.
Wiet Kweken met Beperkte Middelen: Binnen en Buiten
Het kweken van wiet hoeft niet duur te zijn. Als je het goed aanpakt, kun je veel kosten besparen en met beperkte middelen eersteklas toppen telen.
Lees onze uitgebreide handleiding over wiet kweken met beperkte middelen.
Inhoud:
Als je je er nooit in hebt verdiept, denk je misschien dat het onmogelijk is om wiet te kweken met beperkte middelen. De kosten van het opbouwen en runnen van een kweekruimte, de voeding en zorg voor de planten; het lijkt soms allemaal buiten bereik te liggen als hobbykweker. Maar je kunt juist op veel manieren geld besparen, zodat je ook met financiële beperkingen kunt kweken. In dit artikel delen we de beste tips voor het telen van wiet met beperkte middelen, zowel binnen als buiten.
Algemene Tips om Geld te Besparen op Je Wietkweek
Kosten besparen op je volgende kweek zou weleens makkelijker kunnen zijn dan je denkt. Hieronder geven we een aantal eenvoudige tips die je helpen om geld te besparen als je binnen of buiten wiet kweekt.
-
Kies de Juiste Zaadjes
Het klinkt misschien onlogisch om zaden te kopen als je ook gratis zaadjes uit een zakje wiet kunt gebruiken. Als je echter meteen investeert in goede wietzaadjes, bespaar je op de lange termijn geld (en stress).
Als je zaadjes koopt bij een betrouwbare zadenbank, dan ben je gegarandeerd van kwaliteit. Gevestigde zadenbanken werken met toegewijde veredelaars en kwekers die continu hun best doen om genetica te verbeteren. Dat betekent dat je na het ontkiemen zeker weet dat de planten in je tuin sterk en gezond worden (mits je ze natuurlijk goed verzorgt). Je beloning: een goede opbrengst bestaande uit eersteklas toppen.
Je kunt ook geld besparen door autoflowering zaadjes aan te schaffen. De autoflowers van tegenwoordig leveren goede oogsten en uitstekende toppen op, waarvan de kracht en smaak niet meer onder doen voor die van fotoperiode wietsoorten. Als je kweekt met beperkte middelen, overweeg dan een autoflower bij je volgende kweek.
-
Gebruik Stekjes
Als je na elke oogst nieuwe zaadjes moet kopen, kan dat de kosten behoorlijk opdrijven. Dat geldt met name als je een grote tuin hebt en meerdere planten per keer kweekt. Door stekjes te nemen, kun je die kosten beperken, je favoriete wietsoorten reproduceren en hoef je niet elke keer zaadjes te kopen.
Bedenk echter dat je ook voor klonen de nodige investeringen moet doen. Om een goed resultaat te krijgen, moet je stekjes van een sterke, gezonde moederplant nemen, die je in de vegetatieve fase moet zien te houden. Voor een moederplant heb je ruimte nodig, een constante 18/6-lichtcyclus en voldoende meststoffen. In ruil daarvoor kun je echter om de paar weken stekjes nemen, mogelijk zelfs jarenlang.
Maar let op; de opbrengst van moederplanten zal na verloop van tijd wel afnemen. Daarom vervangen de meeste kwekers hun moederplanten om de 6–12 maanden. Over het algemeen adviseren we om zaadjes te kopen, de gezondste plant hiervan als moederplant te gebruiken en er gedurende zes maanden stekjes van te nemen. Daarna herhaal je het hele proces met nieuwe zaden. Zo weet je zeker dat je altijd met gezonde planten werkt.
-
Gebruik Alle Delen van de Wietplant
Wiet is een fantastische plant die je op talrijke manieren kunt gebruiken. Helaas vergeten veel kwekers dat tegen de oogsttijd. De stengels en bladeren die veel telers na de oogst weggooien, kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van thee, cannaboter, bakolie, lotions en andere huidproducten. Bewaar deze delen van de plant dus, zodat je kweek minder afval genereert.
-
Hergebruik en Recycle
Laten we eerlijk zijn; de kans is groot dat je vaker wiet gaat kweken. Kies er daarom voor om zoveel mogelijk producten/tools die je in de kweekruimte nodig hebt, te hergebruiken en recyclen. De volgende dingen kun je bijvoorbeeld nog eens gebruiken:
- Potten: tenzij ze stuk zijn, kun je je potten gerust meerdere keren gebruiken. Maak elke pot wel goed schoon voordat je een nieuwe plant gaat kweken.
