De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Zien je planten er nogal uitgeput uit? En ontdek je verkleurde en misvormde bladeren, ondanks dat je schema’s voor voeding, irrigatie en licht strikt hebt gevolgd? Maak je geen zorgen, waarschijnlijk doe je het meeste correct. Dit kunnen alleen wel eens tekenen zijn van hittestress.

Cannabis is een sterke en robuuste plant. Veel originele landrassen hebben zich daarbij aangepast om te overleven in ruige regio’s. Denk aan het Hindoekoesj-gebergte en de toendra’s van Centraal en Noord-Azië. Hoewel het een veerkrachtige plantensoort is, kan ze echter slechts een bepaalde mate van hitte aan, voordat de fysiologische systemen het niet meer verdragen.


Wanneer is het te heet voor de bloei?

Tijdens de bloei staan wietplanten graag warm, maar je kunt ook overdrijven. De juiste temperatuur stimuleert de ontwikkeling, maar als het te heet is, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de groei en gezondheid van je plant. Probeer een temperatuur tussen 18–26°C aan te houden. Als je in een warm gebied woont, kun je ventilatoren en airconditioners gebruiken om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt.

Video id: 266470360

Hoe Kun Je Hittestress Herkennen?

Een van de duidelijkste kenmerken van hittestress is wanneer de puntjes van fan leaves omhoog beginnen te krullen. De planten zien er daarnaast in het algemeen droog en verwelkt uit. Dit wijst erop dat hitte waarschijnlijk de oorzaak is en niet een voedingsdeficiëntie. Naast dat ze er algeheel zwak uitzien, ontstaan er grote bruine stippen of vlekken in onregelmatige vormen, voornamelijk aan de bladpunten van de fan leaves. Deze lelijke littekens gaan vaak gepaard met verkleuring in de vorm van gele plekken. Dergelijke symptomen zijn meestal zichtbaar in de bladeren bovenin het bladerdak en aan de buitenkant van de plant — de delen die direct aangetast worden.

Mocht je deze symptomen waarnemen in de vegetatieve fase, dan kun je aannemen dat hittestress hieraan ten grondslag ligt. Binnen kan dit ontstaan wanneer de bovenkant van je planten te dicht op een krachtige lichtbron zit. Buiten kan het komen door een bijzonder meedogenloze hittegolf of een extreem heet en droog klimaat.

Tijdens de bloeifase komt hittestress anders tot uiting. Tot schrik van de kweker groeien er soms nieuwe toppen aan het uiteinde van oudere exemplaren. Dat resulteert in wat bekend staat als een “foxtail”, een soort pilaar van kleine topjes en suikerblaadjes. Dit is een overlevingsmechanisme van de plant in een poging om nieuwe toppen te vormen voor het aanmaken van zaden.

How To Protect Your Cannabis Plants From Heat Stress

Hieronder bespreken we de manieren om hittestress binnen en buiten te voorkomen en behandelen.

Hoe Ga Je Binnen Om Met Hittestress?

Hittestress kan binnenteelt op verschillende manieren treffen. Allereerst kan het voor kwekers in hete klimaten lastig zijn de binnentemperaturen te beheersen tijdens warme zomerdagen.

Ongeacht het klimaat kunnen kweektenten erg warm worden, mits je niet op voorhand bepaalde maatregelen neemt. De warmte die verschillende lichtbronnen afgeven, kan de bladeren schaden en planten aanzienlijke stress opleveren. Zonder voldoende ventilatoren en een uitlaatsysteem ontbreken convectiestromen die zorgen voor verkoeling in de tent. Hier zijn enkele tips die je helpen om binnen hittestress te voorkomen.

1. Plaats Ventilatoren in De Kwekruimte

Dit is een simpele en goedkope oplossing om je kweekomgeving mee te koelen. Ventilatoren voorkomen stilstaande, hete lucht en creëren effectief een convectiestroom die helpt afkoelen. Het briesje stimuleert planten tevens om dikkere en stevigere stelen te ontwikkelen.

