.
Het Kweken Van Cannabis In Kokosvezel
We hebben alle essentiële informatie over het kweken van cannabis in kokosvezel voor de beginnende kweker samengesteld in een overzichtelijk blog. We gaan in op alles wat je moet weten over het kweken van cannabis in kokosvezel om je voor te bereiden op je eigen toekomstige marihuana kweek in kokosvezel.
Inhoud:
Het kweken van marihuana in kokosvezel is een fantastische alternatieve kweek stijl. Voor beginnende kwekers, maar ook voor de ervaren kwekers met hydroponics of bodemsubstraten, is het kweken in kokosvezel gemakkelijk om te leren. Aan het einde van deze blog ben je helemaal voorbereid op een kokosvezel cannabis kweekexperiment.
WAT IS KOKOSVEZEL?
Kokosvezel is het gerecyclede en verwerkte natuurlijke materiaal van de schil van kokosnoten, die vooral in India en Sri Lanka groeien. Wat ooit werd beschouwd als afvalmateriaal, is tegenwoordig een prachtig kweek medium voor cannabis planten, zowel binnen als buiten. Met een pH waarde van meestal tussen de 6.5-7.0, is kokosvezel vergelijkbaar met onbevruchte aarde. Kokosvezel is verkrijgbaar bij de meeste kweek shops in 50l zakken. Het wordt net als modder verkocht, maar is ook vaak verkrijgbaar in de vorm van kant-en-klare gecomprimeerde kokosblokken.
HOE KWEEK JE MARIHUANA IN KOKOSVEZEL
De originele Jiffy pellets zijn gemaakt van turf, maar er bestaat ook een alternatieve variant die gemaakt is van kokosvezel. De originele Jiffy's zijn al tientallen jaren populair onder telers omdat deze pluggen genoeg voeding voor zaden, stekken en zaailingen bevatten. De originele Jiffy pellet en de variant van kokosvezel bieden hetzelfde voordeel: zodra jonge planten geworteld zijn, kun je ze naar vrijwel elk ander medium verpotten.
De afgelopen jaren zijn de meeste kwekers begonnen met het mengen van kokosvezel met hun eigengemaakte super aarde. Zelfs de fabrikanten van de meeste kweek shops raden het tegenwoordig aan om substraat te mengen met kokosvezel. Kokosvezel voert het water beter af en levert meer zuurstof aan de wortels dan standaard op turf-gebaseerde kweekmediums. Dus, je hebt al ervaring met het kweken in modder. Waarom probeer je niet een mengsel van aarde en kokosvezel voordat je de switch maakt?
De meeste kokosvezel kwekers voegen ongeveer 30% perliet toe aan het mengsel voor de beste resultaten. Alhoewel veel kwekers ook kleikorrels in vergelijkbare verhoudingen erbij doen. Met even goede resultaten. Zo goed zelfs, dat je tegenwoordig voor-gemengde mengsels van kokosvezel en kleikorrels kunt vinden in een aantal kweek webshops.
Als je kokosvezel in blokvorm hebt, zorg er dan voor dat je een hoogwaardig merk in handen hebt. Ieder blok is vrijwel identiek. Als je 4-5l water toevoegt en het ongeveer 30 minuten laat weken, krijg je van ieder blok een consistent 9-10l medium. Voeg simpelweg perliet toe en meng het met de hand tot een medium van juist formaat.
Slechte kokosvezel blokken kunnen soms te droog zijn. Af en toe hebben ze ook ongelijke afmetingen. Sommige kunnen zelfs moeilijk zijn om af te breken tot een bruikbaar kweek medium. Ongeacht hoeveel water je ook toevoegt, slechte blokken kruimelen niet gemakkelijk.
Jiffy korrels zijn gemaakt van kokosvezel. Jiffy's zijn al jarenlang populaire groei mediums voor kwekers. Stekken en zaailingen die wortels hebben ontwikkeld, kunnen bijna in ieder substraat worden verpot. Je kunt ook 1l beginnerspotten gebruiken met kokosvezel, gemengd met 30-50% perliet, en later verpotten naar grotere houders met je favoriete substraat.
HOE VOED JE IN KOKOSVEZEL GEKWEEKTE CANNABIS
Het bewateren en voeden van cannabis planten die worden gekweekt in kokosvezel is een relatief simpele overgang voor hydroponics en organische kwekers. Over het algemeen werken hydroponische meststoffen in kokosvezel beter dan de meeste organische meststoffen. Vooral speciale voeding voor kokosvezel is het overwegen waard.
Kokosvezel is vergevingsgezinder dan de meeste hydroponische mediums, maar niet zo'n effectieve stimulans als modder. Wel kun je cannabis planten in kokosvezel met de hand bewateren, net als bij marihuana gekweekt in aarde. Verder kan de kweker inschatten wanneer hij water moet geven door de potten op te tillen. Is het licht en droog, net als bij modder? Dat is het teken om water te geven.
Anders dan de meeste aarde voor cannabis kweek, is kokosvezel onbevrucht. Dat is het punt waarop hydro kwekers hun vaardigheden kunnen laten zien. Een lichte voedingsoplossing moet vanaf het begin, net als bij een hydro kweek, worden toegepast. De pH waarde van je water moet worden ingesteld op de meest effectieve waarde voor kokosvezel, namelijk op een pH waarde van 6.0. Om de pH waarde en voedingsoplossing op peil te houden, heb je twee opties.
De simpelste mogelijkheid is om mengsels aan te schaffen met hoogwaardige voedingsstoffen en perfecte pH waarden. Anderzijds kun je standaard hydro gereedschap gebruiken. Een pH meter en pH min en pH plus flessen werken goed. Met andere woorden, je kunt de wonderbaarlijke nutriënten hun werk laten doen of het op de oude, traditionele manier doen.
Zonder specifieke voedingstoffen voor kokosvezel zul je snel ontdekken dat kokosvezel niet veel calcium vasthoudt. Het toevoegen van de voedingsoplossing kan lastig zijn voor beginners. En nog meer met een mengsel van hydro voedingsstoffen en supplementen. Ijzer is een ander ontbrekend micronutriënt in kokosvezel waar kwekers problemen mee kunnen krijgen en die vaak niet op te lossen zijn, waardoor de uiteindelijke oogst wordt verminderd. Begin met de specifieke voedingsstoffen voor kokosvezel en je ondervindt later geen problemen. Vooral als je voor het eerst kweekt.
HOE JE CANNABIS OP VEENMOS KWEEKT
Veenmos is ook een bruikbare toevoeging aan aarde. Veenmossen, met de botanische naam Sphagnum, bestaan uit meer dan honderd verschillende soorten mos. Veenmos verzuurt de omgeving door kationen, zoals magnesium en calcium, op te nemen en vervolgens waterstofionen vrij te maken. Door waterstof vrij te maken, ontstaan er langzaam veenachtige omstandigheden, soms tot diep in de aarde. In de vrije natuur vormen de mossen uiteindelijk veengrond.
Kwekers dienen zich goed voor te bereiden voordat ze veenmos aan hun potgrond toevoegen. Zo is bekend dat het in het begin veel water absorbeert. Daarom moet je het eerst goed vochtig maken. Hiertoe doe je de gewenste hoeveelheid in een diepe schaal. Verspreid het mos goed en laat het onbedekt enkele weken buitenshuis staan. Laat het weken in dauw en regen, maar giet de schaal leeg als er zich water ophoopt. Als je in een droge klimaatstreek woont, bewater je het mos met de hand, voordat het uitdroogt.
Na enkele weken vermeng je het veenmos met gelijke delen biologische potgrond en perliet. Hussel de boel in een grote emmer goed door elkaar. Het perliet zorgt ervoor dat de aarde belucht raakt en er zuurstof in komt.
Veenmos zorgt ervoor dat er nuttige micro-organismen in de aarde terechtkomen. Voordat je gaat planten, voeg je RQS Easy Roots toe. Dit verbetert de opname van voedingsstoffen en moedigt de microben in het veenmos aan.
Als je nog een stapje verder gaat en een voedingssupplement toevoegt als RQS Easy Combo Booster Pack, krijgen je planten alle mineralen die ze vereisen tijdens de groei- en bloeiperiode.
Nadat je zaadjes zaailingen zijn geworden en te groot zijn voor hun starterspotjes of pluggen, verhuis je ze naar de veenmos-mix.
VOOR- EN NADELEN VAN KOKOSVEZEL EN VEENMOS
Laten we nu verder gaan met een lijstje van de voor- en nadelen van deze substraten. Beide hebben aangetoond effectief te zijn voor bepaalde soorten kweek, maar ze werken niet altijd in alle situaties. Laat je begeleiden door de onderstaande leidraad.
VOORDELEN VAN KOKOSVEZEL
MINDER STRESS, MEER SUCCES
Het kweken van cannabis in kokosvezel is vrij ongecompliceerd en hiervoor geldt hetzelfde als voor iedere andere kweek opstelling; als je je systeem goed hebt opgezet, is het een fluitje van een cent. Zo simpel is het.
WORTELS
Als zuurstofrijk en uitstekend water-afvoerend medium is kokosvezel een geweldig leefgebied voor de wortels van cannabis planten. Daarnaast houdt kokosvezel fosfor zeer goed vast en in combinatie met bovengenoemde factoren, zullen de wortels goed groeien.
100% MILIEUVRIENDELIJK EN RECYCLEBAAR
Kokosvezel is een natuurlijk product en volledig recyclebaar. Door het kweken van ganja in kokosvezel recycle je in feite kokosschil dat normaal gesproken achter zou blijven om te rotten en zou eindigen als afval.
LICHT EN DEKKEND
Als je je kweek activiteiten verborgen wilt houden en bezorgkosten tot een minimum wilt beperken, zijn kokosblokken een prima oplossing. Een aantal 6 packs met kokosblokken is zo licht als een veertje in vergelijking met het sjouwen van twee 50l zakken met modder van de kweek winkel naar huis. Ook als je kokosblokken laat bezorgen, zijn de bezorgkosten lager en heb je minder werk dan met zware zakken aarde. Perliet om te mengen met de kokosvezel kun je discreet bij het lokale tuincentrum kopen.
MINDER KWETSBAAR VOOR INSECTEN EN PLAGEN
Wortelrot en nare wortelschimmels en insecten hebben veel minder kans om een plaag te vormen voor de kokosvezel kweker. Kokosvezel is fijn en steriel en goed luchtdoorlatend, waardoor de wortels zich bijna net zo snel ontwikkelen als in geavanceerde hydroponische opstellingen.
NADELEN VAN KOKOSVEZEL
Een van de grootste nadelen van kokosvezel is dat sommige gunstige microben er niet goed in gedijen. Trichoderma gedijt er goed in, maar dat geldt niet voor bepaalde mycorrhizae. Pure kokos is perfect als je potten met een inhoud tot 11 liter gebruikt, maar werkt niet zo goed voor grote potten. Zoals eerder vermeld, is mixen met perliet altijd gunstig en in grote potten noodzakelijk. Kies altijd kokosvezel van betrouwbare, hoogwaardige merken om problemen met vervuiling of lage kwaliteit te voorkomen.
Het enige echte nadeel van kokosvezel treedt op als je per ongeluk een blok van lage kwaliteit aanschaft, dat niet juist is verwerkt of op de een of andere manier vervuild is geraakt. Dit komt zelden voor en als je kiest voor gerenommeerde hoogwaardige kokosvezel merken, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Het komt echt neer op jou als kweker hoe je cannabis wilt kweken. Als je het aan ons vraagt, kan het echt niet misgaan met kokosvezel.
VOORDELEN VAN VEENMOS
VERBETERT DE BODEMGEZONDHEID
Veenmos draagt bij aan het cultiveren van een gezonde kolonie micro-organismen. De bodemwetenschap laat overduidelijk zien dat diverse kolonies schimmels en bacteriën een doorslaggevende rol spelen bij een gezond wortelstelsel. Deze organismen helpen bij de afbraak van biologisch materiaal en maken voedingsstoffen beter beschikbaar voor wortels. Gelukkig bevat veenmos van zichzelf al een hele reeks nuttige microben.
KENT GEEN COMPETITIE EN BEVAT GEEN VERVUILENDE STOFFEN
Veenmos heeft onvervuilende en resistente eigenschappen. Het kweekmedium is vrij van zaden, schadelijke insectensoorten en ziekteverwekkers. Dankzij die eigenschap is het met een gerust hart als bodemverrijker te gebruiken. Het houdt je kweekmedium daarbij vrij van onkruid en schadelijke beestjes.
HELPT DE BODEM ZUURDER TE MAKEN
Een onjuiste pH-waarde in de bodem is vaak de oorzaak van voedingsstoffentekorten bij planten. Ook als het substraat vol zit met mineralen, zijn wortels niet in staat ze te absorberen als de pH uit balans is. Cannabis op een aardemengsel gedijt goed als de pH-waarde tussen de 6 en 7 ligt. Als je aarde te alkalisch is, zorgt veenmos ervoor dat de boel weer in evenwicht komt.
HOUDT WATER EFFECTIEF VAST
Dankzij veenmos zijn kwekers in staat hun watergebruik te verminderen. Veenmos kan maar liefst 20 keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden. Daarmee is het bijzonder economisch en met name handig in drogere klimaatstreken. Hoewel een vochtige bodem vaak tot schimmel en wortelrot leidt, zorgt perliet voor beluchting, waarmee je deze problemen pareert.
BEVAT BELANGRIJKE VOEDINGSSTOFFEN
Veenmos is een goede bron van diverse voedingsstoffen die nuttig zijn voor cannabisplanten. Een van de belangrijkste is zwavel. Dit belangrijke mineraal draagt bij aan het aanmaken van essentiële enzymen en proteïnen. Zwavel is ook nodig om terpenen aan te maken; het zou daarmee de smaken en aroma's van je toppen verbeteren.
NADELEN VAN VEENMOS
VEEL VOORBEREIDEND WERK
Een nadeel van het gebruik van veenmos als bodemtoevoeging is dat je relatief veel voorbereidend werk moet doen. Als je buiten kweekt, moet je het al in het voorjaar voorbereiden, zodat het voor het kweekseizoen gebruiksklaar is.
IS NIET ALTIJD MILIEUVRIENDELIJK
De veenmosindustrie graaft veenmos op op locaties waar veenmos van nature groeit. Dat is soms een ware aanslag op de natuurlijke omgeving, die zich vervolgens moet herstellen.
KAN SAMENGEDRUKTE AARDE VEROORZAKEN
Omdat veenmos water zo goed vasthoudt, wordt het soms uitermate vochtig. De aarde rondom kan de substantie samendrukken en dat kan samengedrukte potgrond veroorzaken met weinig zuurstof. Dat is vragen om wortelrot en wortels die afsterven wegens zuurstofgebrek. Dit is echter alleen het geval als kwekers uitsluitend veenmos gebruiken - de beluchting verbetert aanzienlijk als je perliet inzet.