.
Fosfaat tekort bij wietplanten: tekenen en oplossingen
Fosfor, of fosfaat, is een macronutriënt die wietplanten voor hun ontwikkeling nodig hebben. Bij een tekort kunnen dan ook problemen optreden. Lees hier hoe je een fosfortekort bij wiet herkent, verhelpt en voorkomt!
Wietplanten voeden is een kunst op zich. Geef je te veel of te weinig voeding, dan kan dit serieuze problemen opleveren. In dit artikel bekijken we het belang van fosfor voor wietplanten en leggen we uit hoe je een tekort kunt herkennen, oplossen en voorkomen!
Inhoud:
- Het belang van fosfaat voor de groei van wiet
- Fosfor tekort symptomen
- De oorzaken van een fosfaat tekort bij wietplanten
- Hoe verhelp je een fosfaat tekort bij wietplanten?
- Hoe voorkom je een fosfaat tekort bij het kweken van wiet?
- Fosfor voor planten: belangrijk voor zowel de wortels als toppen van wiet
Het belang van fosfaat voor de groei van wiet
Fosfaat, of fosfor, is een essentiële voedingsstof voor wietplanten: ze hebben het voor hun groei en ontwikkeling nodig. Zonder dit element zal je plant niet ver komen. Door te weten welke rol fosfor vervult, weet je beter hoe je het moet toedienen en ook hoe je herkent dat planten er te weinig van krijgen.
Fosfor: een belangrijke macronutriënt voor wiet
Voor wiet is fosfor een zogeheten 'macronutriënt', oftewel een belangrijke voedingsstof die de plant in grote hoeveelheden nodig heeft. Dit zijn de drie macronutriënten voor cannabis:
Deze drie macronutriënten worden aangeduid met een zogeheten 'NPK-verhouding'. Het is belangrijk dat je hiervan afweet, want het staat bijna altijd op de verpakking van voeding voor cannabis. Zonder deze informatie wordt het voeden van je planten in hoge mate nattevingerwerk!
Wat doet fosfor in wietplanten?
Je zou kunnen zeggen dat fosfor voor wiet de tweede belangrijkste macronutriënt is, na stikstof. Maar waar is fosfor goed voor? Fosfor is belangrijk voor de volgende functies in de wietplant:
- Energieoverdracht: fosfor is belangrijk voor de energieoverdracht in de plant en zorgt ervoor dat essentiële functies kunnen worden uitgevoerd.
- Fotosynthese: zonder deze macronutriënt zou fotosynthese niet mogelijk zijn. Fotosynthese is het proces waarbij planten elementen omzetten in suikers die ze gebruiken om te groeien.
- DNA- en RNA-synthese: de synthese van DNA en RNA is voor organismen essentieel om nieuwe cellen aan te maken en te blijven groeien en ontwikkelen.
- Wortelgroei: vooral in de eerste stadia van de groei ondersteunt fosfor de wortelontwikkeling, waardoor een plant sterker wordt.
- Bloem- en vruchtvorming: fosfor speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wiettoppen en daarom heeft de plant er tijdens de laatste ontwikkelingsstadia meer van nodig.
Fosfor tekort symptomen
Een fosfaat tekort is redelijk makkelijk te herkennen en gelukkig ook relatief simpel op te lossen. Door fosfaat tekort symptomen op tijd vast te stellen, kun je erger voorkomen en je planten weer zo snel mogelijk gezond krijgen!
Ontwikkelingsachterstand
Omdat fosfor zo belangrijk is, stopt een plant al snel met groeien als ze te weinig fosfor voeding krijgt. Bij jonge groeiende planten komt dit tot uiting in een langzamere verticale groei. Bij bloeiende wietplanten is een tekort minder duidelijk zichtbaar, maar uit het zich in onderontwikkelde toppen.
Donkergroene of paarse bladeren
Oudere bladeren worden eerst donkergroen, en krijgen dan een blauw paarse kleur. Dit moet je niet verwarren met een gaaf paars fenotype, want het is een van de eerste tekenen van een tekort. Neem direct maatregelen. Als je niets doet, zullen er koperkleurige, verbrandachtige vlekken verschijnen.
Krullende bladeren
Uiteindelijk beginnen deze verbrand ogende bladeren aan de bladpunten en randen te krullen. Op dit punt uit het fosfor tekort zich in symptomen die onomkeerbaar zijn, dus probeer te voorkomen dat het zover komt.
