De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Wat Moet Je Doen Met Lange, Uitstrekkende Zaailingen Van Cannabis?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe voorkom je beschimmelde wiet tijdens het drogen en curen?
- Hoe Voorkom En Behandel Je Droge En Breekbare Cannabis Blaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Oorzaken en oplossingen voor gele wietbladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Wat Te Doen Als Je Cannabis Planten Te Lang Worden
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt
- Alles over de opbrengst per wietplant
Hoe en wanneer moet je bij cannabis zaailingen verpotten?
Inhoud:
De optimale omstandigheden voor zaailingen
Cannabis zaailingen moet je met zorg behandelen. Verzorg ze alsof het je kinderen zijn. Wanneer zaailingen steun nodig hebben, kun je ze rechtop houden met een tandenstoker of een cocktailprikker en wat tuindraad.
Een lichtregime van 18-6 beschouwen de meeste kwekers als ideaal. De voorkeur gaat daarbij uit naar wit licht. Als lichtbron kun je CFL-, MH- of LED lampen gebruiken. Ook op een zonnige vensterbank kun je goede resultaten behalen.
Het wortelstelsel ontwikkelt zich tijdens de donkere uren. Daarom zijn we voorstander van een lichtregime van 18-6 of 20-4 en niet zozeer van 24 uur non-stop licht. Een hoge relatieve luchtvochtigheid van bij voorkeur rond de 70% en een temperatuur van 20-24°C zijn daarbij perfect als omgeving voor zaailingen. Met een propagator, thermo-hygrometer en een plantenspuit kom je al een heel eind.
Dat je zaailingen strekken of er slap bijhangen, kan aan de genetica liggen. Het is echter vaak een aanwijzing dat je kweeklamp te ver van de bladeren hangt. Een 250W CFL met koel, wit licht kun je gerust 15cm boven een twaalftal of meer zaailingen hangen zonder dat de blaadjes verschroeien.
We raden aan om LED lampen te gebruiken vanaf het moment dat de zaailingen het vegetatieve stadium bereikt hebben, want dit zijn voordelige lampen die weinig warmte produceren. Gebruik voor de beste resultaten de eerste 10–14 dagen CFL-lampen met een blauw lichtspectrum en hanteer daarbij een lichtschema van 18/6. Zodra je plantjes genoeg gezonde 'echte' bladeren hebben, kun je ze onder krachtigere HID- of LED-lampen zetten om de groei op gang te helpen. Hang de LED kweeklampen in eerste instantie op een afstand van ongeveer 30–45cm van het bladerdak en pas de positie later tijdens de vegetatieve groei en bloei aan, zodat de afstand zo'n 45cm blijft.
Wat is het beste medium voor zaailingen?
Het medium moet flink vochtig zijn, maar niet sompig. Je moet een effectieve nat-droog cyclus bereiken. Geef niet toe aan de verleiding om te veel water te geven. Je kunt als je twijfelt de zaailingen ook benevelen. Met je vingers kun je makkelijk even voelen hoe droog het is. Houd de relatieve luchtvochtigheid daarbij hoog.
Voor we verder in detail treden, willen we je op het hart drukken dat het starten in het ene groeimedium en het verpotten naar het andere risico's met zich meebrengt. Houd het dus eenvoudig en consequent. Je kunt niet met aarde starten en de zaailing daarna in een netpot in een DWC hangen.
Zaadkiemkits
Er bestaan kiemkits met hoogwaardige aarde die verrijkt is met nuttige bacteriën om het proces makkelijker te maken. Hiermee creëer je de ideale omgeving voor de vroege groeistadia van wiet zaailingen. De kits bevorderen een luchtige bodem die belangrijk is voor de wortelgroei. Daarnaast maken ze het verpotten van zaailingen een stuk makkelijker.
-
Royal Queen Seeds Starter Kit
De Royal Queen Seeds Starter Kit bevat Easy Start-potten en nuttige bacteriën die de kieming van je wietzaadjes bevorderen. Daarnaast zit er een propagator bij om een hoge luchtvochtigheid te behouden; een belangrijke factor bij het ontkiemen. De potjes zijn compact, en makkelijk te gebruiken en te verwijderen, zodat je je zaailingen zonder gedoe kunt verpotten.
-
Soil Plugs
Deze Soil Plugs van kokos zijn uitstekend voor het kiemen van wietzaadjes vanwege hun hoge verdampingssnelheid, wat voorkomt dat er zich water ophoopt. Er zit echter geen voeding in, dus zodra het zaad gekiemd is, is het belangrijk om het snel te verpotten en van de nodige voedingstoffen te voorzien!
-
Verplantpot van geotextiel
Kiempluggen bieden zaailingen een compacte, veilige omgeving. De verplantpot is beschikbaar in drie potmaten: 5L, 8L en 11L. Dankzij een klittenbandsluiting kun je je plant voorzichtig met wortels en al verwijderen en verpotten. Je planten uitgraven is hiermee verleden tijd.
-
Blokjes, bekers en kleine potjes
Steenwolblokjes zijn perfect voor hydro. Zet je zaailing in een klein blokje en het is later heel eenvoudig te verpotten. Je kunt zelf een blokje steenwol op maat snijden en het zaadje erin doen. Dit proces kun je herhalen en je planten ondervinden minimale stress.
Helaas is steenwol helemaal niks als je aarde gebruikt. Ook niet als de blokjes steenwol kleiner zijn. De blokken houden namelijk van zichzelf meer water vast dan de aarde waarin ze geplaatst worden. Voor je het weet heb je daarbij een groen, slijmerig algenprobleem. Het lukt heus wel eens met kleine blokjes, maar waarom zou je het risico nemen?
Een goed afwaterend, zuurstofrijk medium is de ideale mix als je aarde en/of kokosvezel gebruikt. Deze twee kweektechnieken delen de meeste overeenkomsten wat de zaailingen betreft. Kokos- of veenblokjes zijn daarbij eenvoudig in gebruik en relatief goedkoop. Net als met steenwol kun je zien hoe de wortels zich ontwikkelen. De worteltjes piepen als het ware als spaghetti uit het blokje. Zowel organische- als hydro kwekers die met klonen werken, zouden het meeste succes boeken door te beginnen met dergelijke blokjes.
Veel aarde- en kokoskwekers gebruiken echter bekertjes of kleine plastic bakjes, variërend van 0,5-5l, om mee te starten. Licht bemeste aarde met perliet, of kokosvezel vermengd met 30-50% perliet wordt het meest gebruikt als samengesteld medium voor zaailingen. Zolang in de bodem van een bakje maar genoeg gaten zitten voor de afwatering en er voldoende ruimte is voor het kweekmedium kan het als startpot dienen. Improviseren mag. Prik met een scherp voorwerp een paar gaatjes in de bodem van een kartonnen koffiebeker en voilà, je hebt een potje.
Misschien heb je ook wel eens gehoord van de 'Solo Cup-methode'. Hierbij gebruik je in feite gewoon een plastic beker om een zaailing in op te kweken. De beker kan vervolgens eenvoudig worden doorgeknipt of -gesneden om het plantje te verwijderen en te verplanten.
Welke voordelen biedt dit? Plastic bekers zijn goedkoop, makkelijk te verkrijgen en hebben alleen nog gaatjes in de onderkant nodig om te voorkomen dat er zich water ophoopt.
Zaailingen verpotten: wanneer kun je dat het beste doen?
Het juiste moment om je zaailingen te verpotten, is net voordat ze te groot worden voor de huidige pot. Met blokjes kun je aan de tevoorschijn komende wortels zien dat het tijd is. Wanneer je in een beker of klein potje bent gestart, ben je echter afhankelijk van wat zich bovengronds afspeelt. Doorgaans is het moment om de verpotten hierbij aangebroken als je een of twee paar wietblaadjes ziet, waarvan de omtrek groter is dan die van het potje. Ook als de zaailing snel hoger wordt, is dat een duidelijk teken.
Wacht niet te lang met verpotten. Planten waarvan de wortels in elkaar verstrikt raken, hebben weer tijd nodig om te herstellen of stoppen zelfs met groeien. Vaak duurt het 7-10 dagen voor een zaailing om te wortelen en voordat ze te groot wordt voor een kleine startpot van 1l of minder.
Wees je bij het gebruik van bovengenoemde artikelen (starter kit, plugs en plastic/kartonnen bekers) bewust van hun specifieke eigenschappen. Deze bepalen namelijk wanneer zaailingen verplanten het beste kan worden gedaan. Starter plugs zijn bijzonder klein; zaailingen verpotten moet daarom zo snel mogelijk gebeuren om te voorkomen dat ze gaan strekken. Soil Plugs geven je iets meer speelruimte vanwege hun grotere afmetingen: de wortels hebben wat meer ruimte om zich te ontwikkelen. Maar houd er wel rekening mee dat voedingsstoffen hierbij ontbreken. Een Solo Cup is in dat opzicht iets flexibeler; hierin kan een zaailing tot wel drie sets met echte bladeren ontwikkelen voordat je hoeft te verpotten!
Hoe verpot je zaailingen?
Een wietplant verpotten spreekt eigenlijk voor zich, maar hoe je het aanpakt, is afhankelijk van hoe je het kiemproces gestart hebt. Hieronder vind je tips voor het verpotten van zaailingen vanuit de eerder genoemde hulpmiddelen.
-
Starter Kit
Na het kiemen en zodra de wiet zaailing zaadlobben (de eerste twee kleine blaadjes) heeft ontwikkeld, plaats je het jonge plantje voorzichtig in een grotere pot met een kweekmedium naar keuze. Zorg dat de bladeren boven de aarde uitkomen om kiemplantziekte te voorkomen.
Wacht tot de aarde in de Easy Start-potten van de kit redelijk droog is en graaf kleine gaatjes in de grond van je nieuwe potten. Houd de Easy Start-potjes vervolgens ondersteboven, zodat de zaailingen er makkelijk uit komen. Let op: trek niet aan de steeltjes! Verpot de zaailingen, doe er wat aarde bij en duw lichtjes aan.
-
Soil Plugs
Soil Plugs bieden een compacte, voedingsrijke omgeving voor de groei van zaailingen. Ga je je zaailingen verpotten? Maak dan een gat in het nieuwe medium dat groot genoeg is voor de plug. Plaats de plug er voorzichtig in en let goed op dat je zaailing recht en stevig staat.
Dit is bijzonder makkelijk om te doen en zeer geschikt voor beginners, want er kan weinig misgaan!
-
Solo Cup
Solo Cups zijn een populair en goedkoop alternatief. Zodra bij solo cups de wortels uit de afvoergaten steken, is het tijd om de zaailingen naar grotere potten of het uiteindelijke kweekmedium te verpotten.
Laat de aarde eerst een beetje uitdrogen en draai dan de beker om, waarbij je de steel van de wiet zaailing tussen je vingers laat steken. Druk voorzichtig in de beker om de plant er met kluit en al uit te laten glijden. Plaats de zaailing in een grotere pot en duw de aarde heel lichtjes aan.
-
Kokos
Kokos is uitstekend als het gaat om beluchting en vochtretentie. Verpot zaailingen in dit geval door een gat te maken in voorbevochtigd kokossubstraat. Pas bij het verpotten goed op dat je de wortels niet beschadigt. Kokos moet je regelmatig wat water met voeding geven, omdat het van nature maar weinig meststoffen bevat.
Als je hebt gezaaid in kokos, kun je er ook voor kiezen om de zaailingen te verpotten in aarde; dit is helemaal niet moeilijk. Maak gewoon een gat in de grond ter grootte van je kokoszaaitablet en plaats deze er op dezelfde manier in als hierboven beschreven.
-
Steenwol (hydroponics)
Voor hydroponics zijn blokken steenwol de gangbaarste keuze. Hoe je deze blokjes precies moet verpotten, hangt af van je setup en systeem. Wil je bijvoorbeeld netpotten gebruiken? Plaats de blokken dan in een pot met een ander inert kweekmedium (voor de nodige ondersteuning), bijvoorbeeld een groter steenwolblok.
Het voordeel van steenwol als startmedium is dat het makkelijk in een groter systeem geplaatst kan worden; zelfs in een pot met aarde!
-
Verplantpot van geotextiel
Door zaad in een dergelijke pot op te kweken, staat je plant vanaf het begin in voedingsrijke aarde. Nadat ze is gekiemd en uitgegroeid tot een robuuste zaailing met een aantal echte bladeren, open je de verplantpot met het klittenband. Vervolgens kun je het plantje moeiteloos uitplanten in haar uiteindelijke pot of een tuinbed. Als je merkt dat de groei van je jonge planten achterblijft of ze te weinig water opnemen, is het - afhankelijk van de potmaat - misschien nodig om ze te verpotten.
Waar moet je rekening mee houden na het verpotten?
Zodra je klaar bent met verpotten, moeten er nog een aantal dingen in orde zijn om te zorgen dat je zaailingen zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving en goed gaan groeien. Anders bestaat de kans dat ze verwelken en afsterven, en dat wil niemand. Daarom hieronder enkele tips die je helpen om het allemaal zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
-
Bewateren
Geef zaailingen om te beginnen goed water, zodat de aarde (of welk medium dan ook) rond de wortels verzadigd is. Dit is superbelangrijk: anders kunnen de wortels zich niet goed hechten aan hun nieuwe onderkomen. Pas echter wel op dat je je planten niet verzuipt, want jonge wortels hebben ook zuurstof nodig, anders sterven ze af. Vervolgens houd je een constant waterschema aan, waarbij de aarde vochtig genoeg blijft maar nooit te nat is. Houd daarbij goed rekening met hoe snel het medium opdroogt en in welk groeistadium je planten zitten. Bij twijfel kun je de vuistregel toepassen dat je pas moet bewateren wanneer de bovenste 2-3cm van het groeimedium helemaal droog is.
-
Lampen instellen
Goede verlichting is essentieel om zaailingen na het verpotten goed te laten herstellen. Gebruik daarom een lamp die genoeg licht geeft, maar niet te veel, zodat de planten geen stress krijgen of verbranden. Zoals we eerder al suggereerden, zijn LED lampen een uitstekende keuze. Wat lichtschema betreft, raden we 18 uur licht en 6 uur duisternis aan.
-
Verzorging
Het is heel belangrijk dat je de optimale omstandigheden op peil houdt, anders is de kans groot dat je zaailingen stress krijgen van het verpotten. Dit behelst echter meer dan alleen geschikte verlichting en op het juiste moment genoeg water geven. Je moet bijvoorbeeld ook zorgen voor de ideale temperatuur, luchtvochtigheid en luchtstroom rond de planten. Houd je zaailingen goed in de gaten en let op afwijkingen, zoals slappe of verkleurde bladeren. Deze tekenen kunnen wijzen op stress, een voedingstekort of de aanwezigheid van ongedierte of ziektes. Neem snel maatregelen als je tegen dit soort problemen aanloopt!
-
Ondersteuning
Terwijl je zaailingen groeien, hebben ze mogelijk wat extra ondersteuning nodig om overeind te blijven staan en zich goed te ontwikkelen. Vooral als je enorm hoge zaailingen hebt, kunnen stokjes, trelissen of andere ondersteunende structuren een groot verschil maken. Door ze al vroeg de juiste ondersteuning te bieden, kun je schade of stress voorkomen, wat de algehele gezondheid en productiviteit van je planten ten goede komt. Goede verlichting die krachtig genoeg en op de juiste hoogte geplaatst is, voorkomt dat zaailingen strekken en daarmee ook de noodzaak om ze te ondersteunen.
-
Geleidelijke acclimatisatie
Wil je je zaailingen uiteindelijk buiten gaan zetten, dan moet je ze in staat stellen om geleidelijk te acclimatiseren. Dit proces wordt ook wel 'afharden' genoemd. Door ze dagelijks korte tijd bloot te stellen aan de zon en de buitenlucht, zijn ze binnen een aantal dagen afgehard. Dit voorkomt de stress die planten kunnen ondervinden bij plotselinge veranderingen en zorgt dat je plantjes zich makkelijker aan de buitenomstandigheden kunnen aanpassen. Vergeet niet dat voor een zaailing niet alleen kou schadelijk kan zijn, maar ook direct zonlicht.
Verplanten versus in een grotere pot zaaien
Wanneer je uiteindelijke pot groter is dan 11l kun je daarin direct je zaden laten ontkiemen. Dat kan echter alleen als je vanuit zaad kweekt. Klonen wortelen niet in een grotere pot. In het begin groeien zaailingen in grotere potten langzamer dan die in kleinere potjes. Na een paar weken in de groeiperiode is dat verschil echter verwaarloosbaar.
Als je niet verpot, voorkom je het risico op de shock van het verpotten. Je beperkt echter ook de potentie van je cannabisplanten. Wel is het vaak het beste om autoflowering soorten met een korte levenscyclus direct in de uiteindelijke pot te planten.
Hoewel kleinere planten voordeliger zijn in een beperkte kweekruimte, zijn grotere potten vaak beter. Verpotten is niet iets wat beginnende kwekers moeten vermijden. Alleen al doende leer je het. Als je gigantische cannabisplanten wilt kweken, moet je nu eenmaal de kunst van het verpotten van zaailingen beheersen.
Grow Guide Zoekmachine
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Wat Moet Je Doen Met Lange, Uitstrekkende Zaailingen Van Cannabis?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe voorkom je beschimmelde wiet tijdens het drogen en curen?
- Hoe Voorkom En Behandel Je Droge En Breekbare Cannabis Blaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Oorzaken en oplossingen voor gele wietbladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Wat Te Doen Als Je Cannabis Planten Te Lang Worden
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt
- Alles over de opbrengst per wietplant