By Luke Sholl


Het kan de beste overkomen: een wietsoort waarvan je vroeger altijd stoned werd, heeft niet langer hetzelfde effect. Hoeveel je ook rookt, je voelt niet meer de euforische en creatieve effecten ervan. In plaats daarvan is elk jointje een teleurstelling. Hoe kan dit? Dit komt doordat je lichaam een tolerantie voor THC ontwikkelt, het belangrijkste psychoactieve stofje in wiet. Maar gelukkig hoef je je geen zorgen te maken. Neem gewoon een tolerantie-pauze en je krijgt vanzelf het gevoel terug van toen je voor het eerst ging blowen!

Dingen die een tolerantie-pauze beïnvloeden

Niet elke wietgebruiker bereikt het punt dat je niks meer voelt. Mensen die sporadisch roken, kunnen jarenlang van cannabis genieten zonder veel verschil te merken. Verschillende factoren bepalen of een tolerantie-pauze je goed zal doen. Hierbij moet je denken aan je lichaamsbouw, hoeveel en hoe vaak je wiet gebruikt, en het THC-gehalte van de wiet. Wanneer je besluit een tolerantie-pauze te nemen, zijn deze factoren ook van invloed.

Hoeveel en hoe vaak blow je?

Wanneer je vaak en veel THC-rijke cannabis gebruikt, kan het voorkomen dat de receptoren van je endocannabinoïde systeem (ECS) downreguleren, vooral de CB1-receptoren. Dit kan vervolgens resulteren in een zwakkere high. Ook als je slechts af en toe wiet rookt, maar wel grote hoeveelheden tegelijk, heeft dit effect op de manier waarop je lichaam op cannabinoïden reageert. Regelmatige rokers profiteren het meest van een tolerantiepauze, maar hebben er vaak ook het meeste moeite mee. Dit heeft te maken met de, relatief milde, ontwenningsverschijnselen. Bovendien hebben regelmatige rokers een langere onthoudingsperiode nodig om hun CB1-receptoren te herstellen.

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide

THC-gehalte

Het THC-gehalte van de wiet die je gebruikt, speelt ook een belangrijke rol bij je tolerantie, en dus ook bij een tolerantie-pauze. Als je regelmatig soorten rookt met 30% THC bouw je veel sneller een tolerantie op dan als je strains met 15% THC rookt. En als je steeds meer gaat gebruiken, is het niet gek dat je steeds sterkere soorten wilt proberen om vergelijkbare effecten te voelen. Dit heeft echter een houdbaarheidsdatum: uiteindelijk zwakt ook hier het effect van af. Veel gebruikers stappen ook wel van toppen naar concentraten over. Zulke extracten hebben THC-gehaltes van 50% tot 90%, en soms zelfs nog hoger. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de tolerantie.

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide

Methode van consumptie

Wiet kun je op verschillende manieren consumeren, denk aan roken, vapen, orale consumptie en sublinguale inname. Elke methode heeft een andere biologische beschikbaarheid en andere effecten. Edibles genereren de meest intense psychoactieve ervaring. Maar over het algemeen heeft de gebruiksmethode zelf niet de meeste invloed op je tolerantieniveau. De sterkte en dosering van het product daarentegen wel. Als je bijvoorbeeld dagelijks concentraten dabt, heb je waarschijnlijk veel eerder een tolerantie-pauze nodig dan wanneer je af en toe microdoses edibles gebruikt.

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide

Beweging

Door regelmatig te sporten, kun je de THC uit je systeem verwijderen. Tegelijkertijd stimuleer je je metabolisme en activeer je feel good chemicaliën. Hardlopen, fietsen of stevig wandelen kan veel invloed hebben op een tolerantiepauze, omdat je hiermee het ECS activeert. Vooral aerobe oefeningen laten verbindingen vrijkomen die zich aan dezelfde receptoren binden als THC. Deze endogene moleculen doen dit minder enthousiast dan de psychoactieve cannabinoïde, maar zijn sterk genoeg om de zogenaamde 'runner's high' op te wekken. Door een goed trainingsregime aan te houden tijdens je tolerantie-pauze, kun je THC mogelijk sneller verwerken.

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide

Geslacht en hormonen

Onderzoek naar de invloed van cannabis op beide seksen staat nog in de kinderschoenen. Uit lopende onderzoeken met dieren[1] blijkt echter dat vrouwen veel sneller een tolerantie ontwikkelen dan mannen. Het kan dus voorkomen dat vrouwen in een kortere tijd meer wiet nodig hebben om dezelfde effecten te ervaren. Dit heeft als gevolg dat vrouwen die veel cannabis gebruiken vaker een tolerantiepauze nodig hebben dan hun mannelijke tegenhangers.

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide

Wat is een tolerantie-pauze?