2. Gebruik Airconditioning

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar is absoluut verstandig. Binnenkwekers hebben het voordeel dat ze volledige controle houden over het microklimaat in een kweektent, als ze tenminste over de juiste apparatuur beschikken. Dit is een relatief prijzige optie, maar kan werkelijk je redder in nood blijken in regio's als Spanje of het zuiden van de Verenigde Staten. Plaats een airconditioner in je kweektent om koele lucht te laten stromen.

3. Verander De Positie/het Type Van Verlichting

Beginnen je planten signalen van hittestress te vertonen? Bekijk dan eens hoe dicht ze op de lichtbron zitten. Vertonen enkel de bovenste fan leaves symptomen? Stel dan je lampen bij, zodat ze er verder vandaan hangen.

Maakt het veranderen van de positie geen verschil? Dan moet je wellicht het type licht vervangen. De meeste lampen geven veel warmte af. Kweek je daarbij in een afgesloten ruimte in een warm klimaat, dan loopt de temperatuur snel op. Leds zijn een goede optie voor kwekers die met deze factoren te maken hebben. Deze verspreiden minder hitte dan HID-lampen en zijn vaak goedkoper in gebruik.

4. Installeer Een Uitlaatsysteem

Een uitlaatsysteem werkt in feite als een omgedraaide ventilator. Het zuigt muffe en hete lucht uit de kweekruimte. Heb je tegelijkertijd ventilatoren draaien? Dan zorgen die ervoor dat de oude lucht vervangen wordt door frisse, koele lucht. Werk je met een luchtafvoer, dan raden we aan deze van een koolstoffilter te voorzien. Daarmee voorkom je dat er eventuele verdachte luchtjes in de nabije omgeving terechtkomen.

5. Gebruik Supplementen Voor Aangetaste Planten

Sommige kwekers hebben succes met supplementen om symptomen van hittestress te behandelen. Deze zijn wellicht effectief, maar alleen op lange termijn, mits de omgeving ook afkoelt met bovenstaande methodes.

Algen- en zeewierextracten helpen bijvoorbeeld goed tegen enkele effecten van hittestress. Ze zitten boordevol mineralen en voedingsstoffen, die planten beter bestand maken tegen hoge temperaturen. Dan is er nog silicium. Dit is een stof die de veerkracht van celwanden verbetert, planten resistenter tegen hitte- en koudestress maakt en helpt om essentiële nutriënten op te nemen. Denk hierbij aan zink, koper en fosfor.

6. Mycorrhizae

Verschillende mycorrhiza-schimmels vormen symbiotische relaties met wietplanten en helpen hen omgaan met hittestress. Deze levensvormen sturen kleine filamenten, bekend als hyfen, naar de wortels van wietplanten. Plantencellen omhullen daar de schimmelcellen en vormen gezamenlijke structuren die we mycorrhizae noemen.

Planten produceren tijdens de fotosynthese suikers en voeden deze aan de schimmels. In ruil hiervoor, werken de schimmels als een verlengstuk van het wortelnetwerk. Ze helpen planten om zowel biotische (levende) als abiotische (niet-levende) bronnen van stress te doorstaan. Mycorrhizae verminderen droogte- en hittestress[1] door water aan te trekken dat normaal buiten het bereik van de plantenwortels ligt.

Hoe Bied Je Buiten Bescherming Tegen Hittestress?

Buitenteelt is lastiger te sturen dan wanneer je binnen werkt. De cannabis is daar onderhevig aan de elementen en talloze vormen van plagen en infecties die de vitaliteit en oogst kunnen aantasten. Hittestress vormt daarop geen uitzondering. Binnenkwekers hebben het voordeel van volledige klimaatbeheersing. Buitenkwekers krijgen soms echter te maken met hittegolven, regenseizoenen en alles daartussen.

Hittestress vormt een serieuze bedreiging als je kweekt in warmere regio’s dicht bij de evenaar. Veel zonlicht kan zeker voordelig zijn, maar teveel leidt weer tot symptomen van hittestress. Hier zijn enkele tips voor het beschermen van je buitenplanten.

1. Probeer het geven van water te plannen

Als je op het juiste moment de juiste hoeveelheid water toedient, kan je wietplant hittestress beter behappen. Het voorkomt mogelijk ook het opkrullen van de bladeren. Onthoud wel dat te veel water snel tot vreselijke wortelrot kan leiden. Laat altijd de bovenste paar centimeter aarde uitdrogen voordat je meer water geeft.

Bij het water geven, zorg je voor verzadiging van de bodem. Grote, verhoogde tuinbedden geef je minder frequent een grote hoeveelheid water, terwijl potten sneller opdrogen. Buiten kun je het beste in de morgen of na zonsondergang water geven om snelle verdamping tegen te gaan. Ook bladsprays kun je het beste op deze momenten toepassen, om te voorkomen dat verdamping op het delicate bladweefsel plaatsvindt.

2. Mulchen

Mulchen helpt om vocht in de bodem in te sluiten en het beschermt de wortels aan het oppervlak tegen hoge temperaturen. Met mulch bescherm je ook de gunstige microben tegen de hitte van de zon. Er bestaan twee verschillende methodes voor mulchen: dode mulch en levende mulch.

Dode mulch bestaat uit dood organisch materiaal, wat je op bovenop de aarde plaatst. Denk hierbij aan:

  • Hooi
  • Stro
  • Resten gemaaid gras
  • Compost
  • Bladeren

Let op: Vermijd hooi dat zaadjes bevat om te voorkomen dat onkruid de overhand krijgt. Vermijd ook materiaal dat de herbicide aminopyralid (AP) bevat omdat dit dodelijk is voor je wietplanten.

Als je kiest voor een levende mulch, plant je zaden in de buurt van de wietplant. Een hoge dichtheid verzekert dat je planten klein blijven, zodat ze je wietplant niet overschaduwen. Een levende mulch beschermt de bodem, verbetert de structuur en voedt gunstige microben door exudaten in de bodem af te geven. Als je peulvruchten plant, zullen deze ook het stikstof uit de lucht binden. Opties voor levende mulch zijn onder meer:

  • Rode klaver
  • Vogelmuur
  • Alfalfa
  • Postelein

Let op: Deze planten helpen om vocht vast te houden, maar ze hebben zelf ook water nodig. Houd een oogje op de aarde en pas je waterschema aan op het feit dat je meerdere planten kweekt.

Mulching

3. Vermijd stress

Als je wietplanten door andere factoren stress ervaren, kunnen ze minder goed van hittestress herstellen. Als je in de groeifase bepaalde trainingstechnieken toepast, stel je wietplanten bloot aan verschillende niveaus van stress. Onder normale omstandigheden komen je wietplanten er vrij snel weer bovenop. Maar als ze ook nog buitensporig hoge temperaturen moeten behappen, wordt dat al snel een heel ander verhaal.

Als je je planten verpot naar een grotere pot of tuinbed, kunnen ze dagenlang in shock zijn. Vermijd verpotten tijdens hoge temperaturen, vooral als er geen schaduw is. Je wietplanten hebben tijd nodig om in nieuwe aarde te wortelen.

Probeer ook high stress trainingstechnieken, zoals toppen en fimmen, op hete dagen te vermijden. Deze methodes omvatten gecontroleerde weefselbeschadiging van het vasculaire systeem van planten, waaronder ook het xyleem dat water en voedingsstoffen transporteert.

4. Potten Zijn Beter Te Verplaatsen

Kweek je buiten in een warm klimaat? Dan is het verstandig om in grote bakken of potten te kweken in plaats van rechtstreeks in de volle grond. Zo zijn je planten verplaatsbaar en kun je ze verkassen naar een beschutte plek, mocht het zonlicht te intens worden.

HOW TO PROTECT AGAINST HEAT STRESS OUTDOORS

5. Installeer Een Tijdelijk Onderdak

Je planten de hele dag onder een onderdak laten staan, belemmert de fotosynthese en pakt al met al slecht uit. Door echter met een kleed of zeil een tijdelijk onderdak te maken, kun je ze overdag tegen de ergste hitte beschermen. Zet deze schuilplaats op tijdens de heetste uren en laat je planten zonnebaden voordat de hitte opkomt en nadat deze weer afgenomen is.

6. Buitenplanten Kunnen Ook Baat Hebben Bij Supplementen

Algen- of zeewierextracten helpen zowel binnen als buiten de weerstand van planten te verhogen. Gebruik de formules volgens de instructies van de fabrikant en geef je planten wat extra bescherming middels deze voedingsrijke substanties.

Kunnen wietplanten van hitteschade herstellen?

Als je actie onderneemt, kunnen je wietplanten wel degelijk van hitteschade herstellen. Optimaliseer je waterschema, gebruik een dikke laag mulch en zet je potten enkele dagen op een beter beschut plekje. Weersta de drang om beschadigde bladeren te verwijderen totdat je wietplant voldoende hersteld is om verdere beschadiging te voorkomen.

Hoe zit het met hittestress? Kunnen wietplanten herstellen?

Ook hier is het antwoord ja: zolang je het probleem vroeg aanpakt. Hittestress leidt tot uitdroging, wat bij wietplanten resulteert in verwelkte en opgekrulde bladeren. Als je ingrijpt en bovenstaande strategieën toepast voordat je de stelen en bladeren van je wietplanten te ernstig beschadigen, kun je ze redden.


Kies Een Hittebestendige Soort

Duizenden cannabissoorten zijn er verkrijgbaar op de markt. Elk daarvan is daarbij een bepaalde periode selectief veredeld om specifieke, gewenste eigenschappen te ontwikkelen. Sommige veredelaars hebben het voor elkaar gekregen om cultivars te creëren die goed bestand zijn tegen hoge temperaturen. Je verlaagt de kans op hittestress aanzienlijk door te starten met een van deze variëteiten. Hier zijn drie hittebestendige soorten die we aanraden.

1. Fruit Spirit

Fruit Spirit is een hardcore soort die bepaald niet terugdeinst voor hoge temperaturen (en met goede reden). Dit beest is het nageslacht van de legendarische oudersoorten White Widow en Blueberry. Ze is een evenwichtige genetische samenstelling van 60% sativagenen en 40% indica. Met 18% THC en een gemiddeld CBD-gehalte biedt ze een high die het lichaam ontspant en de geest prikkelt. Haar naam is een eerbetoon aan de zoete en fruitige smaken van haar toppen, die bij het roken op je tong dansen.

Fruit Spirit groeit in zowel binnen- als buitenomgevingen goed. Binnenplanten bereiken een hoogte van 80-120cm, hebben een bloeitijd van 8-10 weken en brengen tot 425g/m² op. Een plant kan buiten wel 220cm hoog worden en een oogst van maximaal 525g opleveren.

Fruit Spirit

2. Amnesia Haze

Amnesia Haze is een hoge sativa-dominante soort, die goed gedijt in hogere temperaturen. Haar grote en langwerpige toppen hebben een THC-gehalte van 22% en een beperkte hoeveelheid CBD. De high is opwindend, stimulerend en ideaal om overdag je focus en motivatie een boost mee te geven. Dit cerebrale effect gaat gepaard met vleugjes aarde en citrus.

Amnesia Haze is een hoogproductieve variëteit, die je beloont wanneer je in een zwoel klimaat kweekt. Binnenplanten bereiken een hoogte van 140cm, hebben een bloeitijd van 9-11 weken en leveren een forse opbrengst van soms wel 650g/m² op. Buiten geteelde planten onder de zinderende zon bereiken een torenhoge 210cm. Daar beloont een plant je met tot wel 700g en is ze eind oktober rijp voor de oogst.

Amnesia Haze

3. Royal Moby

Royal Moby is een adembenemende plant met toppen en suikerblaadjes die bedekt zijn met trichomen. Deze sativa-dominante dame is het liefdeskind van Haze en White Widow. Ze druipt daarbij van de hars en is afgeladen met een THC-concentratie van 21%. Deze robuuste variëteit kan zowel hete als koude klimaten goed aan en voelt zich direct thuis in een warme kweektent of zonnige tuin.

Royal Moby is niet kieskeurig wat betreft de kweekomgeving. Binnen bereikt ze een hoogte van 80-140cm en levert ze tot 600g/m² op. Een plant die buiten staat, schiet uit tot 2-3m en biedt bevredigende oogsten van 700g.

Royal Moby Indoor

External Resources:
  1. Arbuscular mycorrhizal fungi mitigate negative effects of combined drought and heat stress on tomato plants - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 40276 reviews