- Grond: hoogwaardige grond is een van de grootste kostenposten. Gelukkig kun je gebruikte aarde heel makkelijk hergebruiken. Wees je er wel van bewust dat je sommige elementen weer moet aanvullen voor de juiste voedingswaarde en structuur.
- Slangen, snoeischaren en tuinhandschoenen: als je al tuingereedschap voor andere planten hebt, geef dan geen extra geld uit aan gereedschap voor wiet. Steriliseer je tools gewoon elke keer voordat je ze gebruikt (indien nodig) om te voorkomen dat je plagen en ziekten van je wietplanten verspreidt naar de rest van je tuin en andersom.
- Composteer: als je nog een stapje verder wilt gaan en nog meer geld wilt besparen, overweeg dan om je groente-, fruit- en tuinafval (zoals schillen, papier en karton) te composteren. Dit is erg makkelijk en hoewel het wat tijd kost, krijg je hiermee een uitstekend, voedingsrijk groeimedium. En het mooiste is misschien wel dat composteren eigenlijk gratis is. Het enige wat je nodig hebt, is een compostvat (een oude emmer of zak kun je ook gebruiken), tijd en composterende wormen (optioneel; composteren zonder wormen duurt alleen wat langer).
Hoe Kun Je Binnen Wiet met Beperkte Middelen Kweken?
Over het algemeen is binnen wiet kweken duurder dan buiten telen. Zo heb je om gezonde planten te krijgen groeilampen en ventilatoren nodig om de omstandigheden waaronder cannabis buiten van nature groeit na te bootsen. Hieronder vind je een lijst van mogelijke manieren om kosten te besparen op een indoor kweekruimte.
-
Maak een Kweekruimte van een Oude Kast
In plaats van veel geld uit te geven aan een kweektent, kun je ook een leeg keukenkastje of lege kledingkast ombouwen tot kweekruimte. Bedenk echter wel dat je de wanden van de ruimte moet bedekken met reflecterend materiaal (wit plastic of polyesterfolie zijn het beste). Hiermee wordt het licht op je planten gereflecteerd, wat meer efficiëntie betekent.
Als je echt weinig ruimte hebt, overweeg dan om een micro-kweekruimte te bouwen in een oude computertoren.
-
Bouw Je Eigen Kweektent
Als je geen keukenkastje, kledingkast of oude computertoren hebt om een kweekruimte van te maken, overweeg dan om je eigen kweektent te bouwen met basismaterialen als pvc-buizen en Panda Film.
Als je niet zo’n knutselaar bent, probeer dan online een betaalbare nieuwe of tweedehands tent te vinden. Er zijn veel kweektenten voor slechts € 50,-, maar reken dan niet op diverse functies en de beste materialen. Toch gaan deze zeker wel een paar oogsten mee.
-
Gebruik de Juiste Verlichting
Er zijn honderden opties voor verlichting op de markt en het is best een uitdaging om de juiste oplossing te vinden voor jouw kweekruimte. Als je een beperkt budget hebt, dan raden we je aan om te investeren in hoogwaardige led-verlichtingspanelen.
Bij de aanschaf zijn ledlampen duurder dan HID-lampen, maar ze werken wel veel efficiënter en goedkoper. Daardoor zijn ze op de lange termijn minder duur. Dat niet alleen, leds geven ook minder warmte af dan HID-lampen en dat is belangrijk, omdat de kweekruimte van budget-kwekers vaak klein is.
-
Ventileer Je Kweekruimte
Ventilatie is iets waarop je niet moeten beknibbelen, ongeacht je budget. Afzuigventilatoren helpen bij de afvoer van oude, muffe lucht, zodat er schone, zuurstofrijke lucht van buiten in kan en oscillerende ventilatoren houden de lucht in je kweekruimte in beweging. Beide zijn belangrijk voor een gezonde plantengroei en om plagen en ziekteverwekkers te voorkomen.
