.
Hoe kun je low stress training en high stress training combineren voor grotere oogsten?
Wie wil er nou niet meer toppen oogsten? In deze blog onderzoeken we hoe je diverse trainingstechnieken kunt combineren voor een nog grotere oogst.
Inhoud:
We gaan in dit artikel uitzoeken hoe je verschillende low- en high-stress trainingstechnieken toepast voor een grotere oogst. Eerst willen we echter benadrukken dat deze blog is bedoeld voor ervaren telers die feminized of regular fotoperiode zaden gebruiken. Gebruik deze technieken niet bij autoflowers, want die hebben een te korte groeifase.
Je weet misschien al dat je de groei van wiet kunt sturen om de omvang ervan te bepalen en de kweekruimte beter te benutten, wat weer kan zorgen voor een grotere oogst. Onder deze technieken vallen Low Stress Training (LST) en High Stress Training (HST). Tot HST rekenen we bijvoorbeeld toppen en fimmen, ontbladering en supercropping.
We hebben deze trainingsmethodes al eens uitgebreid behandeld. Lees dus de blogs erover om je geheugen op te frissen. Je kunt ze daarbij allemaal proberen of slechts een paar. Dat is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
Inzicht in LST en HST
- Wat is het verschil tussen low stress training en high stress training?
- Low stress training (LST) is een trainingstechniek waarbij je de stelen en takken van een wietplant voorzichtig buigt en vastbindt. Daarentegen is high stress training (HST) een overkoepelende term voor intensievere trainingstechnieken, zoals toppen en supercropping. Het idee hierbij is om de plant doelbewust te verwonden en zo de groei te bevorderen, met als doel betere oogsten.
- Hoe pas je high stress training toe?
- High stress training is eigenlijk alleen weggelegd voor gevorderde en ervaren kwekers. Gebruik een schaar of scheermes om een plant te toppen of fimmen, of knijp in de scheuten van een plant en knak ze voorzichtig (supercropping).
- Wat is stress training van wiet?
- Het woord 'stress' heeft vaak een negatieve ondertoon. Ondanks dat, kan lichte stress wietplanten juist bevorderen om op bepaalde manieren te groeien, meer voeding op te nemen en grotere oogsten te produceren.
- Is toppen een vorm van high stress training (HST)?
- Ja. Bij het toppen knip je de hoofdscheut van een groeiende plant af om de plant aan te moedigen twee nieuwe hoofdtakken te produceren. Dit proces gaat gepaard met een hoge mate van stress. Soms hebben planten meerdere weken nodig om te herstellen, afhankelijk van de genen en sterkte van de plant.
Welke LST- en HST-technieken kunnen samen worden gebruikt?
Als je een fotoperiode soort hebt en het bladerdak in goede gezondheid is, kun je bijna alle technieken combineren. Maak echter wel een schema als je dit wilt doen. Daarmee zorg je voor voldoende herstel. We adviseren je om te beginnen als je plant 3-4 weken in de groeifase zit. Of als ze minimaal vier internodiën heeft.
High stress training voor wietplanten: stap voor stap
We hebben het concept ‘herstel’ al even genoemd, maar wat bedoelen we daar precies mee? In essentie is het de tijd die een plant nodig heeft om op natuurlijke wijze te herstellen van een vorm van stress. Bijvoorbeeld door verplanten, hitte, trainingstechnieken, etc.
Over het algemeen geldt dat de hersteltijd van wietplanten ongeveer een week is. Houd er echter rekening mee dat elke plant anders reageert. Geef jezelf dus wat tijd om de situatie in te schatten. Let daarbij goed op wat je planten nodig hebben. Ben je van plan om vier technieken te gebruiken? Dan duurt de groeifase ongeveer een maand langer.
Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je diverse trainingsmethoden kunt combineren. Dit is echter niet de enige manier waarop je ze kunt toepassen. Stem de technieken af op je planten en niet andersom.
Topping (Week 3) | Low Stress Training (Week 4) | Supercropping (Week 5) |
Lollipopping (Week 6) | Defoliation (Before) (Week 7) | Defoliation (After) (Week 7) |
• Week 3: Op dag 1 van week 3 (of 4, op basis van de internodiale groei) van de groeifase kun je de eerste techniek gebruiken. Daartoe top je de plant om de ontwikkeling van zijtakken te stimuleren.
• Week 4: Je kunt LST toepassen om de ontwikkeling van de zijtakken verder te sturen.
• Week 5: Om de takken voor te bereiden op het dragen van zware ijzige toppen, kun je supercropping toepassen. Ook kun je een net, trekbandjes of touw gebruiken om de takken te ondersteunen. Bovendien leidt supercropping tot stress bij de plant, waardoor de productie van trichomen toeneemt. Gebruik geen ScrOG-net als je planten wilt verplaatsen. Dat is in dat geval namelijk lastig of zelfs onmogelijk.
• Week 6: Je kunt nu lollipoppen en het onderste deel van de takken opschonen. Zo beperk je de groei van popcorntoppen.
• Week 7: Als je plant groter en bossiger wordt, kun je haar ontbladeren. Daarmee zorg je dat ze meer lucht en licht krijgt naarmate de bloei dichterbij komt.
We adviseren je om geen trainingstechnieken te gebruiken tijdens de bloei. Stress in deze periode kan namelijk problemen veroorzaken. Er zijn echter wel kwekers die hun planten blijven ontbladeren en LST toepassen tijdens de bloeifase. Daarmee hopen ze hun planten optimale luchtstroom en blootstelling aan licht te bieden. Of je dit ook doet, is helemaal aan jou.
Voordelen van het combineren van HST en LST
Het combineren van diverse trainingsmethodes biedt velerlei mogelijke voordelen. Het grootste voordeel is misschien wel de grotere oogst. Door de groei van je plant te sturen, kun je de groei van nieuwe toppen aanmoedigen. Uiteindelijk zorgt dat voor een beter eindresultaat.
Een ander voordeel van het combineren van technieken is dat je het formaat van je planten beter onder controle kunt houden. Wil je bijvoorbeeld een enorme sativa kweken in een kleine kweektent? Dan kan de combinatie van trainingstechnieken je helpen om de hoogte van deze cannabismonsters te beperken.
Combineren van technieken een uitstekende en leuke manier zijn om je vaardigheden te oefenen en te verbeteren.
Nadelen van het combineren van HST en LST
Als je deze technieken niet goed uitvoert, kan dat de groei remmen of zelfs stoppen. Planten kunnen ook veranderen in hermafrodieten of zelfs doodgaan. Deze methodes kunnen de oogst verbeteren, maar de vegetatieve fase van de wietplanten duurt wel langer, waardoor je langer moet wachten op de bloei en het oogsten.
Bovendien betekent dit dat de kosten van elektriciteit en water hoger uitvallen. Ook heb je meer voedingsstoffen nodig.
LST en HST: tips en trucs
- Begin je kweek altijd met hoogwaardige genen van gerenommeerde zadenbanken. Royal Queen Seeds heeft een divers assortiment eersteklas feminized zaden voor elke soort kweker.
- Bij het toppen, ontbladeren en snoeien van je planten, moet je de snoeischaar altijd goed schoonmaken, voor en na gebruik. Doe dat met een antibacterieel middel. Daarmee beperk je het risico op schimmelinfecties en de opbouw van andere bacteriën. We adviseren je ook om een professionele snoeischaar te kopen voor de suikerblaadjes!
Bij RQS kun je terecht voor een geweldige gebogen snoeischaar. Deze is speciaal ontwikkeld voor het simpel en efficiënt snoeien en oogsten van wiet. Je kunt de duurzame roestvrijstalen messen ook makkelijk uit elkaar halen. Zo houdt je de schaar eenvoudig schoon. - Gebruik Low Stress Training, supercropping en andere technieken waarbij je de planten moet buigen alleen als de aarde droog is. Daarmee voorkom je ernstige schade. De takken breken makkelijk af als het groeimedium is verzadigd met water. Als dat gebeurt, kun je de schade beperken door schoon verband en tape te gebruiken. In de meeste gevallen zullen de takken dan volledig herstellen en ongelooflijke toppen krijgen!
- Gebruik Smart Pots of Air Pots voor een betere beluchting van het wortelgebied. Bij RQS hebben we textiele potten ontwikkeld met een unieke 'Aqua Breathe'-laag van geotextiel. Dat verbetert de transpiratie en ondersteunt de groei. Deze potten zijn verkrijgbaar in vier verschillende maten, milieuvriendelijk en wasbaar.
- Gebruik een kalender of dagboek om bij te houden welke technieken je combineert en hoelang het herstel duurt. Daarmee ontdek je wat het beste voor jou en je planten werkt.
Ben je een ervaren kweker? Combineer je trainingstechnieken!
Het trainen van wietplanten hoeft niet overweldigend of moeilijk te zijn. Als kweker moet je uitvinden welke technieken geschikt zijn voor jouw situatie. En als het niet goed uitpakt, moet je weten wat je moet doen. Lees daarom zeker de hierboven genoemde blogs en ons artikel over de fouten die je moet voorkomen bij het trainen van wiet.
We hopen dat we je inspiratie hebben gegeven om nieuwe dingen te proberen en diverse methodes te combineren. Hiermee wacht er een ongelooflijke oogst op je! Veel kweekplezier.