By Luke Sumpter


Sommigen krijgen al na een paar trekjes van een joint last van de munchies. Het is dus niet onlogisch om te concluderen dat wiet de eetlust stimuleert. Ook veel onderzoek wijst erop dat activering van het endocannabinoïdesysteem (ECS) hongerhormonen kan beïnvloeden en de voedselinname kan stimuleren. Maar de relatie tussen wiet en de eetlust is ook complex en genuanceerd. Cannabinoïden hebben allemaal verschillende effecten op de eetlust. Bovendien heeft zowel kortdurend als langdurig wietgebruik een unieke invloed op de eetlust, energiebalans en het metabolisme. Hieronder ontdek je wat de eetlust precies inhoudt en hoe verschillende stoffen uit wiet dit beïnvloeden. Daarnaast kijken we of cannabis kan helpen bij het beheersen van aandoeningen die om een verhoogde of juist verminderde behoefte aan calorieën draaien.

Hoe werkt de eetlust?

Zonder eetlust zouden we het niet lang uithouden. Maar wat is de eetlust eigenlijk? En hoe overtuigt de massa van dertig biljoen cellen (oftewel ons lichaam) ons om op te staan en calorieën in te nemen? Nou, de eetlust komt voort uit het homeostatische samenspel tussen specifieke hersengebieden, lichaamscellen en hongerhormonen.

Heb je het ontbijt overgeslagen vandaag en voel je je maag knorren? Dat knorrende gevoel komt voort uit het vrijkomen van een chemische stof genaamd 'ghreline'. Ghreline is een hormoon dat voornamelijk door speciale cellen in de maag wordt geproduceerd. Het heeft verschillende taken in het lichaam, waaronder de waarneming van voedingsstoffen[1] en trek. Na de afgifte van ghreline komt het in de systemische circulatie terecht en vindt het zijn weg naar de hersenen. Hier werkt het in op receptoren in de hypothalamus, een klier die belast is met het controleren van het endocriene systeem en het reguleren van de eetlust en voedselinname.

De hypothalamus behelst twee primaire zenuwcelpopulaties die de eetlust stimuleren of juist onderdrukken. Een van deze populaties maakt honger-stimulerende eiwitten vrij, die bekendstaan als 'neuropeptide Y' (NPY) en 'agouti-gerelateerde peptide' (AGRP). De andere produceert hongerverlagende eiwitten die bekendstaan als 'cocaïne en amfetamine gereguleerd transcript' (CART), en het 'melanocyt-stimulerend hormoon' (AMSH). Wanneer ghreline inwerkt op de hypothalamus, verhoogt het de activiteit van zenuwcellen die honger-eiwitten afgeven. Tegelijkertijd remt het de activiteit van zenuwcellen die hongerverlagende eiwitten produceren.

Dit complexe proces lijkt ingewikkeld als je naar de innerlijke werking van het endocriene en zenuwstelsel kijkt. Maar van buitenaf gezien, komt het simpelweg neer op een joint neerleggen en een hamburger of chocola eten. Maar de eetlust behelst meer dan dat. Een constante aanvoering van ghreline zou ertoe leiden dat je maar blijft eten, totdat het gevaarlijk wordt. Naarmate de maag zich vult, beginnen de signalen van de maag en andere organen echter te veranderen, in het belang van homeostase. Het ghreline-niveau begint hierbij te dalen. Ook beïnvloeden leptine uit vetcellen, cholecystokinine uit de dunne darm, en amyline en insuline uit de pancreas allemaal de hypothalamus om het hongergevoel te remmen.

Hoe werkt de eetlust?
  • Eetlust vs. honger

De woorden 'eetlust' en 'honger' worden vaak door elkaar gehaald. Ze zijn echter niet precies hetzelfde. 'Honger' verwijst naar de fysiologische processen die homeostatisch eten bepalen, inclusief alle processen rondom hormonen, eiwitten en zenuwsignalen. We zijn afhankelijk van homeostatisch eten voor basale metabolische processen en overleving.