Een tolerantie-pauze betekent simpelweg dat je een poosje geen wiet gebruikt om de gevoeligheid van het lichaam voor de effecten van THC te herstellen. Hiervoor moet je voor een bepaalde periode stoppen met roken, vapen, dabben of het nemen van edibles. Zo reset je als het ware je endocannabinoïdesysteem. Een kind kan de was doen. Of toch niet? Niet iedereen gaat dit goed af. Het kan behoorlijk uitdagend zijn, vooral als je dagelijks wiet gebruikt.

De belangrijkste vraag: waarom zou je een tolerantie-pauze nemen?

Als je THC consumeert, bindt de cannabinoïde zich aan CB1-receptoren in de hersenen. Dit resulteert in een golf van dopamine, en de bekende wiethigh. Het ECS past zich na verloop van tijd aan de constante blootstelling aan THC aan door de expressie van CB1-receptoren neerwaarts te reguleren. En minder receptoren betekent minder receptoren waar THC zich aan kan binden. Je kunt dan wel steeds meer wiet gaan roken, maar je zult vanzelf merken dat je minder sterke effecten voelt. Door het nemen van een tolerantiepauze geef je je ECS de tijd om bij te komen, en de expressie van CB1-receptoren weer op een normaal niveau te brengen.

Hoelang duurt een tolerantiepauze?

Hoelang duurt het voordat je tolerantie weer een beetje op peil is? Dit hangt van verschillende factoren af, waaronder de hoeveelheid wiet, hoe lang je gebruikt, en lichamelijke eigenschappen. Een gebrek aan grondige studies op dit gebied maakt het echter lastig om er de vinger op te leggen. Het is dan ook belangrijk dit voor jezelf uit te zoeken. Veel sporadische gebruikers hebben aan een week genoeg om hun ECS te resetten. Regelmatige blowers wordt echter een periode van twee tot drie weken geadviseerd.

Tolerantie-pauze: de stappen die je moet nemen

Ontdek hieronder hoe je succesvol een tolerantie-pauze van wiet neemt, inclusief tips, van bewegen tot goed uitrusten en hobby's. We hebben het hier over een pauze van ongeveer een week, maar indien nodig kun je deze stappen ook op een langere tolerantiepauze toepassen.

  • Stap 1 — dag 0: voorbereiding

Stap 1 is ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel van het proces: een radicale koerswijziging in je dagelijks leven. Begin bij het begin: haal alle wiet uit huis. Geef het aan je vrienden: zij kunnen het voor je bewaren, of zelf oproken. Het helpt ook om ze te vertellen over je tolerantie-pauze, zodat ze je kunnen steunen.

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide
  • Stap 2 — dag 1: blijf bezig

Aan het begin van je tolerantie-pauze kun je je misschien een beetje onwennig voelen. Veel mensen roken wiet als een op zichzelf staande activiteit. Zonder deze gewoonte merk je ineens dat je veel meer vrije tijd hebt. Probeer dus vanaf dag 1 bezig te blijven! Duik in je nieuwe hobby, ga lekker kokkerellen of ga naar de sportschool. Heb je het echt lastig, pak dan je koptelefoon, zet een podcast op, ga naar buiten en probeer die 10.000 stappen te halen!

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide
  • Stap 3 — dag 2: slaap goed, lees, praat en ontspan

Op dag 2 zul je waarschijnlijk de eerste tekenen van ontwenning beginnen te voelen. Hierbij moet je aan prikkelbaarheid, minder focus en hoofdpijn denken. Als dit het geval is, zorg dan goed voor je lichaam. Slaap acht uur per nacht, drink verse thee, lees een boek en ontspan. Als je het moeilijk hebt, bel dan een vriend of familielid, dit kan echt wonderen doen!

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide
  • Stap 4 — dag 3: beloon jezelf met een goede maaltijd

Je boekt serieuze vooruitgang, dus trakteer jezelf! Pak een kookboek of googel een goed recept. Zo houd je jezelf bezig, en koken zorgt ervoor dat je je op tal van manieren beter voelt. Ten eerste is niks lekkerder dan je buikje vol eten met heerlijke gerechten. Daarnaast kun je bepaalde ingrediënten selecteren die de ontwenning gemakkelijker kunnen maken. Zo wordt in lopend onderzoek met dieren gekeken[2] of bèta-caryofylleen[3], een terpeen die in kruidnagel en rozemarijn zit, helpt om verslavingen te verminderen door activering van de CB2 receptor.

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide
  • Stap 5 — dag 4: lichaamsbeweging

Helaas bestaat er geen wondermiddel waarmee je de voordelen van lichaamsbeweging liggend op de bank kunt ervaren! Bewegen houdt het lichaam gezond, stimuleert de stemming en maakt chemicaliën in het lichaam vrij waardoor je je beter voelt. Vooral aerobe oefeningen verhogen het niveau van endocannabinoïden in het bloed, waaronder het 'geluksmolecuul' anandamide. Als je gaat hardlopen, fietsen, zwemmen of wandelen, ervaar je een natuurlijke high ('runner’s high'), zonder dat je een joint hoeft op te steken!

