By Luke Sholl

Alles wat je moet weten over het main-linen van je wietplanten.

Main-lining is een belangrijke techniek die iedereen zou moeten kennen, ongeacht of je net begonnen bent met het kweken van wiet of al jaren in het vak zit en nieuwe technieken wilt leren. Main-linen verhoogt namelijk niet alleen de opbrengst, maar zorgt er ook voor dat je je planten zorgvuldig kunt vormen. Dit is met name ideaal als je weinig ruimte voor je kweek hebt.

Vanaf het moment dat je weet hoe je een manifold maakt, is main-lining ontzettend eenvoudig. Hierdoor is het een ideale techniek om toe te passen op je planten, ongeacht je ervaring met het kweken van wiet.


Manifold en Main-lining: Waar Staan deze Termen voor?

Laten we beginnen bij het begin en uitleggen wat we bedoelen met de termen main-lining en manifold. Praktisch gezien, is de techniek een combinatie van LST, topping en een ScrOG-net.

 Main-lining  verwijst naar een trainingstechniek om de ontwikkeling van meerdere grote, gelijkmatige cola's te stimuleren, in plaats van één grote cola.
Je kunt dit bereiken door een  manifold  te maken. Hierbij splits je de wietstengel in tweeën en maak je de plant Y-vormig. Zo worden voedingsstoffen en andere belangrijke stoffen naar beide takken geleid.

De techniek is niet alleen eenvoudig, maar vergt ook weinig inspanning. Zodra je weet hoe en wanneer je wietplanten moet main-linen, kun je binnen een paar minuten klaar zijn. En als je eenmaal de centrale manifold hebt gemaakt, dan kun je deze techniek ook op nieuwere delen van de plant toepassen. Hierdoor kun je in wezen elke keer het aantal cola’s verdubbelen. Waarom zou je tenslotte één centrale cola kweken als je ook 4, 8, 12, 16 of zelfs 32 kunt verkrijgen?!

Mainlining

De Voordelen van het Main-linen van Wietplanten

Het belangrijkste voordeel van main-lining van wietplanten is de mogelijke toename van je opbrengsten. In plaats van meerdere kleinere "popcorn"-toppen die energie wegnemen van de centrale cola, krijg je hiermee tientallen takken vol met dichte, gelijkmatige cola's.

Andere voordelen van main-lining zijn:

  1. Groter bladerdak
  2. Makkelijk toe te passen
  3. Geeft meer controle over het strekken van de planten
  4. Geschikt voor zowel binnen als buiten
  5. Je kunt meerdere wietplanten kweken, ook al is de ruimte beperkt
  6. Je hoeft het maar één keer te doen

Main-lining pas je in de beginfase van de wietkweek toe, waarbij je het maar één of twee keer hoeft te doen om de voordelen ervan te zien. Als je je planten in het begin met deze techniek stuurt, kun je daarna achterover leunen en hoef je alleen nog maar te wachten op de oogst.

Hoe Je Je Wietplant Kunt Main-linen

Ben je inmiddels overtuigd van de voordelen van main-linen? Dan is het tijd om over te gaan op onze gids! Hierin leggen we stapsgewijs uit wat je moet doen. Je hebt voor deze techniek niet veel apparatuur nodig, maar het is wel belangrijk dat je planten gezond en sterk zijn.

1. Uitrusting

Dit is een van de simpelere technieken die je kunt toepassen op wiet. Je hebt dan ook alleen maar een snoeischaar en wat plant-/kabelbinders nodig!

2. Een Manifold Maken

De manifold is de kern van de main-liningtechniek. We bespreken eerst hoe je een manifold maakt. Vervolgens leggen we uit hoe je dit meerdere keren tijdens de vegetatieve fase toe kunt passen.

Stap 1

Step 1

Wacht tot je zaailingen vijf tot acht knopen hebben ontwikkeld. Het is van belang dat je ze niet te vroeg gaat toppen, omdat ze zich anders niet goed kunnen herstellen. Snijd vervolgens de steel tot aan de derde node af (het derde paar bladeren, gezien vanaf de onderkant).