'Eetlust' verwijst daarentegen naar het verlangen om te eten. Hoewel het vaak voortkomt uit honger, hangt het ook af van andere variabelen, zoals stress, emoties en omgevingsfactoren. Vergeleken met homeostatisch eten, verwijst hedonisch eten[2] naar de inname van voedsel op basis van zintuiglijke waarneming en plezier, ondanks het feit dat al in de metabolische behoeften is voorzien. Een slechte eetlust komt vaak voor bij patiënten die chemotherapie ondergaan of bij mensen met een eetstoornis. Ondanks de fysiologische roep om eten, leidt een verminderde eetlust hierbij tot een lagere voedselinname, gewichtsverlies en andere problemen.

Het ECS en metabolisme

Het ECS regelt de homeostase van veel fysiologische systemen in het lichaam, waaronder het skelet, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. En, je voelt hem al aankomen; het ECS speelt ook een cruciale rol als het om de energiebalans en het metabolisme gaat. Voordat we echter ingaan op hoeveel invloed het op deze chemische processen heeft, eerst even iets over het endocannabinoïdesysteem zelf.

Het klassieke ECS bestaat uit drie hoofdcomponenten: receptoren, signaalmoleculen en enzymen. Deze omvatten de cannabinoïde receptor 1 (CB1) en cannabinoïde receptor 2 (CB2), de twee belangrijke signaalmoleculen (endocannabinoïden) anandamide en 2-AG en enzymen die deze endocannabinoïden produceren en afbreken. Dat klinkt niet al te ingewikkeld, toch? Maar er is meer...

Onlangs hebben onderzoekers namelijk ontdekt dat het ECS meer is dan dat: het zogeheten 'endocannabinoidome'[3]. Dit uitgebreide systeem bevat nog veel meer signaalmoleculen, twintig enzymen en meer dan twintig receptoren. Samen helpen deze componenten om allerlei chemische processen in het lichaam die onder de paraplu van het menselijke metabolisme vallen, te vergemakkelijken. ECS-receptoren worden aangetroffen in vetweefsel (vet), spieren, de lever en pancreas, en endocannabinoïden richten zich op deze plekken[4] om de energiehomeostase in het hele lichaam te reguleren.

  • Wiet en voedsel: CB1- en CB2-receptoren

Omdat fytocannabinoïden (afkomstig van planten) en synthetische cannabinoïden een vergelijkbare structuur hebben als endocannabinoïden, kunnen ze zich ook aan ECS-receptoren binden. Ze kunnen daarmee soortgelijke cellulaire veranderingen en biochemische cascades veroorzaken. Afhankelijk van de moleculen, kunnen kleine aanpassingen in het ECS zeer verschillende uitkomsten hebben.

Je weet vast wel dat het consumeren van THC bij de meeste mensen een toename van de eetlust veroorzaakt. Maar hoe kan dit eigenlijk? Nou, omdat de cannabinoïde zich als een agonist aan de CB1-receptor bindt. Dit betekent dat het de activiteit van deze receptor versterkt. Er is echter een ‘maar’: verschillende endocannabinoïden in het lichaam richten zich als agonist ook op CB1, wat resulteert in een ontregeling[5] van het ECS die leidt tot overactivering. En dat kan op zijn beurt weer leiden tot een overmatige eetlust en overgewicht, obesitas en/of hart- en vaatziekten.

Onderzoekers begonnen CB1 dan ook steeds meer te zien als een veelbelovend doelwit bij obesitas, en ontwikkelden medicijnen die op een andere manier een interactie aangaan. Inverse agonisten van CB1, zoals het medicijn Rimonabant[6], hebben het tegenovergestelde effect van THC, en verminderen juist de activiteit van de receptor. Hoewel het medicijn aanvankelijk succesvol leek, faalde het vanwege het zogeheten scattershot-mechanisme: door een interactie met CB1-receptoren aan te gaan, veroorzaakte het ook stemmingswisselingen, en veel patiënten ondervonden daardoor psychiatrische bijwerkingen, zoals zelfmoordgedachten.