Om met een ventilatiesysteem kosten te besparen, kun je het beste een afzuigventilator kopen met een m³/h-waarde die zorgt voor optimale luchtcirculatie. Voor goede ventilatie moet je investeren in een ventilator met een m³/h-waarde die zeventig keer hoger is dan het volume van je kweekruimte/tent. Dit omdat het gemiddelde aantal benodigde luchtverversingen in een kweekruimte ongeveer zeventig per uur is.
Als je bijvoorbeeld in een tent kweekt met een afmeting van 1m × 1m × 2m (met een totaal volume van 2m³), moet je investeren in een afzuigventilator met minimaal 140m³/h. Ga voor de kleinst mogelijke afzuiginstallatie die effectief een optimale, consistente temperatuur kan behouden. Hoe kleiner namelijk de ventilator, hoe minder energie die verbruikt en hoe meer geld je bespaart.
Het goed ventileren van een kleine indoor kweekruimte is geen hogere wiskunde, maar wel essentieel. Als je met wat extra geld en moeite plagen, ziekten en inferieure opbrengsten kunt voorkomen, waarom zou je daar dan niet voor kiezen?
Tip van professionals: voorzie je afzuigventilator van een koolstoffilter om de geur van je kweek te beperken.
-
Zorg voor Lage Temperaturen
Als je onze adviezen tot nu toe hebt opgevolgd, dan hoef je geen problemen te krijgen met hitte. Vergeet niet om kleine, oscillerende ventilatoren te gebruiken om de lucht in beweging te houden en te voorkomen dat oude, warme lucht blijft hangen. Als het overdag erg warm is, kun je er ook voor kiezen om de groeilampen 's nachts te gebruiken.
-
Kies het Juiste Groeimedium
Grond is verreweg het meest budgetvriendelijke groeimedium. Als je verder wilt besparen op de kosten, maak dan je eigen supergrond met compost, vermiculiet en biologische meststoffen. En zoals eerder genoemd; gebruik indien mogelijk oude grond opnieuw.
-
Kweken Met of Zonder Voedingsstoffen
De meeste kwekers kiezen ervoor hun planten chemische meststoffen te geven, maar ook steeds meer wietkwekers gaan voor biologische voeding. Over het algemeen hebben wij een voorkeur voor biologische voedingsstoffen, omdat die samenwerken met de grond en geleidelijk vrijkomen.
Tegenwoordig zijn er tal van biologische meststoffen verkrijgbaar en de meeste daarvan zijn net zo duur als hun niet-biologische tegenhangers. Op de lange termijn ben je echter minder geld kwijt als je biologische voeding gebruikt.
Chemische meststoffen zijn zodanig ontwikkeld dat de wortels van een plant ze snel kunnen opnemen. Biologische voeding moet echter eerst worden afgebroken door micro-organismen in de bodem voordat de wietplant ze kan absorberen. Misschien heb je een voorkeur voor de snelle opname van chemische voedingsstoffen, maar de langzamere afgifte van natuurlijke nutriënten heeft ook vele voordelen.
Allereerst is het bijna onmogelijk om planten te veel biologische meststoffen te geven. Ten tweede blijft er bij chemische voeding zout achter in de grond (dat gebeurt niet bij biologische voedingsstoffen). Deze zouten kunnen zich na verloop van tijd ophopen, waardoor een plant minder goed nutriënten en water kan opnemen.
Tot slot stimuleren biologische meststoffen de groei van gezond microbieel leven in de grond. Dat beschermt je planten tegen plagen en ziekteverwekkers. Op de lange termijn bespaar je dan ook geld met biologische bemesting, omdat je vaak tegen minder problemen aanloopt.
Er zijn ook budget-kwekers die kosten besparen door helemaal geen voedingsstoffen aan hun planten te geven. Je kunt zeker wiet kweken zonder extra nutriënten, maar we raden dat wel af. Je planten zullen namelijk minder opleveren en de kwaliteit van de oogst zal ook minder zijn.
-
Maak Optimaal Gebruik van Trainingstechnieken
Je kunt wietplanten op talloze manieren trainen om een grotere opbrengst te genereren en de kwaliteit van de toppen te verbeteren. Sommige technieken helpen je zelfs om operationele kosten te verminderen en om sneller te oogsten.
