.
Hoe maak je THC-siroop?
Of je het nu over pannenkoeken en wafels giet, gebruikt voor een cocktail of over desserts druppelt, siroop is superveelzijdig en natuurlijk verrukkelijk. Maar wist je dat je je favoriete siroop ook met THC kunt infuseren voor een extra kick? Ontdek hieronder hoe!
Op zoek naar iets nieuws om in de keuken te proberen? Of je nu een doorgewinterde cannabis chef bent of helemaal nieuw in de wereld van koken met wiet, THC-siroop is een leuke en eenvoudige manier om te experimenteren in de keuken en je wiet te combineren met verschillende smaken. Bovendien kunnen je siropen worden gebruikt voor diverse recepten, van frisdranken en cocktails tot zelfgemaakte baksels en meer! Lees verder om te leren hoe je canna-siroop maakt.
Inhoud:
Wat is THC-siroop?
THC-siroop is, je raadt het al, siroop doordrenkt met de magie van THC. Het maken ervan behelst hetzelfde eenvoudige proces als elke andere siroop, wat neerkomt op het inkoken van water, suiker en je favoriete smaakstoffen tot je een licht verdikte, zoete mix krijgt die gebruikt kan worden om bijvoorbeeld cocktails en desserts mee te verrijken.
Cannabis-siroop versus cannaboter
Als je denkt aan koken met cannabis, denk je waarschijnlijk direct aan cannaboter, wat lange tijd hét ingrediënt in de keuken van wietliefhebbers was. Vanwege het hoge vetgehalte is boter een perfecte drager voor THC en andere in vet oplosbare cannabisstofjes die niet in water oplossen. Met de opkomst van vegetarische en veganistische diëten, is cannabis-olie een populair alternatief geworden. Maar nu biedt THC-siroop (gemaakt met plantaardige glycerine om de juiste sterkte te garanderen) cannabis-connaisseurs een ander mager, vegan-vriendelijk ingrediënt om maaltijden mee te infuseren (zie hieronder meer).
Hoe maak je THC-siroop?
Zonder verder oponthoud; hieronder lees je hoe je met slechts een handvol ingrediënten en benodigdheden heerlijke cannabis-siroop maakt.
Ingrediënten:
- 750ml water
- 750g suiker
- 2 el plantaardige glycerine
- 2–3g droge cannabistoppen of -knipresten
- smaakstoffen en aromaten (zie onze aanbevelingen verderop)
Benodigdheden:
- oven
- bakplaat
- bakpapier
- steelpan
- trechter
- koffiefilter
- fles (voor het bewaren van de siroop)
Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 110°C. Terwijl de oven opwarmt, maal je de toppen of kniprestjes tot een medium consistentie.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de gemalen cannabis er gelijkmatig over. Zodra de oven op temperatuur is, zet je de bakplaat met wiet er 30–40 minuten in. Draai de cannabis eenmaal om, om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig verwarmt. Dit proces staat bekend als 'decarboxylatie' en is essentieel om krachtige edibles te krijgen.
- Haal de cannabis uit de oven. Combineer in een steelpan het water, de suiker en eventuele smaakstoffen/aromaten die je wilt gebruiken. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur lager en laat het sudderen. Roer regelmatig om ervoor te zorgen dat alle suiker in het water oplost.
- Voeg je gedecarboxyleerde wiettoppen of kniprestjes toe. Kook ze minimaal 30 minuten tot 1 uur, afgedekt of onafgedekt, afhankelijk van je voorkeur (zie "Tips voor het maken van krachtige en heerlijke canna-siroop").
- Na 30–60 minuten haal je de siroop van het vuur. Voeg de plantaardige glycerine toe en roer goed om het te mengen met de rest.
- Laat de mix afkoelen voordat je het door een trechter met een koffiefilter in een bewaarfles zeeft. Om de kracht van je THC-siroop langer te behouden; bewaar het in een ondoorzichtige glazen fles die licht blokkeert. Licht breekt namelijk THC en andere cannabisstofjes af.
Tips voor het maken van krachtige en heerlijke canna-siroop
- Voor een wateriger resultaat, dek je de siroop af gedurende de eerste 15–30 kookminuten. Dit voorkomt dat er water verdampt.
- Voor een dikkere siroop, laat je het langer onafgedekt koken. Als het dikker wordt dan je wilt, kun je tijdens het koken meer water toevoegen.
- Vergeet niet je cannabis te decarboxyleren voordat je ermee kookt, anders worden de cannabinoïden (zoals THC en CBD) niet geactiveerd. Oftewel: je edibles krijgen niet het effect waar je naar op zoek bent.
- Voor een heldere siroop, gebruik geraffineerde witte suiker. Wil je bruine, karamelkleurige siroop maken, gebruik dan bruine suiker of muscovado. Je kunt ook honing gebruiken om THC-siroop met een complexere smaak te krijgen. Gebruik hiervoor tussen de 750 en 1500g honing (hoe meer je gebruikt, des te zoeter en intenser de siroop zal zijn).
- Gebruik meer of minder suiker naar wens. Een verhouding van 1:1 tussen suiker en water is de basis voor het maken van siroop, maar je kunt dit naar behoefte aanpassen.
Geef je THC-siroop een twist met deze smaakstoffen/aromaten
THC-siroop maken komt in feite neer op het bereiden van een simpele siroop die je met gedecarboxyleerde wiet verrijkt. Maar het wordt pas echt leuk als je met unieke smaken gaat experimenteren. Hieronder delen we onze favoriete smaakcombinaties, maar voel je vrij om andere combinaties te proberen!
- Citroen, limoen of sinaasappel, voor een frisse citrusdraai.
- Blauwe bessen, bramen, aardbeien en/of frambozen.
- Gember, voor een verkwikkende kick.
- Koffie of thee. Om te voorkomen dat je koffie of thee te sterk wordt (wat een bittere smaak geeft), voeg het al gezet toe aan je siroop bij stap 5 van hierboven.
- Abrikozen-, perzik- of pruimenjam. Je kunt bij stap 4 fruitjam toevoegen en daarmee je siroop gemakkelijk infuseren met je favoriete fruitsmaken. Vergeet alleen niet de hoeveelheid suiker die je gebruikt in het recept aan te passen om te voorkomen dat je eindigt met een siroop die te zoet is.
- Specerijen, zoals kaneel, peper, kruidnagel, kardemom en anijs, kunnen je siroop voller en rijker maken.
- Voeg voor wat frisheid een paar plakjes verse komkommer toe aan je siroop wanneer je het bottelt.
Hoe gebruik je THC-siroop?
Je kunt je canna-siroop gebruiken zoals elke andere simpele of gearomatiseerde siroop. Hieronder staan een paar voorbeelden, maar wees niet bang om creatief te zijn:
- om koffie of thee te zoeten of te aromatiseren;
- om sponscake op smaak te brengen;
- bovenop pannenkoeken of wafels;
- om cocktails op te fleuren;
- om verfrissende frisdranken te maken;
- als alternatief voor suiker in baksels en andere recepten;
- om extra smaak, zoetheid en diepte toe te voegen aan sauzen en marinades;
- om desserts (zoals ijs) af te maken.
THC-siroop: de perfecte zoete traktatie voor stoners
Of je nu een ervaren cannabis chef bent of nog moet wennen aan het gebruik van wiet in de keuken, cannabis-siropen zijn eenvoudig te maken en geven je de vrijheid om met smaken en aroma's te spelen. Na verloop van tijd zal dit experimenteren je helpen een sterk smaakpalet te ontwikkelen om je wietrecepten naar een nog hoger niveau te tillen.
DisclaimerAls je THC inneemt, wordt het omgezet in 11-hydroxy-THC, wat via de maag en lever in het lichaam wordt opgenomen en een veel sterker effect heeft, omdat deze metaboliet een hogere affiniteit met CB1-receptoren in de hersenen heeft.
Zorg voor nauwkeurige portiecontrole. Begin met een kleine dosis en verhoog deze langzaam om een tolerantie op te bouwen.
Let op: set en setting spelen altijd een grote rol.
Stay Cultivated.