De CB2-receptor heeft ook invloed op de voedselinname, maar op een bijna volledig tegenovergestelde manier. Onderzoek met muizen[7] laat zien dat agonisten van CB2, zoals het vetzuur palmitoylethanolamide (PEA), de voedselconsumptie verlagen, terwijl de synthetische CB2-antagonist AM 630 de voedselinname juist verhoogt.

Hoe werkt de eetlust?

Wiet en de eetlust

De munchies zijn voor veel mensen een nieuwe, hedonistische en leuke ervaring. Het potentieel van wiet om de eetlust te reguleren, gaat echter verder dan recreatief gebruik. Nu onderzoek op dit gebied zich steeds verder ontwikkelt, kunnen stoffen uit cannabis wellicht ook oplossingen bieden voor mensen met aandoeningen als obesitas, eetstoornissen en bijwerkingen van medicijnen.

  • Obesitas

De alarmbellen die afgingen bij Rimonabant zorgde ervoor dat onderzoekers voorzichtig werden met het beïnvloeden van het ECS met synthetische cannabinoïden. Natuurlijke stoffen uit de wietplant zijn op dit gebied echter wel veelbelovend. In tegenstelling tot THC heeft THCV (tetrahydrocannabivarin) bijvoorbeeld geen psychoactieve effecten vanwege de manier waarop het een interactie met CB1 aangaat. Deze vorm van THC kan zich zowel als agonist als antagonist van deze receptor gedragen, afhankelijk van de dosis. Lopende dierstudies[8] onderzoeken dit molecuul momenteel als een antagonist van de receptor om te zien of het de eetlust, gewichtsverlies, obesitas, verzadiging en de regulatie van het energiemetabolisme kan beïnvloeden.

  • Eetstoornissen

Het vermogen van THC en andere agonisten van CB1 om de eetlust te stimuleren, maakt ze veelbelovende toekomstige behandelingsopties bij eetstoornissen, zoals anorexia. Er zijn echter nog maar weinig tests met proefpersonen met eetstoornissen gedaan. In onderzoek uit 2017[9] werd wel gekeken of THC de psychologische symptomen van anorexia beïnvloedt, waaronder depressie. Bovendien werden bij een gerandomiseerde proef[10] verschillende wietproducten toegediend aan twintig deelnemers, met als doel de veranderingen in belangrijke hongerhormonen, zoals ghreline en leptine, waar te nemen.

  • Bijwerkingen van medicijnen

Sommige medicijnen kunnen ook een verminderde eetlust als bijwerking hebben. Chemotherapie veroorzaakt bijvoorbeeld vaak ernstige misselijkheid en braken. Bovendien kunnen lange ziekenhuisopnames spierafbraak veroorzaken bij patiënten, zeker bij ouderen. Onderzoekers bekijken nu het potentieel van wiet[11] om in dit soort gevallen de eetlust, het lichaamsgewicht, het lichaamsvet en de calorie-inname te bevorderen.

  • Verschil tussen het eten, roken en vapen van wiet

Heeft de manier waarop je wiet gebruikt ook invloed op de eetlust? Geïnhaleerde wiet heeft in ieder geval andere effecten dan als je een edible eet. De effecten van geïnhaleerde cannabinoïden komen namelijk meteen op, en zijn minder intens dan oraal ingenomen cannabis. De omzetting van THC in 11-hydroxy-THC, zoals bij edibles het geval is, resulteert daarnaast in een sterker psychoactief effect. Onderzoek naar wat het beste werkt om de eetlust te verhogen, ontbreekt nog, maar sommige studies[12] laten wel zien in hoeverre verschillende toedieningsmethoden invloed hebben op metabole hormonen, zoals insuline en ghreline.

