.
Hoe kun je wiet vermeerderen door air layering?
Air layering lijkt in eerste instantie een beetje een aparte vermeerderingstechniek, omdat halverwege een tak nieuwe wortels beginnen te groeien. Toch is het een effectieve manier van stekken, ideaal voor het vermenigvuldigen van je oogst en het behouden van je favoriete fenotypen. Ontdek hier alles over marcotteren.
Er zijn veel manieren om wietplanten te vermeerderen, en sommige lijken bijna bovennatuurlijk. In dit artikel kijken we naar marcotteren, ook wel bekend als 'air layering'. Dit is een geavanceerde techniek waarmee je een tak nieuwe wortels kunt laten groeien, terwijl deze nog aan de moederplant vastzit. Vervolgens wordt de tak zelfstandig geplant en groeit deze uit tot een bloeiende, volwassen plant.
Air layering is een zeer effectieve en snelle methode van stekken waar sommige kwekers geen genoeg van krijgen.
Hoe werkt vermeerdering door middel van air layering?
Marcotteren of air layering is eigenlijk niets anders dan een plant in de lucht stekken. Je kunt het op verschillende soorten planten toepassen, maar het werkt vooral goed bij houtachtige planten zoals de vijgenplant, cassaveplant en vruchtdragende bomen. 'Leuk', horen we je denken, maar hoe zit het met wiet? Goed nieuws, met cannabis gaat het ook heel goed! Ook hiermee kun je takken laten wortelen terwijl ze nog aan de plant vastzitten. In principe zonder je het takje af in een soort geïmproviseerde ruimte vol vochtig mos.
Vervolgens begint de tak zijn eigen wortels te ontwikkelen, waarna hij in een later stadium losgeknipt en afzonderlijk geplant kan worden. In het wild kunnen takjes van een plant ook spontaan marcotteren als ze afbreken en op de grond vallen. Na verloop van tijd beginnen de gevallen takken hun eigen wortels te ontwikkelen en zich in de aarde te vestigen.
Is wiet geschikt voor air layering?
Dat kan zeker, en met geweldige resultaten. Air layering werkt echter alleen bij fotoperiode wietplanten, omdat de gestekte tak in de vegetatieve fase moet worden gehouden totdat deze groot genoeg is. Autoflowers kun je in principe ook marcotteren, maar daarbij blijft de stek erg klein en zeer onproductief. Dus je kunt het beste bij fotoperiode planten blijven.
Begin met marcotteren terwijl de plant zich in het vegetatieve stadium bevindt. Als de plant begint met bloeien terwijl het proces nog gaande is, stopt de stek met groeien.
Kweek je buiten? Dan is de lente de beste tijd van het jaar om je plant te marcotteren. Hoe eerder je de nieuwe tak kunt herplanten, hoe meer deze kan groeien voordat de dagen korter worden en de planten in bloei gaan. Begin je laat in het jaar, dan zal het eindresultaat een kleine plant zijn, en dat is zonde.
Binnenkwekers kunnen elk moment tijdens de vegetatieve fase kiezen. Daarbij is het wel zaak dat je de nieuwe stek in een aparte ruimte opkweekt en zorgt voor een lichtcyclus van 18 uur licht en 6 uur duisternis.
De voordelen van air layering bij wiet
Air layering is een meer geavanceerde techniek en niet echt weggelegd voor beginnende wiettelers. Het is zeker niet onmogelijk, maar als je weinig tot geen ervaring hebt, kun je je aandacht beter richten op de basisvaardigheden van het kweken. Technieken zoals air layering en stekken komen later wel.
Wil je er toch voor gaan? Dan is air layering een ideale manier om genetische kopieën te maken van moederplanten die echt de moeite waard zijn. Het is beter dan de gangbare manier van stekken omdat de wortels zich ontwikkelen terwijl de takken nog aan de plant vastzitten. Dit vergroot de kans op succes.
Bij de gebruikelijke methode van stekken knip je de tak af en hoop je dat de wortels zich in het nieuwe medium zullen wortelen. Met air layering zijn de wortels al ontwikkeld wanneer je de stek van de plant afhaalt, wat de kans vergroot dat deze succesvol doorwortelen in het nieuwe medium.
Bovendien is het ook een snelle vermeerderingstechniek, waarbij nieuwe wortels zich in slechts twee weken ontwikkelen. Je kunt de wortels aan de basis van grote takken laten groeien, waardoor je stek geworteld in het medium als een grote, volwassen plant begint. Hierdoor hoeft je wietplant minder lang in de vegetatieve fase voordat je de bloei opwekt en dat is vooral ideaal als je buiten teelt. Bij andere vermeerderingsmethoden (bijvoorbeeld de gangbare manier van stekken) begin je namelijk meestal met kleine stekken en loop je het risico dat ze niet de juiste grootte bereiken voordat het lichtschema verandert.
Terwijl de wortels zich ontwikkelen, ontvangt een deel van de plant nog steeds een volledige dosis voedingsstoffen van de moederplant en kan daardoor goed doorgroeien. Dit is nog een reden waarom deze methode beter is dan stekken. Een reguliere stek doorloopt een fase waarin ze heel weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, omdat ze van de moederplant wordt afgesneden en geen wortels heeft. Dit resulteert soms in slechte beworteling en dode stekken.
Hoe vermenigvuldig je wietplanten door middel van air layering?
Kun je niet wachten om te beginnen met marcotteren? Dan is het essentieel dat je dit goed aanpakt. Zo niet, dan kun je de plant beschadigen. In principe is het een vrij simpel proces, de sleutel ligt in zorgvuldigheid en nauwkeurigheid. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe het werkt.
Benodigdheden
- stevig plastic huishoudfolie, bij voorkeur ondoorzichtig of zwart
- stukje veenmos (wortelblokken kunnen ook werken)
- bewortelingshormonen/stekgel
- scherp, gesteriliseerd mes
- elastiekjes of kabelbinders
Werkwijze
- Week het mos of wortelblok in water. Knijp of schud het goed uit om overtollig water te verwijderen. Het moet vochtig zijn, maar niet drijfnat.
- Selecteer de tak die je wilt vermeerderen. Kies een sterke tak met een goede vegetatieve groei. Hoe groter de tak, hoe groter de stek en hoe sneller deze zich zal ontwikkelen. Soms moet je wat bladeren van takjes verwijderen om ruimte te maken voor het mos/wortelblok. Je wilt de tak op het laagst zichtbare knooppunt insnijden.
- Maak evenwijdige sneden en maak een inkerving in het deel van de tak dat je in het mos of wortelblok gaat stoppen. Snijd hiervoor met een schillende beweging voorzichtig een inkeping van een aantal centimeter in de lengte van de tak. Richt het mes iets naar beneden zodat het in de tak snijdt, zonder deze te breken of af te snijden. Snij de tak niet volledig door, want dit kan averechtse en zelfs fatale gevolgen hebben.
- Breng de bewortelingshormonen/stekgel aan op de aangebrachte inkepingen in de plant.
- Bedek de inkepingen met het vochtige mos/wortelblok. Gebruik elastiekjes om het mos of wortelbok vast te zetten in het geval dat het niet uit zichzelf blijft zitten.
- Wikkel het mos of wortelblok in plastic en bind beide uiteinden vast met elastiekjes of kabelbinders. Op die manier creëer je een soort afdichting om het vocht rond de stek op te vangen. Op die manier stimuleer je de stek om wortels te ontwikkelen. Hoe beter je de ondergrondse wereld nabootst, hoe beter de plant doorgroeit.
- Laat de stek in de luchtkamer zitten en controleer regelmatig op wortelgroei. Zodra de stek een aantal gezonde wortels heeft ontwikkeld, kun je deze van de ouderstam afknippen. Snijd vlak onder de nieuwe wortels af, en plant de stek zoals je bij het verpotten van een zaailing zou doen.
Tips voor het marcotteren van wietplanten
- Neem meer stekken dan je nodig hebt: wanneer je een of twee extra stekken neemt, heb je wat marge voor het geval dat er dingen misgaan. Natuurlijk moet je niet je hele plant slopen, maar enkele extra stekken achter de hand kunnen uitkomst bieden. En als alles meezit, heb je tegen de oogsttijd meer dan genoeg aantrekkelijke planten.
- Verwijder de onderste bladeren bij het snoeien: als je de stek van een grote tak plant, verwijder dan altijd de onderste bladeren. Deze verbruiken veel energie die beter gebruikt kan worden om nieuwe groei te stimuleren. Door alleen de bovenste twee rijen bladeren over te laten, krijgt de stek genoeg energie uit de fotosynthese om goed door te groeien.
- Bedek inerte media: als je inerte media zoals steenwol gebruikt, kan het helpen om deze te bedekken met ondoorzichtige stof. Dit voorkomt algen of schimmelgroei, wat funest kan zijn voor je plant.
- Zorg ervoor dat wortels kunnen ademen: plantenwortels hebben zuurstof nodig om te overleven. Zeker een verse stek die midden in de wortelontwikkeling zit heeft extra zuurstof nodig. Door ervoor te zorgen dat het kweekmedium voldoende wordt belucht, versnel je het proces en vergroot je de kans op gelukkige en gezonde planten.
- Nieuw gewortelde stekken geven de voorkeur aan een koelere temperatuur: verlaag de temperatuur in je kweekruimte met 2 tot 3ºC nadat de stek geworteld is. Naarmate de wortels zich ontwikkelen, kun je de temperatuur weer terugbrengen naar het normale niveau. In het begin van de groeifase moet je de stek meer als een kwetsbare zaailing behandelen.
- Houd het medium vochtig: laat de nieuwe wortels op geen enkel moment uitdrogen. Zorg dat het medium nooit drijfnat is, maar probeer het vochtig te houden totdat de wortels voldoende ontwikkeld zijn.
Is air layering beter dan andere vermeerderingsmethoden voor wiet?
Air layering is een goede keuze voor het kweken van fotoperiode wietplanten en heeft enkele voordelen in vergelijking met traditioneel stekken. Het is sneller, begint met rijpere stekken en zorgt ervoor dat de wortels zich op de hele plant kunnen ontwikkelen, nog voor het planten van de stek. Dit vergroot de kans op succes aanzienlijk.
Behalve dat het volgens sommigen wat meer werk vereist dan andere technieken, zitten er haast geen nadelen aan deze methode. Het is maar net wat je het fijnste vindt. Als je een ervaren wietkweker bent en nieuwe, effectieve en interessante manieren wilt ontdekken om wietplanten te vermeerderen, dan is marcotteren echt iets voor jou. Voor je het weet, wil je niks anders meer!