By Luke Sumpter


Niets is erger dan dat je tijd, moeite en geld investeert in de kweek van wiet en dan ontdekt dat je kostbare planten ongenode gasten huisvesten. Net als mijten en ander ongedierte, is de varenrouwmug een veel voorkomende plaag bij cannabis. Ontdek in deze handleiding hoe je varenrouwmuggen herkent, bestrijdt en voorkomt!

Wat zijn varenrouwmuggen?

Varenrouwmuggen zijn kleine, donkere, kortlevende muggen die eruit zien als kleine vliegjes. Als je met een plaag te maken hebt, zie je ze rondspringen op de grond. In tegenstelling tot andere plagen bij wiet, hebben varenrouwmuggen niet veel interesse in de bladeren of toppen van je wiet. Ze leven namelijk in de grond. De larven knabbelen aan de wortels en beschadigen ze daardoor. Omdat het wortelstelsel essentieel is voor een gezonde groei, kan een plaag met varenrouwmuggen problematisch zijn.

Gelukkig zijn varenrouwmuggen niet de ergste plaag die je kan overkomen. Als je volwassen planten hebt met een sterk wortelstelsel, dan zijn varenrouwmuggen eerder lastig dan een ramp. Anderzijds zijn ze een ernstige bedreiging voor jonge planten en zaailingen. Als je een massale invasie niet aanpakt, kan het ook voor grotere planten een probleem worden.

Waar komen varenrouwmuggen vandaan?

Varenrouwmuggen wijzen er bijna altijd op dat je een probleem hebt met de vochtigheid in je kweekruimte. Meestal krijg je ermee te maken als je de wietplanten teveel water geeft.

  • Levenscyclus

Varenrouwmuggen ontwikkelen zich in vier fasen: ei, larve, pop en volwassen. Onder gunstige warme en vochtige omstandigheden, leggen vrouwelijke muggen honderden eitjes in de grond. De larven voeden zich ongeveer 2 weken en verpoppen zich dan vlak onder het oppervlak. Na 3–7 dagen in de pop, verschijnt er een volwassen mug die ongeveer 8 dagen leeft. De ontwikkeling van eitje tot volwassen mug duurt ongeveer 3–4 weken.

Omdat er bijna overal om ons heen schimmelsporen zijn, zijn vochtige omstandigheden en organisch materiaal het enige wat de muggen nodig hebben. Vaak zitten hun eieren al in niet-gesteriliseerde potgrond uit de winkel.

Waar komen varenrouwmuggen vandaan?

Wat doen varenrouwmuggen met cannabisplanten?

Varenrouwmuggen zien de wortels van je wiet niet als hun favoriete voedsel. Ze verslinden liever schimmels en rottend plantmateriaal in de grond. Maar het probleem ontstaat als er geen organisch materiaal meer voorhanden is in de grond. In dat geval doet de larve van de varenrouwmug zich tegoed aan de wortelhaartjes en de kwetsbare wortels van de wietplantjes.

Symptomen van een plaag met varenrouwmuggen:

  • Als de wortels beschadigd zijn, laten planten op meerdere manieren zien dat ze lijden onder een plaag. Denk aan gele bladeren, verwelking, vlekken en hangende bladeren.
  • Er kunnen symptomen van een tekort aan voedingsstoffen optreden (ziekelijke groei, verkleuring van de bladeren, etc.) ondanks een juiste pH-waarde en de juiste voedingsstoffen.
  • Zaailingen verzwakken, vallen om en gaan dood (“damping off”).
  • Geremde groei en lage opbrengsten.

Hoe herken je een plaag met varenrouwmuggen?

Een plaag met varenrouwmuggen is relatief makkelijk te herkennen. Varenrouwmuggen zijn klein, maar je kunt ze zien als je de planten van dichtbij bekijkt. Zo kun je ze herkennen:

  • Kleine “vliegjes” kruipen en springen over de grond rondom je planten.
  • Je ziet witte maden in de grond kruipen. Niet zo makkelijk te zien omdat ze erg klein zijn en zich in de grond verstoppen.
  • Op andere wijze moeilijk te verklaren problemen, zoals (maar niet exclusief) bleke bladeren, vlekken, bruine randjes aan de bladeren en hangende planten. De tekenen variëren en kunnen ook het gevolg zijn van andere problemen en plantenziektes.