Rode of paarse stelen
Naast het blad kunnen ook takken en stelen van kleur veranderen wanneer er sprake is van een tekort aan fosfor. Ze krijgen bijvoorbeeld een blauwe of paarse kleur en zien er gehavend uit.
Slappe stelen en takken
Naarmate de cellen beginnen af te breken, wordt de structuur van de plant steeds zwakker. Hierdoor worden stelen en takken een stuk fragieler. Je merkt misschien dat ze makkelijk breken, soms alleen al onder het gewicht van hun toppen.
Kleinere oogsten
Als je het tekort niet aanpakt, merk je dat uiteindelijk aan de oogst. Soms is deze aanzienlijk kleiner. Fosfor is nu eenmaal heel belangrijk voor de topontwikkeling en daarom heeft een tekort serieuze consequenties voor de opbrengst!
Verminderde harsproductie
Het is niet alleen de top massa die lijdt onder een gebrek aan fosfor, maar ook de harsproductie. Je oogst dus niet alleen minder, maar wat je oogst, zal ook minder sterk zijn.
De oorzaken van een fosfaat tekort bij wietplanten
Een fosfaat tekort kan bij de teelt van wiet verschillende oorzaken hebben. Als je hier bekend mee bent, kun je het probleem ook beter voorkomen en verhelpen. De belangrijkste oorzaken zijn:
- Een slecht voedingsschema
- De meest voorkomende oorzaak is verkeerde voeding. Misschien gebruik je voeding die van lage kwaliteit is, of geef je gewoon te weinig fosfor voeding aan je planten. Het is ook mogelijk dat je te vaak kunstmeststoffen toedient, wat een blokkade van nutriënten kan veroorzaken (daarover straks meer). Wietplanten gedijen het beste wanneer ze op het juiste moment beschikking over de juiste voedingsstoffen hebben.
- Te weinig microbieel leven
- Een gebrek aan nuttige microben, zoals mycorrhizaschimmels, belemmert de opname van fosfor en andere voedingsstoffen door de plant. Misschien zit er te weinig leven in je aarde omdat de potgrond gewoon slecht is, maar het kan ook dat je de verkeerde voeding geeft.
- Een onbalans in de pH
- Een onevenwichtige pH is ook een belangrijke oorzaak van een fosfaat tekort. Bij een te hoge of te lage pH-waarde kunnen de plantenwortels fosfor of andere voedingsstoffen niet goed opnemen.
- Te natte aarde
- Doorweekte aarde is niet gezond voor wortels; het leidt tot allerlei moeilijkheden en uiteindelijk sterven de wortels gewoon af. Als de grond constant nat is, kun je naast een fosfor tekort nog talloze andere problemen verwachten.
- Wortelschade of stress
- Problemen bij de wortels, zoals ziekteverwekkers, tasten uiteindelijk ook bovengrondse delen van de plant aan.
Hoe verhelp je een fosfaat tekort bij wietplanten?
Een fosfaat tekort behandeling is op meerdere manieren mogelijk. Soms is een veelzijdige werkwijze daarbij de beste manier om het probleem te tackelen. Maar let op: overdrijf niet! Het lijkt misschien alsof je een tekort het beste oplost met een bom aan voedingsstoffen, maar vaak leidt dit alleen maar tot meer problemen.
Doorweek het medium met ionische voeding
Ionische voedingsstoffen zijn meteen beschikbaar voor de wortels van planten en kunnen daarom snelle hulp bieden. Vanwege de structuur ervan kunnen de wortels ze direct opnemen, waardoor je wietplanten binnen een mum van tijd weer in betere conditie verkeren.
Deze meststoffen zijn echter niet geschikt voor langdurig gebruik, want ze leiden al gauw tot overvoeding en tasten de aarde aan.
Gebruik fosforrijke bladvoeding
Bladvoeding is een geweldige manier om een tekort te verhelpen, want het werkt snel en is niet schadelijk voor de aarde of de wortels. Je spuit het direct op het blad, waar het via kleine huidmondjes wordt opgenomen. De resultaten kunnen al binnen 48 uur na het aanbrengen zichtbaar zijn!
Fosforrijke bladvoeding kan synthetische fosfor behelzen, maar ook bijvoorbeeld visextract als je liever een biologische optie kiest. Daarnaast kun je gefermenteerd vruchtensap (FFJ) gebruiken, iets wat onderdeel uitmaakt van Korean natural farming (KNF). Dit is een holistische teeltmethode die geïnspireerd is op de natuur om de groei van planten te verbeteren en de negatieve impact van de land- en tuinbouw op het milieu te beperken.