Een van onze favoriete budgetvriendelijke kweektechnieken is een SOG (sea of green). Het dicht op elkaar kweken van meerdere kleine planten (uit zaad of stekjes) is sneller en vaak minder arbeidsintensief dan het telen en trainen (middels LST, topping, etc.) van een paar grote wietplanten.
Om bij je volgende kweek geld te besparen, kun je ervoor kiezen kleine autoflowers of stekjes van een snelbloeiende indica te kweken in een SOG. Je zult zo een goede opbrengst krijgen en je kunt veel eerder oogsten dan als je twee of drie sativa’s kweekt en traint.
Een kort overzicht van een goedkope binnenkweekopstelling
Om precies te bepalen hoeveel je kweek zal kosten, vind je hier een speciaal artikel. Maar hieronder vind je een kort overzicht van waar je op moet rekenen voor een goedkope indoor setup:
- Lampen: ongeveer € 80–170,-
- 1 Ventilator: vanaf € 40,-
- Kweektent: vanaf € 70,-
- Zelfgemaakte kweektent: mogelijk bijna gratis
- Afzuiging: vanaf € 55,-
- Thermometer/hygrometer: € 13,-
- Potten: € 8,- per stuk
Dit zijn gemiddelde prijzen en er bestaan wellicht goedkopere opties. Wees bovendien creatief. Als je echt krap zit, zijn de oude plantenpotten uit je tuin misschien een betere keuze dan nieuwe potten van textiel.
Wees er ook bewust van dat je de meeste producten jarenlang kunt hergebruiken, zolang je er maar goed voor zorgt. De uitgaven voor je eerste kweek kun je dus in je portemonnee voelen, maar de volgende rondes hoef je alleen de wietzaadjes te betalen!
-
Wat kun je nog meer voorbereiden voor een goedkope wietkweek?
Wil je je kweek goed van de grond krijgen met een goede balans tussen de kosten en een fatsoenlijke verzorging van je planten? Dan kun je het volgende doen:
- Gebruik hoogwaardige autoflowering zaadjes/een stek van een productieve moederplant.
- Kweek in aarde of superaarde.
- Hergebruik/recycle. Hergebruik je potten en zelfs je aarde.
- Als je al geschikt materiaal hebt voor een bepaalde taak, kun je dit gebruiken!
- Maak je eigen compost!
- Gebruik trainingstechnieken om het maximale uit elke plant te halen.
- Kies een oud kastje in plaats van een dure kweektent of bouw zelf een kweektent.
- Microkweek: Ga voor klein maar fijn en richt je op 1-2 planten. Zo gebruik je minder energie, water en voeding gedurende het hele proces.
- Investeer in ledlampen; deze besparen je op de langere termijn geld.
- Ventileer! Hoewel het een eenmalige investering vergt, betaalt een goede ventilator zich op de langere termijn terug omdat ventilatie bijdraagt aan gezonde planten.
- Gebruik alle onderdelen van de plant. Gooi de bladeren en stelen niet weg na het oogsten, maar maak er cannaboter of lotions van.
Hoe Kun Je Buiten Wiet met Beperkte Middelen Kweken?
Als je buiten wiet kweekt, kun je profiteren van de kracht van de zon en de onbeperkte frisse lucht. Toch zijn er nog meer manieren om kosten te besparen als je buitenshuis kweekt. Lees verder en ontdek hoe.
-
Kies de Juiste Locatie
Door buiten de juiste locatie te kiezen voor je planten, kunnen ze groter worden en kun je geld besparen op bewatering, schaduwstructuren, etc.
Wiet is een sterke, zon-minnende plant. Maar extreme temperaturen (zowel koude als warme omstandigheden), harde wind en overmatige regenval kunnen je planten allemaal beschadigen. Dit kan de groei remmen en leiden tot problemen met plagen en ziekten en uiteindelijk tot een lagere opbrengst. Denk dus vooruit en kies de juiste locatie voor je outdoor planten. Daarmee kun je veel van deze problemen - en herstelkosten - voorkomen.
Als je planten nog jong zijn, is het verstandig ze alleen 's ochtends en aan het begin van de middag in de volle zon te zetten. Zorg er dus voor dat ze 's middags, als de zon het sterkst is, in de schaduw staan. Waait of regent het vaak, bescherm je jonge planten dan tegen de elementen, zodat je eventuele schade voorkomt.
Naarmate je planten rijpen, kun je ze geleidelijk aan meer zonlicht blootstellen. Houd de weersverwachtingen altijd goed in de gaten en pas je bewaterings- en voedingsschema aan regenbuien en stormen aan. Het is ook slim om topzware of bloeiende planten binnen te zetten als het stormt. Daarmee voorkom je dat ze omvallen of te vochtig worden (waardoor er toprot en schimmelproblemen kunnen ontstaan).
-
Kweek op Duurzame Wijze
Duurzame cultivatie is een van de beste manieren om kosten te besparen bij het kweken van wiet. Composteren, gezelschapsplanten, water hergebruiken, biologische voeding en een goed afvalbeleid beperken niet alleen de impact op het milieu: je bespaart er ook geld mee.
Door bijvoorbeeld te composteren, kun je geld besparen op voedingsstoffen en de microbenpopulatie in je groeimedium verbeteren, waarmee je je planten beschermt tegen plagen en ziekteverwekkers en hun gezondheid en vitaliteit stimuleert. Ook met een andere manier van watergeven, zoals hergebruik van regenwater, kun je kosten besparen en efficiënter kweken.
-
Kies Liever Biologisch dan Synthetisch
Buiten is biologisch wiet kweken een stuk makkelijker. De meeste kwekers denken weliswaar dat een biologische kweek duurder is dan een synthetische, maar dat is niet altijd waar.
Als je het geluk hebt een tuin te hebben, dan kun je je wietplanten meteen in de grond zetten. De planten hebben dan voldoende ruimte voor de uitbreiding van hun wortelsysteem, met toegang tot natuurlijke aarde vol microbieel leven.
Wanneer er tijdens het kweekseizoen voldoende regen valt, kun je ook geld besparen op het water geven. De meeste outdoor kwekers kweken hun planten echter in potten, om de groei enigszins te sturen en de wietplanten indien nodig te verplaatsen.
Als je planten biologische voeding wilt geven, kun je dezelfde biologische meststoffen gebruiken als binnen (zoals hierboven genoemd). Wanneer je de ruimte en tijd hebt, kun je ook je eigen meststof maken met compost of compostthee van fruitschillen en groenteafval. Uiteindelijk is dat vaak goedkoper dan de aanschaf van flessen synthetische voedingsstoffen.
-
Oude Grond Opnieuw Gebruiken
Zoals we al eerder aangaven, is het hergebruiken van oude grond een van de beste manieren om geld te besparen, zowel binnen als buiten. Buitenshuis kun je de aarde in je tuin aanvullen met nieuw materiaal voor een betere afwatering, beluchting, textuur en voedingswaarde, zonder veel geld te hoeven uitgeven.
-
Gebruik in een Streng Klimaat Autoflowers of Snelbloeiende Soorten
Helaas woont niet elke wietkweker in een wietvriendelijk klimaat. Als je een kort kweekseizoen hebt of het vaak slecht weer is, investeer dan in zaadjes waaruit autoflowers of snelbloeiende fotoperiode planten groeien. Zo kun je eerder oogsten.
Autoflowers zijn niet alleen snel, maar ze zijn vaak ook beter bestand tegen wisselende omgevingsfactoren dan de meeste fotoperiode wiet. Dat komt doordat ze ruderalis-genetica bevatten; Ruderalis is een subsoort die in het strenge klimaat van Siberië en omstreken is ontstaan. Daardoor zijn autoflowers goed bestand tegen kou en andere bedreigingen.
Wiet Kweken: Kosten Versus Resultaten
Het is helemaal aan jou hoeveel geld je wilt uitgeven aan je wiettuin. Weet in ieder geval dat, hoewel de kwaliteit van je oogst tot op zekere hoogte samenhangt met hoeveel geld je investeert (met name binnen), wiet kweken geen fortuin hoeft te kosten.
Als je de tips uit deze handleiding opvolgt, dan kun je thuis met minimale kosten een goede oogst krijgen. Reken niet op 500 gram per plant, maar je kunt wel genoeg eersteklas wiet produceren om weken, zo niet maanden van te genieten. Succes en veel kweekplezier!