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide
  • Stap 6 — dag 5: zie je ontwenningsverschijnselen onder ogen

Sommige wietgebruikers zullen op dit punt al de ergste ontwenningsverschijnselen hebben ervaren. Maar de meesten voelen de piek rond dag 5. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen van wiet zijn:

  • Minder eetlust
  • Stemmingswisselingen
  • Prikkelbaarheid
  • Rillingen
  • Koud zweet
  • Maagproblemen
  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide

Niet iedereen zal al deze symptomen tegelijk ervaren. Soms merk je er maar één, of twee. Toch zul je nog steeds de wilskracht moeten hebben om ze te ondergaan. Je kunt echter wel wat dingen doen om het draaglijker te maken: probeer elke dag drie complete, gezonde maaltijden te eten, drink voldoende water, slaap goed en beweeg zoveel als je kunt.

  • Stap 7 — dag 6: kom in verbinding met jezelf

De meeste tips in dit artikel hebben betrekking op het fysieke aspect van het nemen van een tolerantie-pauze. Maar je bent meer dan je lichaam. Het helpt ook om verbinding met je innerlijke ik te maken. Gebruik deze onthoudingsperiode om na te denken over het leven, waar je mee zit, en waar je naartoe wilt. Mediteer, maak lange wandelingen, houd een dagboek bij, en probeer eventuele conflicten op te lossen. Kortom, een tolerantie-pauze is een goed moment om pagina’s om te slaan, en aan een nieuw hoofdstuk te beginnen!

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide
  • Stap 8 — dag 7: beloon je prestatie

Je hebt het een hele week volgehouden! Je ontwenningsverschijnselen zijn grotendeels verdwenen, je hebt wat minder zin in een joint en je ECS begint meer CB1-receptoren tot expressie te brengen! Maar je bent er nog niet. Als je het voor mekaar krijgt om er nog een paar dagen aan vast te plakken, ervaar je THC straks weer alsof het de eerste keer is. Je mag op die dagen echter best trots zijn op wat je hebt bereikt, dus beloon jezelf gerust. Tel bijvoorbeeld het geld dat je hebt bespaard en koop er iets leuks van, of bewaar het voor wat topwiet.

  • Stap 9 — dag 8: herhaal als je meer tijd zonder wiet nodig hebt

Voor gematigde gebruikers is dag 8 meestal het eindpunt. Als je maar een paar keer per week blowt, heb je je CB1-receptoren nu voldoende versterkt. Maak je taken voor de dag af, nodig wat vrienden uit en beloon jezelf met een verse joint. Ben je echter een zware roker en gebruik je elke dag, dan is het beter om er nog één of twee weken aan vast te plakken. Omdat je ontwenningsverschijnselen inmiddels verdwenen zijn, zijn die extra weken wel makkelijker uit te houden. Duik nog dieper in je nieuwe hobby, blijf gezond leven en stop niet met sporten. In een mum van tijd behaal je zo je doel.

Cannabis Tolerance Breaks: The Ultimate Guide

Hoe vaak moet je een tolerantie-pauze nemen?

Ook dit is bij iedereen anders. Als je na je tolerantie-pauze meteen weer intensief en vaak wiet gaat gebruiken, merk je dat je tolerantie de weken of maanden erna snel weer toeneemt. Maar wanneer je slechts af en toe een jointje rookt, zul je minder snel verschil voelen.

Hoe dan ook, als je niet de gewenste effecten krijgt van wiet, overweeg dan om een tolerantie-pauze te nemen en je lichaam te resetten.

Heeft CBD invloed op mijn tolerantie?

Nee. Tijdens een tolerantie-pauze kun je prima CBD-producten gebruiken. Deze hebben geen nadelige invloed op de expressie van CB1-receptoren of je tolerantie. Leuk detail is dat vroeg onderzoek[4] aantoont dat CBD indirect het anandamidegehalte kan verhogen. Het kan mogelijk dus worden gebruikt om ontwenningsverschijnselen te beheersen en een tolerantie-pauze gemakkelijker te maken.

Je hebt nu alle kennis in huis voor een succesvolle tolerantiepauze!

Je weet nu precies waarom, hoe en hoelang je een tolerantie-pauze moet nemen om je endocannabinoïdesysteem te resetten. Of die pauze nu één, twee of drie weken duurt, je merkt snel genoeg dat je weer van wiet kunt genieten. Je hoeft dus niet langer genoegen te nemen met matige highs en saaie rooksessies. Die vertrouwde golf van dopamine, creatieve gedachtes en euforie komen na een tolerantiepauze gewoon weer terug!

External Resources:
  1. Rapid Changes in CB1 Receptor Availability in Cannabis Dependent Males after Abstinence from Cannabis - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Cannabidiol is a negative allosteric modulator of the cannabinoid CB1 receptor - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871613002962
  4. Cannabidiol enhances anandamide signaling and alleviates psychotic symptoms of schizophrenia - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.