Corrigeer de pH van de aarde
Als de pH van je kweekmedium onder de 6 of boven de 7 uitkomt, krijgen de wortels van je planten moeite om genoeg fosfor op te nemen. Neem je tekenen van een tekort waar, test de aarde of het wegvloeiende water dan met een pH meter. Ligt de waarde buiten het ideale bereik? Behandel het medium dan met een pH up-/down-product. Deze kun je in de winkel kopen, maar ook zelf maken van zure of juist basische ingrediënten. Doorweek je medium met de oplossing tot het wegvloeiende water de correcte pH heeft.
Hoe voorkom je een fosfaat tekort bij het kweken van wiet?
Hoewel je een fosfaat tekort soms vrij makkelijk kunt oplossen, is het beter om het te voorkomen. Op die manier kun je jezelf een hoop problemen besparen.
Hieronder lees je hoe je alles onder controle kunt houden om een fosfaat tekort te voorkomen!
Verbeter het bodemleven
Zoals we al zeiden, maken nuttige microben in de rizosfeer (het gebied rond de wortels) een groot verschil wat de opname van voedingsstoffen door je planten betreft. Mycorrhizaschimmels vormen daarbij een symbiotische relatie met de wortels. In ruil voor suikers halen ze voedingsstoffen uit de bodem, die ze in een goed opneembare vorm aan je planten leveren.
Je bodem verrijken met microben biedt allerlei voordelen, waaronder een betere voedingsopname en minder kans op een infectie. Verondersteld wordt dat silicium gunstig is voor mycorrhizaschimmels, wat vervolgens weer de opname van fosfor door wietplanten kan verbeteren. Voeg dit dus, indien mogelijk, toe aan je aarde.
Verbeter je voedingsschema
Zorgen voor een goed voedingsschema is misschien wel de beste manier om overvoeding te voorkomen. Dit betekent in de eerste plaats dat je de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de voeding die je hebt goed moet lezen en het goed moet toepassen. Naarmate je meer ervaring in het telen krijgt, stap je misschien af van het gebruik van kant-en-klare voeding, of kies je voor basisvoeding aangevuld met andere methodes.
Daarbij moet je denken aan (zowel commerciële als zelfgemaakte) biologische teeltmethoden. Bijvoorbeeld bladvoeding van gefermenteerd vruchtensap om je planten regelmatig extra meststoffen te geven, zonder het risico te lopen op een blokkade van nutriënten of problemen in de rizosfeer.
Meet regelmatig de pH van de aarde
Het is verstandig om regelmatig de pH van de aarde te controleren, want als deze te veel afwijkt, kan dat een hoop narigheid opleveren. Je kunt de pH-waarde van je kweekmedium en voeding makkelijk testen met een pH meter. Meet het water dat uit de potten loopt om er zeker van te zijn dat de pH binnen het juiste bereik blijft (6–7 als je in aarde kweekt).
Zoals eerder aangegeven, kun je pH down-/up-producten gebruiken als de waarde te veel afwijkt.
Maak je eigen compost
Je eigen compost maken, is een uitstekende manier om je planten van een constante aanvoer van biologische, vruchtbare voeding te voorzien. Compost is rijk aan zowel organische meststoffen als nuttige microben, en beide helpen tegen een voedingstekort!
Laat kunstmest links liggen
Synthetische meststoffen zijn handig in noodgevallen, maar kun je over het algemeen het beste vermijden. Hoewel deze producten ooit populair waren, weten we inmiddels dat ze vaak meer kwaad dan goed doen.
Ten eerste geef je planten er makkelijk te veel van, wat ertoe kan leiden dat ze helemaal geen voedingsstoffen meer opnemen (door een blokkade van nutriënten). Daarnaast beschadigen ze bodemmicroben en gaan ze de werking van nuttige bodemorganismen tegen. Op die manier belemmeren ze het vermogen van planten om voeding op te nemen en verhogen ze tegelijkertijd de kans op ziektes.
Gebruik dus biologische voeding!
Fosfor voor planten: belangrijk voor zowel de wortels als toppen van wiet
Fosfor tekort symptomen uiten zich eerst in de vorm van vertraagde plantengroei en lichte verkleuring van de bladeren, en later in krullend gebladerte, een verminderde groei en kleinere oogsten. Als je er op tijd bij bent, kun je een fosfor tekort met een van de bovenstaande methodes effectief oplossen. En het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter!