By Steven Voser

Op zoek naar een rendabele manier om zelf wiet te kweken? Hieronder lees je hoe je zelf een kweektent kunt maken voor een fractie van de prijs van een commerciële tent/kast.


Waarom Zelf Een Kweektent Maken?

Het is hartstikke leuk om je eigen wiet te kweken; het kiemen van de zaden en ze zien opgroeien tot gezonde planten met welriekende toppen is een fantastische manier om verbonden te raken met deze plant. Bovendien word je vaak beloond met een beter eindproduct dan wanneer je dit ergens koopt.

Toch beschikt lang niet iedereen over de ruimte om buiten te kweken. En dan biedt een zelfgebouwde kweektent uitkomst. Voor veel telers is een zelfgemaakte tent dan ook de voordeligste en efficiëntste oplossing. Hoewel kleine kweektenten relatief goedkoop zijn, is het helemaal niet lastig om zelf eentje te maken voor praktisch niets als je wat tijd uittrekt voor het verzamelen van de juiste materialen. Daarbij ben je volledig heer en meester over de kweekomstandigheden en word je telkens beloond met een goede oogst!

Belangrijke Zaken Als Je Zelf Een Kweektent Maakt

Voordat je op jacht gaat naar de materialen die je nodig hebt, is het verstandig de volgende zaken in acht te nemen:

☀️ Lichtdicht

Wietplanten hebben behoefte aan gespecificeerd licht en een donkere periode om goed te groeien. Lichtlekkage tijdens die periode kan fotoperiode-gevoelige planten stress bezorgen, de bloei verstoren of zelfs tweeslachtigheid veroorzaken. Ook van autoflowers wordt aangenomen dat ze een vast aantal uren in het donker moeten staan om te kunnen ademhalen, fotosynthetiseren, enzoverder. Daarom is het belangrijk dat je kweektent lichtdicht is.

💧 Waterdicht

Wietplanten moet je regelmatig bewateren en voeding geven. Zorg er dus voor dat je kweektent waterdicht is, zodat een teveel aan water geen schade veroorzaakt rondom je tent.

💨 Luchtcirculatie

Wietplanten hebben behoefte aan een goede luchtcirculatie voor een gezonde groei. Mankeert er echter wat aan de circulatie? Dan kan dat leiden tot hotspots in je kweektent, waar warmte en vocht zich ophopen. Dat zijn vaak broedplekken voor bacteriën en ze trekken ongedierte aan. Je tent moet goed geventileerd zijn om deze problemen te voorkomen.

🎪 Formaat

Het formaat van je kweektent zal afhankelijk zijn van je ruimte, portemonnee en het aantal planten dat je wilt kweken. Een tent van 1 x 1m is wat hobbykwekers vaak gebruiken. Je kunt echter ook voor groter of kleiner gaan, afhankelijk van je wensen. Weet wel dat als je je planten volledig tot hun recht wilt laten komen, je tent minimaal 1,5 tot 2m hoog moet zijn. Zo kunnen ze genoeg de hoogte in groeien, zonder met de lampen in aanraking te komen.

Wat Heb Je Nodig Om Zelf Een Kweektent Te Maken?

Zelf een kweektent in elkaar knutselen is praktisch een fluitje van een cent. Dit zijn de materialen die je nodig hebt:

Materialen

 PVC 

PVC-buizen van 19mm zijn stevig, goedkoop en geschikt voor het buizenframe van de tent. Dit heb je nodig:

• 16 rechte pijpen voor de horizontale en verticale delen (afhankelijk van de grootte van de tent)
• 8 bochtstukken van 90 graden
• 4 T-stukken
• 1 kruisstuk

 Panda Film 

Panda Film is een prima keus als bedekking. Plaats de zwarte zijde aan de buitenkant om licht te absorberen en de witte zijde aan de binnenkant om het te reflecteren.

 LED Verlichting 

Er zijn veel soorten kweeklampen te koop, maar we adviseren LED-lampen, omdat die weinig stroom verbruiken en lang meegaan. HID-lampen zijn dan wel goedkoper om aan te schaffen, maar je moet ze al na twee keer kweken vervangen en ze slurpen stroom.

 Ventilator 

Ventilatoren zijn er ook in overvloed. Als je een grotere tent bouwt voor grote oogsten, adviseren we een ventilator en een koolstoffilter te monteren. Daarmee elimineer je namelijk de geur van je wietplanten. Wil je echter maar een paar planten kweken? Dan is een ventilator prima.

 Gereedschap 

Mooi, nu heb je het materiaal bijeen en ga je op zoek naar het volgende gereedschap om je tent te construeren:

• Duct tape (om de Panda Film-tentomslag te maken)
• Handzaag (om eventueel de PVC-buizen op maat te zagen)
• Velcro (klittenband) (voor de opening van je tent)

Hoe Zet Je Je Kweektent Op?

Nu je alle materialen en hulpmiddelen op orde hebt, volg je de volgende instructies voor het opbouwen van je kweektent in minder dan een dag:

Stap 1: Het Frame Opzetten

Step 1

Mocht je de PVC-buizen niet op maat hebben gekocht, pas ze dan met de handzaag aan. Ongeacht het formaat van je tent, heb je zestien rechte pijpen nodig; vier staande (minimaal 1,5m hoog), vier voor de basis en acht voor de bovenkant.

Zodra je alle rechte pijpen op maat hebt, gebruik je de bochtstukken om ze te verbinden en het frame op te bouwen. Vergeet niet dat de bovenkant een kruisstuk in het midden moet hebben voor extra ondersteuning voor de lampen, ventilator etc.

Stap 2: Tentzeil Plaatsen

Step 2

Je moet je tent dubbel bedekken; eenmaal met de witte Panda Film aan de binnenkant en eenmaal met de zwarte Panda Film aan de buitenkant.

Het is het makkelijkst om met de zijwanden te beginnen; span een stuk film rond drie van de vier zijwanden (de vierde is bestemd voor de opening). Tape de film vast aan de PVC-buizen waar de opening komt.

Vervolgens bedek je de bovenkant met een stuk film. Zorg dat er minimaal 3-5cm overlapping bij elke zijwand is en tape alles aan elkaar met duct tape. Ga in je tent staan, controleer op lichtlekkage en los dat op door de buitenkant met de tape te beplakken.

Tot slot knip je voor de opening een stuk film, lang genoeg om van het midden van de bovenkant de vloer te bereiken. Zet het aan de bovenkant vast met duct tape en aan de onderkant aan het PVC-frame met Velcro (klittenband).

Stap 3: Lampen en Ventilatoren Installeren

Step 3

Installeer je kweeklampen aan de bovenkant volgens de instructies van de fabrikant. Zorg dat je het stroomkabeltje door een kleine opening in het dak trekt en bedek eventuele openingen met duct tape om lichtlekkage te voorkomen. Plaats vervolgens de ventilator en je bent startklaar!

Klaar Voor Wiet Kweken!

Hoera! Je hebt je eigen tent gebouwd en nu kun je gaan kweken! Zorg hiervoor wel dat je ons blog leest over wat je allemaal nodig hebt voor binnenkweek. En bestel je zaden in onze webwinkel, zodat je zeker weet dat je een succesvolle kweek draait. Succes!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.