Stap 2

Step 2

Verwijder alle extra groei en vegetatie onder de derde node. Je plant moet een centrale stengel hebben met twee grote fan leaves die zich bij de top in een Y-vorm vertakken.

Stap 3

Step 3

De twee hoofdscheuten die je nu hebt, bind je vast. Doe dit wel voorzichtig. Jonge wietplanten zijn namelijk kwetsbaar en breken snel. Het doel is om deze scheuten horizontaal te trainen, parallel aan de grond.

Bevestig het andere uiteinde van je plant- of kabelbinders aan de rand van je pot. Zo zorg je ervoor dat de scheuten op hun plek blijven.

Mainlining

3. Main-liningtechniek

Als je bovenstaande techniek op de juiste manier hebt uitgevoerd, dan beginnen je wietplanten zich vrijwel onmiddellijk te herstellen. En omdat de planten nu een centrale manifold hebben, gaan de wortels voedingsstoffen en andere essentiële stoffen tussen de twee scheuten bij de derde node verdelen. Als je je opbrengsten wilt maximaliseren, dan raden we je aan om ten minste acht cola's te maken.

Nu je alles weet over het maken van een manifold, is het tijd om te leren hoe je je planten kunt main-linen.

Stap 1

Step 1

Wacht tot elke tak van je manifold vier paar nieuwe bladeren heeft ontwikkeld. Vervolgens top je je planten opnieuw. Dit doe je, net als hiervoor, aan beide zijden tot aan de derde node.

Stap 2

Step 2

Deze keer verwijder je echter niet alle groei onder de derde node. In plaats daarvan verwijder je alleen de tweede knoop. De eerste en derde laat je dus zitten. 

Stap 3

Step 3

Herhaal het proces aan de andere kant. In totaal zou je nu acht scheuten moeten hebben (twee paar bladeren aan beide hoofdtakken).

Stap 4

Step 4

Gelijkvormigheid is de sleutel tot het onder controle houden van je planten. Zorg er dus voor dat je beide plant- of kabelbinders zodanig vastmaakt, dat beide centrale takken vastgebonden blijven en dat de basis van de nieuw gecreëerde scheuten evenwijdig aan de grond blijft.

Uiteindelijk wil je dat de nieuwe stengels dezelfde hoogte bereiken. Controleer de plant daarom twee keer per week en verstel de binders, als dat nodig is.

Stap 5

Step 5

Nu je planten getopt en vastgemaakt zijn, hoef je ze alleen nog maar water, voedingsstoffen en licht te geven om ze te laten groeien. De uiteindelijke hoogte van je plant hangt van verschillende factoren af, zoals je tent, kweekopstelling, etc. Zodra je tevreden bent met de hoogte, breng je je planten in de bloeifase door het lichtschema te veranderen naar 12/12.

Stap 6

Step 6

Heb je alle bovenstaande stappen gevolgd? Goed gedaan! Als je de main-liningtechniek op de juiste manier hebt toegepast, kun je binnen een paar weken acht dichte cola's oogsten. Tijdens de bloeifase kun je het beste je planten snoeien en verzorgen zoals je normaal ook zou doen.

Tips & Tricks voor het Main-linen van Wietplanten

✂️ Snoei de fan leaves vlak voor de bloei. Dit advies is meer een algemene tip, maar het is ook essentieel voor main-lining. De fan leaves moet je net voor de bloei of in de eerste twee weken van de bloeifase snoeien. Zo zorg je ervoor dat elke cola zoveel mogelijk licht krijgt.
✔️ Pas de main-liningtechniek alleen toe op planten die gezond zijn. Main-lining is super eenvoudig, maar we kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om alleen gezonde wietplanten te toppen en te trainen.
🕘 Controleer je planten twee keer per week om ervoor te zorgen dat ze hun vorm behouden. Tijdens de vegetatieve fase groeien wietplanten ontzettend snel en kunnen ze zich enorm gaan uitstrekken. De main-liningtechniek is gebaseerd op het principe van symmetrie. Daarom is het verstandig je planten twee keer per week te controleren en de plant- of kabelbinders verstellen als dat nodig is.
🌱 Je kunt beter zaden voor main-lining gebruiken dan klonen. Wietzaadjes ontwikkelen namelijk van nature symmetrische nodes. Hierdoor is het veel gemakkelijker om een gelijkmatige manifold te maken. Als je main-lining op klonen toepast, moet je dit zelf inschatten.
🎀 Bind de takken niet te strak vast. Je moet een balans zien te vinden tussen het behouden van de symmetrie en de stelen de kans geven om op een natuurlijke wijze te groeien. Zachte plantenbinders hebben daarom de voorkeur boven kabelbinders, omdat deze laatste jonge takken en scheuten kunnen beschadigen.
💧 Main-lining werkt ook in een hydrocultuuropstelling. Je kunt main-linen dus ook op wietplanten in een hydrocultuur toepassen. Wel moet je voorzichtig zijn met hoe je ze vastbindt, want je planten kunnen zich niet in grond verankeren. Verder is de techniek hierbij net zo effectief!

Mainlining

Heb Je een Net Nodig voor het Main-linen van Wietplanten?

In tegenstelling tot de ScroG-techniek heb je voor main-lining geen net nodig. Door de planten vroeg te toppen en een manifold te maken, wordt elke tak aanzienlijk sterker. Als je de hoofdstengel van een ongetrainde wietplant bekijkt, zul je zien dat deze veel dikker is dan alle andere takken. Met main-lining dwing je de plant om meerdere stengels met dezelfde dikte en kracht te ontwikkelen.

Het doel van een net bij de ScrOG-techniek is het ondersteunen van bestaande takken en het bevorderen van een gelijkmatige verdeling van het licht. Maar door planten te trainen om meerdere cola's en sterkere takken te ontwikkelen, kunnen ze zichzelf uitstekend staande houden en hebben ze geen net nodig.

De enige keer dat je planten waarop je de main-liningtechniek hebt toegepast, soms moet ondersteunen, is tijdens de bloei. Met supergrote cola's kunnen zelfs sterke takken moeite krijgen om het gewicht te dragen.

Main-lining Versus Supercropping en LST

Het is gebruikelijk voor kwekers om bij het kweken van wiet meerdere technieken toe te passen. Main-lining is echter min of meer een "all-in"-benadering. Daarmee bedoelen we dat je de structuur van de stengels dusdanig manipuleert dat je geen extra training of topping meer hoeft toe te passen.

Supercropping

Super cropping

Supercropping is een manier om planten te vormen waar je de main-liningtechniek niet op hebt toegepast. Hoewel deze techniek onder veel kwekers favoriet is, is het ook erg arbeidsintensief. Vergeleken met supercropping is main-lining ontzettend eenvoudig. Je kunt deze techniek in een paar minuten uitvoeren en je hoeft nauwelijks nog wat te doen als je eenmaal de manifolds hebt gemaakt.

LST

Low Stress Straining

Main-lining bouwt voort op het principe van LST. In feite gaat het dus niet om het verkiezen van de ene techniek boven de andere. Als je een kleine kweektent hebt, dan kun je het beste de main-liningtechniek toepassen. Als je echter de ruimte hebt, dan kun je ook eens gaan oefenen met LST en kijken wat de resultaten zijn. Hierbij hoef je je planten niet radicaal te toppen. Om deze reden is deze techniek populair onder beginnende kwekers en bij telers die nog wat onzeker zijn. 

Is Main-lining iets voor Jou?

Main-lining is een eenvoudige, goedkope en weinig arbeidsintensieve techniek die je opbrengsten kan verbeteren. Als je de voordelen afweegt tegen de nadelen (die er niet echt zijn), is er eigenlijk geen reden om je wietplanten niet te main-linen.

Er zijn echter wel een paar uitzonderingen. Zo kun je autoflowering soorten beter niet main-linen. Deze strains groeien namelijk sneller dan andere, waardoor elke vorm van stress door topping van invloed is op de uiteindelijke opbrengst. Daarnaast kun je main-lining ook het beste toepassen op middelgrote en grote soorten, omdat het met kleine planten weinig extra voordelen oplevert.

Over het algemeen is main-lining dus een bijna perfecte trainingstechniek die in de meeste situaties wietplanten tot hun recht kan laten komen. Bovendien verveelt de aanblik van acht prachtige cola's nooit!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.