleren de synthese van terpenen, waardoor de smaak van de toppen verbetert.
- Magnesium: deze secundaire macronutriënt dient als cofactor voor enzymen die helpen bij de opbouw van de voorlopers van terpenen.
- Zink: zink is essentieel voor de activering van belangrijke biosynthetische enzymen. Het katalyseert de omzetting van eenvoudige precursor-moleculen in complexere terpeenverbindingen.
- IJzer: deze micronutriënt dient als cofactor voor enzymen die betrokken zijn bij de aanmaak van terpenen als geraniol en farneseen.
Hoe voeg je tijdens de oogst meer smaak aan je wiet toe?
We hebben zojuist een aantal belangrijke technieken besproken waarmee je je wiet tijdens het kweekproces beter kunt laten smaken. Nu gaan we je enkele manieren laten zien waarmee je de smaak van je toppen tijdens de oogst kunt verbeteren. Als je wiettoppen in dit stadium nog niet zo speciaal ruiken, kun je nog steeds wat dingen doen om dit te verhelpen. Sommige manieren zijn een beetje controversieel, andere wat gebruikelijker.
Stop met water geven
Voldoende licht, bioinoculanten en voedingsstoffen helpen wietplanten gezond te groeien en grote hoeveelheden terpenen te produceren. Maar het verwennen van je cannabisplanten is niet de enige manier om het niveau van aromaten te laten stijgen. Zo produceren planten in de natuur terpenen om met externe stress om te gaan. Denk hierbij aan ongedierte, ziekteverwekkers of ongunstige weersomstandigheden.
Onderzoek[2] toont aan dat droge omstandigheden planten dwingen meer terpenen te produceren in een poging zichzelf in leven te houden, en dan vooral monoterpenen. Bij wiet omvatten deze verbindingen onder meer myrceen en pineen. Met dit in gedachten kun je enkele dagen voor de oogst volledig stoppen met water geven. Zo ontstaat er mogelijk een explosie aan terpenen!
Hydrateer je toppen met gearomatiseerd water
Deze methode klinkt misschien wat vreemd, maar wacht even met oordelen! Sommige telers zweren bij deze techniek als middel om de smaak van hun wiet te verbeteren. Neem na de oogst een levende tak waar een aantal cola's aan zitten. Vul een glas met water en voeg een paar druppels van je favoriete etherische olie toe. Plaats het stekje in het glas en laat het een paar dagen staan. Ga daarna verder met drogen en uitharden zoals je normaal zou doen. Dit klinkt misschien raar, maar probeer het maar eens!
Hoe voeg je na de oogst meer smaak aan je wiet toe?
We hebben nu effectieve manieren besproken om de smaak van je toppen voor en tijdens de oogst te verbeteren. Hieronder ga je zien hoe je dit kunt doen na het uitharden van je wiettoppen!
Gebruik voedselveilige concentraten of etherische oliën
We hebben nog een wat minder gebruikelijke optie voor je, dus kijk maar even of het je wat lijkt. Sommige telers nemen de nogal extreme stap hun toppen met voedselveilige extracten of etherische olie te behandelen. Deze producten veranderen de smaak van je toppen aanzienlijk en stellen je in staat het aroma van elke top volledig aan te passen. Deze toepassingen kunnen echter, wanneer ze worden verbrand en ingeademd, longirritatie veroorzaken, of nog erger.
Voeg gedroogde fruitschillen toe
Deze optie is veiliger en nog steeds effectief: het toevoegen van gedroogde fruitschillen aan je voorraadpotten kan ook helpen om je toppen van verrukkelijke terpenen te voorzien. Hoewel niet zo effectief als etherische oliën, geven deze minder geconcentreerde bronnen van terpenen alsnog een subtiele smaakboost. Wiet op smaak brengen met sinaasappelschillen is bijvoorbeeld populair, maar citroen, limoen en grapefruit zijn ook prima opties. Zorg er wel voor dat de schillen volledig zijn uitgedroogd voordat je ze in je potten doet. Zo voorkom je dat er teveel vocht bij komt.
Neem de tijd voor het uitharden
Uitharden (of 'curen') speelt een uiterst belangrijke rol bij het beter laten smaken van je wiet na de oogst. Hierbij worden gedroogde toppen in luchtdichte potten gedaan om de afbraak van ongewenste, scherp smakende moleculen, zoals zetmeel en chlorofyl, te vergemakkelijken. Idealiter curen telers hun wiettoppen minimaal twee weken; het liefst acht weken. We begrijpen dat de verleiding om ze te roken groot is, maar deze rijpingsperiode zal echt wonderen doen wat smaak betreft!
Het geheim van extra smaakvolle wiet
Dat is alles! Je beschikt nu over de benodigde kennis om de smaak van je toppen te verbeteren. Zo weet je dat de strainkeuze het allerbelangrijkst is en hoe je de terpeenniveaus tijdens de kweek kunt beïnvloeden, maar ook hoe je tijdens en na het oogstproces het aroma kunt verbeteren. Dus, waar wacht je nog op? Test deze technieken zelf en beslis welke methoden jij het liefst gebruikt!
- Terpenoids in plant and arbuscular mycorrhiza-reinforced defence against herbivorous insects - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Short-term severe drought influences root volatile biosynthesis in eastern white pine (Pinus strobus L) - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov