By RQS Editorial Team Reviewed by: Miguel Ángel Garcia

De afgelopen jaren is led-technologie steeds geavanceerder geworden. Meer en meer cannabiskwekers gaan voor overdekte kweekavonturen dan ook over op ledverlichting. Een aantal jaren geleden waren led-lampen een nieuwigheid. Nu doet ledverlichting het echter even goed en misschien zelfs beter dan HID-lampen. Bovendien is het inmiddels ook betaalbaarder. Ledverlichting heeft daarbij vele voordelen. Het verbruikt bijvoorbeeld minder energie, is sterker en gaat langer mee. Ledverlichting is daarmee een uitstekende keuze voor binnenkwekers, hoeveel ervaring je ook hebt. Kweek jij cannabis met led of wil je dat gaan gebruiken? Dan zijn deze tips nuttig voor jou.


Waar Moet Je Op Letten Als Je Een LED-kweeklamp Zoekt?

Voordat je ledverlichting aanschaft, is het handig om te weten wat er te koop is. Momenteel zijn er drie soorten op de markt die geschikt zijn voor het kweken van cannabis. Ze hebben daarbij allemaal hun eigen voor- en nadelen. Het soort ledverlichting dat je kiest, is afhankelijk van je voorkeur en budget.

De 3 Belangrijkste Soorten LED-kweeklampen

 

  • Standaard (“Paarse”) LED

STANDAARD (“PAARSE”) LED

Deze standaard led-armaturen waren als eerste verkrijgbaar voor kwekers. Ze zijn echter nog steeds volop te koop. Deze armaturen bevatten veel, soms wel honderden, leds met een klein tot medium wattage (3–5 watts per led). Cannabiskwekers noemen ze soms ook wel "paarse" lampen, omdat ze vaak bestaan uit een mix van rode en blauwe led-lampjes. Deze combinatie zorgt ervoor dat het licht een paarse tint heeft. Het grootste voordeel van deze standaard led-lampen is de prijs. De productie vindt meestal overzees plaats en je vindt de lampen volop op eBay en bij andere online verkooppunten. Een van de nadelen is dat ze vaak niet zo’n goede kwaliteit hebben. Ze zijn daardoor minder betrouwbaar. Het licht is daarbij vaak slechter dan dat van andere soorten leds. Daardoor leveren je planten minder op. Dit is ook de reden dat producenten tegenwoordig steeds meer ledverlichting met COB-leds of UV-leds maken als aanvulling op de rode en blauwe leds. Deze verlichting heeft mogelijk een positieve invloed op zowel de opbrengst als de kwaliteit van de toppen.

  • COB-LED

    COB-LED

    COB betekent “chip on board”. Een COB-led bevat honderden kleine leds op een kleine chip. Dat is anders dan standaard ledverlichting (zoals hierboven beschreven). Die bevat namelijk leds van diverse kleuren verspreid over een hele armatuur. COB-leds behoren tot de meest efficiënte led-lampen. Ze produceren een intens wit licht dat vergelijkbaar is met het natuurlijke lichtspectrum van de zon. Een voordeel van COB-led is dat het licht goed door het bladerdak gaat, omdat het zo intens is. Daardoor is de oogst onder COB-leds te vergelijken met eentje onder hoogwaardige HID-lampen. De lampen hebben bovendien een lichtspectrum dat optimaal is voor gezonde groei en zijn zuinig. Het nadeel is dat een hoogwaardige kweeklamp met COB-leds behoorlijk duur is in vergelijking met de goedkopere, paarse lampjes. Sommige fabrikanten van kweeklampen combineren meerdere COB-leds in een armatuur. Bovendien zijn de lampen daarbij vaak voorzien van lenzen en reflectoren. Er is echter ook verlichting verkrijgbaar met slechts één COB-led. Deze armaturen zijn vaak geschikt voor grotere kweekruimtes. Het is namelijk eenvoudig een aantal van deze lampen te verspreiden over de ruimte voor een gelijkmatige lichtverdeling. De meeste kwekers gebruiken COB-leds met een lichtspectrum dat zowel geschikt is voor de groei- als bloeifase. Er zijn echter ook lampen met een spectrum (“kleurtemperatuur”) specifiek afgestemd op de groei of bloei.

    • Diffuse Ledverlichting

    DIFFUSE LEDVERLICHTING

    Diffuse leds bestaan uit meerdere kleine led-lampjes die zijn verspreid over een groter paneel of bord. Ook heb je ze in spider-style en rack-style. Deze leds zie je veel in commerciële kassen. De spider-style led-lampen hebben geen platte panelen, maar spinachtige "armen" waarin led-lampjes zitten. Het grootste voordeel van diffuse kweekverlichting is dat het een van de zuinigste types betreft. Dat betekent dat je het meeste licht krijgt voor het wattage dat je gebruikt. Een nadeel is dat kwalitatieve diffuse ledverlichting, zoals de spider-style-verlichting, soms extreem duur is.

    De Voordelen Van Kweken Met Ledverlichting

    We hebben al genoemd dat ledverlichting diverse voordelen heeft ten opzichte van andere soorten kweeklampen, zoals HID. Hieronder alle redenen waarom je bij een volgend kweekavontuur wellicht beter kunt kiezen voor led.

    1. Ledverlichting is Zuiniger

    In vergelijking met HID-lampen zijn leds veel zuiniger. Ze gebruiken minder elektriciteit en kosten op de lange termijn minder. Hoewel hoogwaardige ledverlichting soms behoorlijk duur is bij de aanschaf, is de investering het bijna altijd waard. Omdat je in de loop der tijd namelijk fors bespaart, compenseert dat de hogere aanschafkosten. Bovendien hebben hoogwaardige led-armaturen een langere levensduur dan HID. HID-lampen gaan na verloop van tijd vaak minder presteren en zijn vaker aan vervanging toe. Een goede ledlamp gaat echter soms vele jaren mee, zonder dat deze onderhoud nodig heeft.

    2. Het is Koel

    Leds produceren minder hitte dan HID-lampen en dat is vaak een groot voordeel. Dit omdat je voor een optimale temperatuur in je kweekruimte of -tent geen extra koelsystemen nodig hebt. Dat is met name een voordeel als je in de zomer kweekt of in een warm klimaat woont. De keerzijde ervan is dat je in een koelere regio in de koudere maanden wellicht een kacheltje nodig hebt. Omdat leds je echter in de loop der tijd geld besparen, compenseert dat vaak de kosten van verwarming.

    3. Met LED Kunnen Je Planten Dichter Op Het Licht Staan

    Leds produceren minder hitte, waardoor je planten daar dus minder stress van hebben. Het is dan ook mogelijk de lampen dichter op je cannabis te plaatsen, zonder dat het negatieve effecten heeft. Door de hogere lichtintensiteit leveren je planten meer op!

    4. Met Ledverlichting Hoef Je Minder Vaak Water Te Geven

    Omdat de lampen minder hitte produceren, blijft de grond in je potten langer vochtig. Daarom hoef je minder vaak water te geven. Als je net bent overgestapt van HID naar led, dan ben je er waarschijnlijk aan gewend dat je planten veel drinken. Vergeet dan ook niet om je bewateringsschema aan te passen. Anders krijgen je dames misschien teveel water.

    5. Je Hebt Minder Voedingsstoffen Nodig

    Cannabisplanten krijgen vaak water in combinatie met voedingsstoffen. Als je dus minder bewatert, hebben je planten ook minder voeding nodig dan daarvoor. Je bespaart dan ook op plantenvoeding. Daarnaast stapelen voedingsstoffen zich minder op doordat je minder vaak water geeft. Het risico op voedingsblokkades en tekorten is daarmee kleiner. Als je systeem puur hydroponics is, is er nauwelijks risico dat voedingsstoffen zich ophopen.

    Kweken Met LED: De Verschillende Fasen

    We hebben het er al even over gehad. Veel soorten leds hebben een gefixeerd lichtspectrum dat zowel voor de vegetatieve fase (groei) als bloeifase van cannabis werkt. Het is dus gewoon mogelijk hetzelfde licht te gebruiken tijdens de hele groeicyclus, van zaad tot oogst.

    De meeste kwekers vinden dat handig. Sommigen willen de verlichting echter finetunen voor het beste resultaat en optimale efficiëntie in elke fase. Daarom zijn er ook led-lampen verkrijgbaar met een speciale schakelaar. Zo is het mogelijk het lichtspectrum in te stellen voor de groei- dan wel de bloeifase. Hieronder nog meer factoren die het overwegen waard zijn.

    1. Ledverlichting en Zaailingen

    Seedling

    Zodra de zaden zijn ontkiemd, hebben je beginnende cannabisplanten licht nodig om te groeien. In vergelijking met volwassen planten, is een zaailing echter gevoeliger voor intens licht. Daarom zou je voorzichtig moeten zijn als je sterke leds hebt.[1]

    Als je led een dimoptie heeft, zet het licht dan op een lagere intensiteit. Wanneer dat niet mogelijk is, plaats de lampen dan hogerop, verder weg van je zaailingen. Zorg er echter ook voor dat de verlichting niet te hoog hangt, want dan groeit de zaailing spichtig en slungelig.

    Heeft je led een schakelaar voor het activeren van een lichtspectrum voor de groei of bloei, zet die dan op de groeifase. De verlichting heeft dan een "koelere", blauwachtige tint en dat is in deze fase optimaal. Stel je timer in op 18 uur licht per dag, met 6 uur duisternis. Naarmate je zaailingen groter en sterker worden en het robuustere deel van de groeifase bereiken, is het mogelijk de lichtintensiteit geleidelijk te verhogen. Daarnaast tonen onderzoeken aan dat je planten alleen kunnen profiteren van het volledige licht als ze perfect gehydrateerd zijn.

    2. Ledverlichting Tijdens De Groeifase

    LEDs Veg Phase

    Stel de verlichting in op 18 uren licht per dag en 6 uren duisternis. Sommige kwekers kiezen er echter voor om met 20–24 uur licht te kweken voor maximale vegetatieve groei.

    Houd de ontwikkeling van je planten goed in de gaten. Als alles goed gaat, zouden de planten gezond, sterk en bossig moeten groeien. Wanneer ze echter spichtig en slungelig worden, dan komt dat waarschijnlijk doordat ze niet genoeg licht krijgen. Verhoog de intensiteit door de lampen dichter op het bladerdak te hangen. Als je een dimmer gebruikt, zorg dan hiermee voor meer licht.

    Hoelang je een plant laat groeien, is gewoonlijk afhankelijk van de beschikbare ruimte. Vanuit technisch oogpunt is het mogelijk haar zolang je wilt onder 18–24 uur licht te laten ontwikkelen. Er komt waarschijnlijk echter een moment waarop je de omschakeling wilt maken naar de bloeifase. Anders wordt de plant gewoon te groot. Sommige cannabisstrains groeien aanzienlijk (tot wel 2 keer zoveel of meer) tijdens de vroege bloei. Houd daar rekening mee als je het moment van de overgang kiest.

    3. Ledverlichting Voor De Bloeifase

    LEDs For Flowering

    Fotoperiodieke cannabis begint aan het eind van de zomer te bloeien. Het aantal uren daglicht neemt dan op natuurlijke wijze af. Binnen is de kweker echter verantwoordelijk voor de inzet van de bloei. Dat doe je door het lichtschema aan te passen naar 12 uur licht en 12 uur duisternis. Als je ledverlichting een bloei-schakelaar heeft, zet die dan in de bloeistand.

    Als je binnen kweekt met een 12-12-schema, dan is het belangrijk dat er geen verstoring is van de 12 uren duisternis. Zorg er dus voor dat je tent of kas geen openingen heeft waardoor licht van buiten binnenkomt. Dat zorgt er namelijk voor dat je bloeiende plant weer teruggaat naar de groeifase. Soms veroorzaakt het ook andere problemen, zoals hermafroditisme.

    Als je led een dimmer heeft, is het nu het moment om de lichtintensiteit op maximaal in te stellen. Of verlaag het licht, zodat het de aanbevolen afstand heeft tot de planten. Als je niet zeker weet wat de beste afstand is, bekijk dan de instructies van de producent.

    Belangrijk: Als je iets aan de verlichting verandert, bijvoorbeeld de intensiteit of de positie, doe dat dan geleidelijk. Gebruik er meerdere dagen voor en doe het niet in een keer. Een te snelle verandering geeft je planten teveel stress.

    Autoflowers en LED

    Als je autoflowers kweekt in plaats van fotoperiodieke strains, dan hoef je de bloeifase niet zelf te initiëren door de verlichting te veranderen naar 12 uur licht aan/uit. Autoflowering planten geef je gewoon 18–24 uur licht per dag totdat het tijd is voor de oogst. Als je ledverlichting echter een bloei-schakelaar heeft, gebruik die dan wel als je autoflower in bloei staat. Daardoor krijg je een hogere opbrengst.

    LED Vergeleken Met HID-kweeklampen

    HID-lampen, zoals MH/HPS-kweeklampen, gebruiken kwekers ook nog steeds volop. Ze zijn namelijk goedkoper dan goede leds en toch betrouwbaar voor het kweken van hoogwaardige wiet. Bovendien worden kweektenten vaak geleverd met HID-lampen. Daarom beginnen veel nieuwe kwekers met deze lampen en niet met leds. Ben je benieuwd of je zou moeten overstappen naar ledverlichting? Overweeg dan de volgende aspecten.

    Wat Is Je Budget?

    Led-kweeklampen zijn tegenwoordig voor "een prikkie" verkrijgbaar. Deze budget exemplaren van overzees zijn echter het bespaarde geld niet waard. Wil je hoogwaardige leds? Dan besteed je gewoonlijk veel geld aan een lamp die goede opbrengsten belooft en lang meegaat. Heb je dus een beperkt budget en kun of wil je niet veel besteden? Houd het dan voorlopig gewoon bij HID-lampen. Kies in ieder geval niet voor goedkope leds. HID-lampen doen het nog steeds goed, zowel voor de groei als bloei. En qua prestaties soms zelfs nog beter dan bepaalde leds.

    De Hitte Van HID-lampen Kan Goed en Slecht Zijn

    We hebben al genoemd dat HID-lampen veel hitte produceren. Dus als je problemen hebt met warmte in je kweekruimte, ga dan zeker op zoek naar leds. Daarmee bespaar je geld dat je anders nodig hebt voor koelsystemen. Als je echter in een koude omgeving kweekt, houd het dan bij HID-lampen. Deze zorgen er namelijk voor dat je planten het warm genoeg hebben, zonder dat je extra verwarming nodig hebt.

    Light Bulb Statistics

    Onder Welk Licht Kweek Je Betere (en Meer) Toppen?

    Maakt het gebruik van led-lampen of HID-lampen nog wat uit voor de kwaliteit van je toppen? Sommige kwekers zeggen dat MH-lampen betere opbrengsten geven of "mooiere toppen" dan leds. Er zijn echter ook telers die zeggen dat HID misschien betere oogsten geeft, maar dat ledverlichting je wiet een betere smaak en/of kwaliteit geeft. Het is blijkbaar afhankelijk van je interpretatie van wat "beter" is. Uiteindelijk moet je een goede lamp met genoeg PPFD hebben. Dit is een van de belangrijkste factoren om de oogst te maximaliseren.

    Wil je extra informatie over leds in vergelijking met andere soorten kweeklampen? Lees dan ons artikel over de voor- en nadelen van diverse soorten verlichting voor cannabis. 

    Hoe Voorkom Je Problemen Bij Kweek Onder LED?

    Moderne led-kweeklampen, bijvoorbeeld COB-lampen, geven licht dat net zo intens is als dat van HID. Als je planten te dicht op de leds staan, zorgt dat mogelijk voor “light burn”. Dat leidt tot verkleurde of verbleekte bladeren, tekorten aan voedingsstoffen of andere groeiproblemen. Daarom is het belangrijk om je leds op een goede afstand van je cannabisplanten te hangen.

    Er is geen "one size fits all"-oplossing voor de juiste afstand van leds. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de diverse soorten. Het hangt af van de hoeveelheid licht die je led geeft, of je lamp lenzen of reflectoren heeft, etc. De fabrikant van je verlichting zou instructies moeten bieden over de aanbevolen afstand tot het bladerdak van je planten. Deze vind je in de handleiding van een lamp of op de website van de producent. Als vuistregel geldt echter dat de meeste leds zo’n 30–45cm van de toppen van je planten zouden moeten hangen voor een gezonde en krachtige groei. Veel kweekplezier!

    External Resources:
    1. Cannabis Grow Lighting Myths and FAQs with Dr. Bruce Bugbee - YouTube https://www.youtube.com
    Disclaimer:
    Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

    Ben je 18 Jaar of ouder?

    De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

    Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

    Door op ENTER te klikken, bevestig
    je dat je
    18 jaar of ouder bent.