Hoe werkt de eetlust?

Hoe zit het met CBD en de eetlust?

We weten nu dat THC de eetlust kan verhogen, maar hoe zit het met CBD? Deze cannabinoïde bindt niet zo sterk aan CB1, maar kan wel op andere manieren de eetlust beïnvloeden. De eerste dierstudies suggereren dat CBD via de CB2-receptor[13] tot een lager lichaamsgewicht kan leiden. Daar staan echter verhalen van mensen tegenover die beweren dat CBD het tegenovergestelde effect kan hebben en juist tot gewichtstoename en een verhoogde eetlust leidt[14].

Weet je nog dat we hierboven het vetzuur PEA noemden? Nou, net als dat THC vaak als de externe versie van anandamide wordt gezien, wordt PEA als het endogene equivalent van CBD beschouwd. Beide moleculen interfereren met ECS-enzymen[15] op een manier die leidt tot een verhoogd anandamide-niveau. En anandamide is een endocannabinoïde waarvan bekend is dat het CB1 activeert en mogelijk de eetlust stimuleert.

De complexiteit van de eetlust, wiet en het ECS

De stoffen uit wiet werken in het lichaam op een zeer genuanceerde manier. En ze hebben in principe geen andere keus. Ze hebben immers te maken met een ongelooflijk complex regelgevingssysteem, het ECS. Voor onderzoekers is het nog gissen hoe bepaalde cannabinoïden op verschillende delen van het ECS inwerken als het om metabolische functies gaat. Plantaardige stoffen, zoals THC, blijken een duidelijke invloed te hebben op de eetlust, maar langdurig wietgebruik wordt juist in verband gebracht met gewichtsverlies. Dit maakt het nog verwarrender voor wietgebruikers die hun eetlust op langere termijn willen stimuleren.

Het komt erop neer dat er meer onderzoek nodig is. Er zijn meer uitgebreide tests met proefpersonen nodig om te zien hoe verschillende cannabinoïden en formules de eetlust en het metabolisme precies beïnvloeden. Gelukkig wordt er door de toenemende acceptatie en legalisering van wiet steeds meer onderzoek verricht. We hopen dan ook dat de wetenschap snel meer antwoorden kan geven!

External Resources:
  1. Ghrelin: much more than a hunger hormone https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Overlapping Brain Circuits for Homeostatic and Hedonic Feeding https://www.cell.com
  3. The Expanded Endocannabinoid System/Endocannabinoidome as a Potential Target for Treating Diabetes Mellitus https://link.springer.com
  4. The role of the pancreatic endocannabinoid system in glucose metabolism https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Dysregulation of the endocannabinoid system in obesity https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Rimonabant https://go.drugbank.com
  7. Behavioral Effects of CB2 Cannabinoid Receptor Activation and Its Influence on Food and Alcohol Consumption https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com
  8. Δ9-Tetrahydrocannabivarin (THCV) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  9. The Impact of Δ9-THC on the Psychological Symptoms of Anorexia Nervosa: A Pilot Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  10. Effects of oral, smoked, and vaporized cannabis on endocrine pathways related to appetite and metabolism https://www.nature.com
  11. New Prospect for Cancer Cachexia: Medical Cannabinoid https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  12. Effects of oral, smoked, and vaporized cannabis on endocrine pathways related to appetite and metabolism https://www.nature.com
  13. Cannabidiol decreases body weight gain in rats: involvement of CB2 receptors https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  14. A Cross-Sectional Study of Cannabidiol Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  15. Palmitoylethanolamide inhibits the expression of fatty acid amide hydrolase and enhances the anti-proliferative effect of anandamide in human breast cancer cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Cookie-instellingen

We vragen toestemming om je gegevens voor de hieronder genoemde redenen te gebruiken:

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Wat zijn cookies?