Hoe bestrijd je varenrouwmuggen op wietplanten?

In zekere zin kunnen varenrouwmuggen iets goeds zijn. Ze attenderen je namelijk op het feit dat je waterbeleid niet klopt. Als ze verschijnen is dat bijna altijd omdat je planten teveel water krijgen. Gelukkig is het vrij makkelijk om ervan af te komen:

  • Minder vaak water geven

Allereerst en het allerbelangrijkst is dat je het watergeven moet aanpassen. Laat de grond volledig uitdrogen tussen twee beurten watergeven—dat gaat prima. Als je dat doet, verdwijnt het probleem met de muggen meestal vanzelf.

  • Gele plakvallen

Haal gele plakvallen uit de tuinwinkel en plaats ze rondom je planten. Deze vallen trekken de varenrouwmuggen aan en vervolgens blijven ze eraan plakken. Je moet wel weten dat je met gele vallen alleen een plaag niet volledig kunt stoppen. Maar ze zijn een goede indicator of je (nog steeds) varenrouwmuggen hebt. Je kunt daarmee voorkomen dat vele andere exemplaren je grond gaan bewonen.

Hoe bestrijd je varenrouwmuggen op wietplanten?
  • Neemolie

Als je met een plaag te maken hebt, hoef je niet meteen aan de slag met chemische insectenbestrijdingsmiddelen. Met neemolie kun je de plaag ook onder controle krijgen. Het is ook goed als preventief middel. Behandel de bovenste laag van je grond ermee om de larven te doden.

  • Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is ook een natuurlijke manier om van ongedierte af te komen. Sprenkel wat fijn poeder op de grond rondom je planten. Daarmee kun je het ongedierte een tijdje weren.

  • Blaas lucht boven de grond

Een eenvoudige staande ventilator die zachtjes lucht rond blaast over je grond heeft vele voordelen. Een ervan is dat insecten er een hekel aan hebben. Het helpt je ook om de grond sneller uit te drogen zodat je voorgoed van de muggen af bent.

  • BT bacteriën

Sommige kwekers kennen de Bacillus thuringiensis bacteriën waarmee je rupsen kunt uitroeien. Er zijn veel verschillende soorten van deze bacteriën. Bacillus thuringiensis israelensis werkt tegen varenrouwmuggen. Voeg alleen wat water toe.

Hoe voorkom je varenrouwmuggen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit kun je doen om die vervelende beestjes niet te krijgen.

  • Geef minder vaak water!

Meer dan wat dan ook moet je erop letten hoeveel water je aan je planten geeft! Onder natte, warme omstandigheden vraag je in principe om varenrouwmuggen. Laat de grond uitdrogen. Als je niet zeker weet wanneer je water moet geven, kun je de “lifting test” doen. Til je plant met pot op en vergelijk het gewicht van de droge plant met het gewicht als je net water hebt gegeven. Geef alleen water als de pot aanzienlijk lichter is.

  • Bedek de grond

Omdat varenrouwmuggen in grond leven en broeden, kun je de grond bedekken met zand, gravel of perliet om te voorkomen dat ze er nestelen. Bedenk echter dat je met het bedekken van de grond wel voorkomt dat er muggen komen, maar je planten nog wel te vochtig kunnen zijn.

  • Steriliseer je grond

Soms kun je gewoon niet voorkomen dat er insecten komen, bijvoorbeeld omdat ze al in de grond zitten. Om dat te voorkomen, kun je de grond eerst steriliseren. Dat doe je door de grond in een platte, hittebestendige bak te leggen (bijvoorbeeld een koekenpan) en met aluminiumfolie te bedekken. Zet een vleesthermometer in het midden en “bak” tenminste 30 minuten op 82–93°C. Als je daarop wacht, kun je meteen je potten en kweekomgeving schoonmaken. Daarmee beperk je het risico op allerlei ziekten, schimmels en plagen.

  • Overweeg een alternatief kweekmedium

Als je merkt dat je wietplanten regelmatig last hebben van insecten, probeer dan eens een ander groeimedium. Als je wiet kweekt in kokosvezel, perliet of hydrocultuur, heb je minder kans op een insectenplaag.




Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.