.
Hoe bestrijd je mieren bij je wietplanten?
Mieren doen ook aan landbouw! En als je pech hebt, zien ze je wietplanten daarvoor als ideale locatie. Lees verder en ontdek hoe je mieren uit de buurt van je wietplanten houdt en of het überhaupt wel nodig is.
Als je wiet kweekt, is ongedierte een serieuze bedreiging. Zeker als je buiten kweekt, kun je snel tegen problemen aanlopen. De lijst van mogelijk schadelijke insecten is heel lang, maar gelukkig zijn er ook talloze manieren om ze aan te pakken.
In dit artikel onderzoeken we in hoeverre mieren een risico voor je wietplanten vormen en wat je ertegen kunt doen.
Inhoud:
Zijn mieren een probleem voor wietplanten?
Worden mieren aangetrokken tot wietplanten? Eten deze kleine wezentjes graag wiet? Dat zijn belangrijke vragen om te beantwoorden. De kans is namelijk groot dat je mieren tegenkomt bij je planten, vooral als je buiten kweekt.
Het simpele antwoord is dat mieren op of rond je wietplanten geen teken hoeft te zijn dat er iets mis is. Mieren komen vrijwel overal voor en leggen grote afstanden af in hun zoektocht naar eten. Het is niet gek dat ze daarbij ook je wietplanten aandoen.
Toch kunnen mieren ook een bedreiging vormen voor je kweek. Maar om de twee bovenstaande vragen te beantwoorden: nee, mieren voelen zich niet direct aangetrokken tot cannabis en zullen het meestal ook niet eten. Waarom zou je je dan zorgen maken?
Allereerst kunnen mieren nesten bouwen rond de wortels van je wietplanten. Naarmate een nest groter wordt, kunnen de vele tunnels problematisch worden en de wortels beschadigen. Dit leidt dan tot vertraagde groei en een verminderde productie.
Ten tweede zijn mieren fervente boeren (of beter gezegd: bladluisboeren). Ze smullen van de zoete afscheiding van bladluis en witte vlieg. Mieren zijn opportunistische wezentjes. Als ze een kolonie bladluis of witte vlieg op je planten ontdekken, kunnen ze deze beschermen om later te oogsten.
Omdat plagen door mieren beschermd worden tegen bepaalde roofdieren, zoals lieveheersbeestjes, kunnen ze zich snel ontwikkelen. Dat is slecht nieuws, want plagen zoals bladluis en witte vlieg zijn dol wietplanten. Als je niet ingrijpt, kunnen ze je planten ernstig beschadigen, soms met afsterven tot gevolg.
Terwijl mensen regenwouden verwoesten om vee te houden, verwoesten mieren wietplanten door bladluis of witte vlieg te houden.
Hoe herken je een mierenplaag op je wietplanten?
Als je wat mieren ziet, betekent dat nog niet dat er sprake is van een plaag. Tekenen van een mierenplaag zijn onder meer:
- Een groot aantal mieren op je planten
- Een nest in de grond rond je planten
- Grote aantallen bladluizen, witte vliegen of wolluizen
- Bleke, hangende planten (maar als dit niet gepaard gaat met andere tekenen, zijn mieren waarschijnlijk niet de oorzaak)
Mieren bij je wietplanten bestrijden: natuurlijke oplossingen
Mierenkolonies zijn robuust, maar toch kunnen mieren maar zoveel hebben voordat ze naar een meer gastvrije omgeving verhuizen. Hieronder bespreken we een aantal natuurlijke, biologische manieren om mieren bij je wietplanten te verjagen.
Kaneelpoeder of koffiedik
Mieren houden niet van kaneel of koffiedik. Deze producten heb je vast in huis en zijn ideaal om van mieren af te komen.
Zodra je ziet dat mieren zich een weg door de aarde banen, strooi je een eetlepel koffiedik of kaneelpoeder op plekken waar ze in groten getale voorkomen. Vaak is de prikkelende geur van deze stoffen al genoeg om ze te verjagen.
Mocht dit niet lukken, dan is er nog een optie! Meng koffiedik of kaneel met water (gebruik dezelfde hoeveelheid als voor het bewateren van je planten) en giet dit over de aarde. De koffie of kaneel komt dan ook in de aarde terecht, waardoor mieren snel hun biezen pakken.
Neemolie
Neemolie is een trouwe bondgenoot van de biologische kweker. Deze etherische olie komt van de neemboom en bevat krachtige insecticiden. Het wordt niet alleen al eeuwenlang in de tuinbouw gebruikt, maar heeft ook traditionele geneeskundige toepassingen. Je kunt planten er direct mee bespuiten om ongedierte snel te bestrijden. Maar het werkt ook preventief als je je planten er bijvoorbeeld wekelijks mee behandelt. Neemolie is niet schadelijk voor nuttige dieren, zoals lieveheersbeestjes, bijen en regenwormen. Je kunt het zelfs met water over de aarde gieten om wortelrot te voorkomen.
Om een goede pesticide te maken, meng je 1 theelepel neemolie en 5 druppels oppervlakteactieve stof per liter water. Een oppervlakteactieve stof, zoals afwasmiddel, is nuttig omdat neemolie van zichzelf niet goed met water mengt. Als je warm water gebruikt, mengt het nog beter. Laat het mengsel wel afkoelen voordat je het aan je planten geeft. Je hebt een plantenspuit met een fijne nevel nodig om de boven- en onderkant van alle bladeren te besproeien.
Neemolie is misschien niet de beste oplossing als de mieren in de aarde zitten. Het werkt wel goed ter bestrijding van mieren die andere insecten op je planten houden. De neemolie maakt korte metten met beide problemen.
Diatomeeënaarde
Diatomeeënaarde is een natuurlijk en veilig middel om ongedierte te bestrijden. Omdat er geen giftige chemicaliën vrijkomen, is het onschadelijk voor mens en plant. Diatomeeënaarde, ook wel diatomiet genoemd, is een silicaathoudend gesteente. Het is afkomstig van versteende overblijfselen van kleine diertjes met een hard schild. Je verkruimelt het eenvoudig tot een poeder en het heeft verschillende industriële toepassingen. Diatomiet is een uitstekend middel voor ongediertebestrijding en daarom ook erg populair onder wiettelers.
Door het schurende karakter van de fijngemalen fossielen schraapt dit poeder het exoskelet van insecten weg wanneer ze ermee in aanraking komen. Dankzij de hoge porositeit absorbeert het lichaamsvocht van insecten, waardoor ze uitdrogen. Dat maakt de omgeving niet aantrekkelijk voor mieren. Daarnaast is het niet iets waar parasieten resistentie tegen kunnen ontwikkelen, in tegenstelling tot chemicaliën. Bovendien verbetert diatomiet de vochtretentie van de bodem. Het houdt water vast, droogt langzaam en verhoogt de hoeveelheid zuurstof in het medium.
Wees wel voorzichtig als je met diatomeeënaarde werkt. Het kan je huid, ogen en luchtwegen irriteren.
Nuttige insecten
Er zijn een aantal insecten die mieren eten. Denk aan wespen, nuttige nematoden, spinnen en (verrassend genoeg) bepaalde soorten vlinders. Mieren leven echter in grote aantallen en daarom is nuttige insecten uitnodigen waarschijnlijk niet voldoende om een kolonie uit te roeien. Daarnaast beschermen mieren hun vee tegen andere roofinsecten.
Dat gezegd hebbende, is een rijke tuin met een overvloed aan nuttige insecten vaak wel beter bestand tegen de komst van mieren.
Als niets werkt, kun je altijd nog een miereneter als huisdier overwegen.
Hoe voorkom je dat mieren je wietplanten beschadigen?
Als je goed voor je tuin zorgt, is het niet waarschijnlijk dat mieren je wietplanten aantasten. Mieren zoeken niet specifiek naar wietplanten. De aantrekkingskracht zit hem in andere insecten, zoals bladluis, witte vlieg en wolluis. Zolang je dit soort plagen uit de buurt van je planten weet te houden, is de kans klein dat mieren een probleem vormen.
Worden mieren toch een probleem? Dan kun je kaneel of koffiedik aan je aarde toevoegen. Daarnaast kun je overwegen om je planten te bespuiten met neemolie. Zelfs als je geen plagen ziet, kun je met deze maatregel een mogelijke besmetting in de kiem smoren en erger voorkomen.