Cookies zijn kleine stukjes gegevens van een specifieke website die worden opgeslagen op je computer terwijl je op het internet surft. Ze hebben daarbij diverse functies. Sommige volgen bijvoorbeeld de browseractiviteit om bedrijven in staat te stellen gerichte advertenties te verspreiden. Andere cookies onthouden de inloggegevens van een gebruiker van verschillende websites om de overgang naar social media of andere sites vloeiender te laten verlopen. Aangezien elke cookie zijn eigen unieke ID heeft, stellen deze stukjes gegevens website-eigenaren in staat om het unieke verkeer naar hun website te meten.

Waarom gebruiken we cookies?

Cookies zijn handig bij het bezoeken van onze website: ze zorgen ervoor dat je ingelogd blijft, dat je veilig kunt winkelen en dat de artikelen die je aan je winkelwagen toevoegt daar blijven tot je een aankoop doet. Maar cookies helpen ons ook. De gegevens die ze leveren, stellen ons in staat om onze website te verbeteren en je gerichte advertenties te tonen die op je interesses aansluiten.

Wat voor cookies gebruiken we?

Functionele cookies

Functionele cookies laten onze website goed functioneren en stellen ons in staat om bepaalde features te personaliseren.

Voorkeurscookies

Voorkeurscookies onthouden informatie met betrekking tot het design van onze website, waaronder je voorkeurstaal op basis van je regio.

Analytische cookies

Analytische cookies geven ons inzicht in websiteverkeer en klantgedrag, waaronder hoeveel mensen onze site bezoeken, hoelang ze hier surfen en welke delen van onze website ze bezoeken.

Hoe kan ik cookies uitschakelen of verwijderen?

Geen fan van cookies? Maak je geen zorgen. Je kunt ze uitschakelen (met uitzondering van de noodzakelijke cookies) in je browserinstellingen. Wel kan het blokkeren van cookies van invloed zijn op je surfervaring en kun je hierdoor niet profiteren van alle technische functies die onze site biedt.

Privacybeleid Royal Queen Seeds

Om een veilige online omgeving en gegevensbescherming te garanderen, houden we ons strikt aan de wettelijke vereisten. In deze privacyverklaring geven we inzicht in de manier waarop we gegevens verzamelen, in onze beveiligingsmaatregelen, bewaartermijnen en hoe we met contactgegevens omgaan.


BEDRIJFSNAAM: SNORKEL SPAIN, S.L. (hierna ROYAL QUEEN SEEDS)

C/ Vilar d'Abdelà, 5 (nave 1) CP: 08170 de Montornès del Vallès

+34 937 379 846

[email protected]


In dit privacybeleid worden de voorwaarden uiteengezet waaronder we bij ROYAL QUEEN SEEDS persoonlijke gegevens verwerken. Dit omvat alle persoonsgegevens die via onze website https://www.royalqueenseeds.com/ worden verzameld, evenals alle andere gegevens die gedurende onze zakelijke activiteiten verzameld worden.

ROYAL QUEEN SEEDS verwerkt de volgende persoonsgegevens voor de hieronder genoemde doeleinden:

ARTIKEL 1 – PERSOONLIJKE INFORMATIE DIE WIJ VERZAMELEN

1.1 Accountaankopen

Accountaankopen kunnen alleen worden gedaan als je in het bezit bent van een persoonlijk account. Wanneer je een account aanmaakt of iets in onze shop bestelt, verzamelen wij als onderdeel van het aan- en verkoopproces de volgende persoonsgegevens die je aan ons verstrekt:

Deze gegevens zijn nodig voor de levering. Wanneer je ons assortiment bekijkt, ontvangen wij bovendien automatisch het Internet Protocol (IP)-adres van je computer. Op basis van deze informatie kunnen wij jouw online ervaring optimaliseren. Tegelijkertijd beschermen we hiermee onze online omgeving.

Doel van gegevensverzameling

Wij verzamelen en bewaren accountgerelateerde gegevens voor de volgende doeleinden:

(a) om verplichtingen uit te voeren die voortvloeien uit contracten tussen jou en ons, en om je te voorzien van informatie, producten en diensten die je bij ons kunt aanvragen;

(b) het opzetten, beheren en contacteren van je account en bestellingen;

(c) het uitvoeren van marktonderzoek en analyses;

(d) het bevestigen van je leeftijd en identiteit, om fraude te herkennen en te voorkomen.

1.2 Nieuwsbrieven

Met je uitdrukkelijke toestemming, kunnen we je nieuwsbrieven sturen over onze webshop, nieuwe producten en andere updates. We versturen ze alleen als je daar expliciet toestemming voor geeft. In het geval dat je een product bestelt, en in overeenstemming met de huidige regelgeving, kunnen wij je commerciële communicatie sturen in overeenstemming met het legitieme belang van ons bedrijf. Dit betreft altijd producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je hebt afgenomen. Je kunt je recht van verzet uitoefenen via de kanalen die in dit Privacybeleid worden benoemd. De volgende gegevens worden via de nieuwsbrief verzameld:

Voor het versturen van de nieuwsbrief hoeven wij het geslacht van de persoon niet te weten (gegevensminimalisatie: wij zijn wettelijk verplicht om gegevens te vragen die strikt noodzakelijk zijn om de dienst te kunnen leveren. We hoeven je geslacht niet te weten om je de nieuwsbrief toe te sturen).

Doel van gegevensverzameling

De verzamelde gegevens worden gebruikt om:

(a) onze e-mails te personaliseren, inclusief je naam en geslacht;

(b) genderspecifieke inhoud aan te kunnen bieden.

Je kunt je toestemming op elk moment intrekken via de link in de nieuwsbrief of via de contactgegevens in sectie 2.

1.3 Klantenservice en contactformulier

Om passende ondersteuning te kunnen bieden, hebben de medewerkers van onze klantenservice toegang tot accountgerelateerde informatie. Hierdoor kunnen we onze klantenservice beter en gebruiksvriendelijker maken. De gegevens in ons contactformulier worden door onze CRM-provider SuperOffice gebruikt. Wij gebruiken je gegevens uitsluitend om op je bericht te reageren.

DEEL 2 – RECHTMATIG BELANG

Wanneer je een van onze producten hebt besteld, houd er dan rekening mee dat we je persoonlijke gegevens kunnen verwerken voor promotionele doeleinden. Dit is gebaseerd op het legitieme belang van Royal Queen Seeds om je enkel en alleen producten of diensten van ons bedrijf aan te bieden, als in producten of diensten die vergelijkbaar zijn met de producten of diensten die je bij ons afgenomen hebt. Je kunt je recht uitoefenen om je af te melden voor toekomstige berichten via de middelen die in dit Privacybeleid worden beschreven of via een melding die je ontvangt.

2.1 How do you withdraw consent?

If you change your mind, you can withdraw your consent for us to contact you for the purpose of collecting, using, or disclosing your data at any time by reaching out to us at: [email protected].

ARTIKEL 3 – OPENBAARMAKING

We kunnen je persoonlijke gegevens openbaar maken als we daartoe wettelijk verplicht zijn of als je onze Servicevoorwaarden schendt.

ARTIKEL 4 – HOELANG BEWAREN WE JE GEGEVENS?

Bij Royal Queen Seeds bewaren we je gegevens niet langer dan noodzakelijk is voor de doeleinden die in dit Beleid worden beschreven. Voor verschillende soorten gegevens gelden verschillende bewaartermijnen. We bewaren persoonlijke gegevens in ieder geval nooit langer dan 10 jaar.

4.1 Accountinformatie

Gegevens met betrekking tot het account blijven relevant zolang de consument in het bezit is van een account. Daarom blijven de gegevens bewaard zolang het account bestaat. Wanneer onze klanten een account verwijderen, worden de bijbehorende gegevens binnen een redelijke termijn verwijderd. Verzoeken met betrekking tot inzage of correctie van opgeslagen persoonsgegevens, of het verwijderen van een account, kun je sturen naar [email protected].

4.2 Nieuwsbrieven

In het geval dat je ons toestemming geeft om je te informeren over onze producten of diensten, bewaren wij je gegevens tot het moment dat je aangeeft geen verdere communicatie van ons te willen ontvangen. Wel voeren wij regelmatig (op maandelijkse basis) een relevantiecontrole uit. Wanneer geregistreerde klanten niet op ons verzoek reageren, worden hun accounts en persoonlijke gegevens verwijderd. Bovendien is onze nieuwsbrief voorzien van een opt-outfunctie. Klanten kunnen hun toestemming intrekken door gebruik te maken van deze opt-outfunctie.

SECTION 5 – COOKIES

Cookies are small information files that notify your computer of previous interactions with our website. These cookies are stored on your hard drive, not on our website. Essentially, when you use our website, your computer displays its cookies to us, informing our site that you have visited before. This allows our website to function more quickly and remember aspects related to your previous visits (such as your username), making your experience more convenient. At Royal Queen Seeds, we use two types of cookies: functional and analytical.

5.1 Functional Cookies

Functional cookies are used to enhance your online experience. Among other things, these cookies track what is added to your shopping cart. The use of these cookies does not require prior authorization.

5.2 Analytical Cookies

Analytical cookies are used for research and market analysis. The data collected with these analytical cookies is anonymous, making it unusable for third parties. The use of these cookies does not require prior authorization.

ARTIKEL 5 – DIENSTEN VAN DERDEN

Voor het verwerken van betalingen en het leveren van onze diensten, zijn diensten van derden vereist. Over het algemeen zullen de externe leveranciers die wij gebruiken je gegevens alleen verzamelen, gebruiken en openbaar maken voor zover dat nodig is om hen in staat te stellen de diensten uit te voeren die zij ons leveren.

Bepaalde externe dienstverleners, zoals betalingsgateways en andere verwerkers van betalingstransacties verwerken, hebben echter hun eigen privacybeleid met betrekking tot de informatie die wij aan hen moeten verstrekken voor je aankoopgerelateerde transacties.

Wij raden je aan het privacybeleid van deze aanbieders te lezen, zodat je weet hoe je persoonlijke gegevens door deze aanbieders worden behandeld

Vergeet in het bijzonder niet dat bepaalde leveranciers gevestigd kunnen zijn in een ander rechtsgebied dan jij of wij, of daar faciliteiten kunnen hebben. Dus als je ervoor kiest om door te gaan met een transactie waarbij de diensten van een externe dienstverlener zijn betrokken, dan kan je informatie worden onderworpen aan de wetten van het rechtsgebied (of de rechtsgebieden) waarin die dienstverlener of zijn faciliteiten zijn gevestigd.

Op het moment dat je onze website verlaat of wordt doorgestuurd naar een website of applicatie van een derde partij, val je niet langer onder dit Privacybeleid of de Servicevoorwaarden van onze website.

Webanalysedienst (anonieme gegevens)

Op deze website hebben wij een webanalysedienst (met een optie voor anonimisering) geïntegreerd. Webanalyse is het verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens over het bezoekersgedrag  op websites. Een analysedienst verzamelt onder meer gegevens over van welke website je vandaan komt, welke subpagina’s je hebt bezocht of hoe vaak en hoelang je een subpagina hebt bezocht. Webanalyses worden voornamelijk gebruikt voor website-optimalisatie en voor een kosten-batenanalyse van internetreclame.

Bezorgservice

Voor het voltooien van de leveringen maken wij gebruik van een bezorgdienst. Deze bezorgdienst verzorgt het vervoer naar de klant. Hiervoor heeft het bedrijf toegang nodig tot de NAW-gegevens van de klant.

Mailing service

Royal Queen Seeds maakt gebruik van een externe mailserviceprovider om haar nieuwsbrief te verzenden. Deze aanbieder heeft toegang tot beperkte accountinformatie met betrekking tot toestemming voor een opt-in (bijvoorbeeld een e-mailadres).

Marketingdiensten

Royal Queen Seeds maakt gebruik van de diensten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in marketing- en communicatieactiviteiten. Hun toegang tot persoonlijke informatie is zeer beperkt en over het algemeen anoniem.

Betaaldiensten

ABij Royal Queen Seeds maken we gebruik van externe betalingsdiensten om onze transacties af te handelen (bijvoorbeeld creditcardbetalingen).

ARTIKEL 6 – VEILIGHEID

Om je persoonlijke gegevens te beschermen, nemen wij redelijke voorzorgsmaatregelen en volgen wij de beste werkwijzen in de branche om ervoor te zorgen dat deze niet ten onrechte verdwijnen, misbruikt, benaderd, bekendgemaakt, gewijzigd of vernietigd worden

Als je ons je creditcardgegevens verstrekt, wordt de informatie gecodeerd met behulp van secure socket layer-technologie (SSL) en opgeslagen met een AES-256-codering. Hoewel geen enkele methode van overdracht via het internet of elektronische opslag 100% veilig is, volgen we alle PCI-DSS vereisten en implementeren we aanvullende algemeen aanvaarde industrienormen. Accountgerelateerde informatie wordt afgeschermd met een hashing-methode. Deze methode zet informatie om in een gegenereerde hash. Hierdoor is gevoelige informatie beveiligd en zelfs voor Royal Queen Seeds onzichtbaar. Bovendien zijn onze databanken zeer goed beveiligd tegen ongeoorloofde toegang. Zo is toegang tot de database is alleen mogelijk en toegestaan via goedgekeurde IP-adressen (bijvoorbeeld vanaf het hoofdkantoor van Royal Queen Seeds). Andere pogingen en adressen worden te allen tijde geweigerd.

Bovendien worden gegevens zo veel mogelijk geanonimiseerd. Ze kunnen dus niet rechtstreeks aan een specifieke klant worden gekoppeld. De gegevens kunnen we echter wel gebruiken voor marktonderzoek en -analyses. Verder worden relevante derde partijen (bijvoorbeeld de mailing service) voorafgaand aan onze samenwerking gescreend. Ook voldoen ze aan de Europese eisen met betrekking tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming en zijn ze gebonden aan een verwerkingsovereenkomst. Binnen Royal Queen Seeds hebben medewerkers specifieke toegangsrechten. Hiermee hebben ze alleen toegang tot de informatie die nodig is om een taak uit te voeren. Digitale beveiligingsmaatregelen zijn aan verandering onderhevig en moeten voldoen aan hoge eisen om de veiligheid van online klanten te waarborgen. Daarom hebben we bij Royal Queen Seeds een security manager aangewezen. Periodieke controle en verbetering van beveiligingsmaatregelen (indien nodig) maakt deel uit van die functie.

ARTIKEL 7 – WIJZIGINGEN IN DIT PRIVACYBELEID

We behouden ons het recht voor om dit privacybeleid op elk moment te wijzigen. We raden je aan om regelmatig het beleid te controleren om op de hoogte te blijven van eventuele updates. Wijzigingen en verduidelijkingen zijn onmiddellijk na plaatsing op de site van kracht. Als we aanpassingen doen aan dit beleid, stellen we je hier op de hoogte van de beleidswijzigingen. Zo weet je altijd welke informatie we verzamelen, hoe we het gebruiken en onder welke omstandigheden, als die er zijn, we het gebruiken en/of openbaar maken.

ARTIKEL 8 – JE HEBT HET RECHT OM: