By Max Sargent


De wereld van cannabis breeding is de laatste jaren aanzienlijk specifieker en doelbewuster geworden. Waar bepaalde cannabinoïden en terpenen ooit schaars waren, zijn er inmiddels breeders die planten verfijnen om er steeds hogere concentraties van te bevatten.

Er is echter nog een andere klasse van verbindingen die een impact heeft op het uiterlijk en de geur van wiet, evenals het mogelijke effect op mensen. Maak kennis met cannaflavines[1]! Dit zijn flavonoïden die uitsluitend in de wietplant voorkomen. Maar wat zijn het, welke functie hebben ze in cannabis en wat kunnen ze voor mensen betekenen? Lees snel verder!

Stoffen in wiet: meer dan cannabinoïden en terpenen

Je weet vast wel dat wietplanten THC produceren. Deze cannabinoïde is grotendeels verantwoordelijk voor de psychotrope effecten die je ervaart na het gebruik van wiet. Wellicht ben je ook bekend met CBD, een andere cannabinoïde die niet alleen in wiet zit, maar inmiddels ook in talloze supplementen en andere producten is verwerkt. En dan zijn er nog terpenen, zoals myrceen, limoneen en pineen. Deze stofjes komen niet alleen in wietplanten voor, want er zijn ook andere natuurlijke bronnen die terpenen bevatten.

Naast al deze verbindingen produceert de wietplant ook flavonoïden, waaronder unieke cannaflavines. Deze vervullen verschillende rollen in de plant zelf. Daarnaast lijken ze een impact te hebben bij het gebruik van wiet, maar hierover later meer.

Infografiek die laat zien hoe fytocannabinoïden en endocannabinoïden interageren met cannabinoïde-receptoren, neurotransmitters en hun receptoren. Het diagram benadrukt het proces tussen zendende en ontvangende neuronen in de context van cannabisverbindingen die de hersenfunctie beïnvloeden.

Cannaflavines: een introductie

Flavonoïden zijn een groep van plantaardige, secundaire metabolieten die overal in de plantenwereld voorkomen. Planten synthetiseren deze verbindingen om verschillende functies te vervullen, waaronder het leveren van pigment in bloemblaadjes.

Andere functies zijn:

  • uv-filtering
  • symbiotische stikstoffixatie
  • signaalstoffen
  • fysiologische regulatoren
  • celcyclus-remmers

Wanneer flavonoïden in de bodem worden afgescheiden, helpen ze bij het afgeven van signalen aan potentiële symbiotische partners. Voorbeelden hiervan zijn bacteriën en schimmels, die hierdoor de wortels van de plant kunnen koloniseren. Naar verluidt, kunnen ze ook de ontwikkeling van bodemziektes afremmen.

Naast hun rol in de cannabisplant zijn cannaflavines farmacologisch actief, net als terpenen. Om die reden richten breeders en wetenschappers hun blik op cannaflavines. Mogelijk kunnen ze deze stoffen benutten om soorten te verfijnen en verschillende gezondheidsgerelateerde aandoeningen aan te pakken.

Cannaflavines en het entourage effect: is er sprake van synergie?

Volgens de theorie van het entourage effect hebben alle farmacologisch actieve stoffen in cannabis een sterker effect wanneer je ze collectief gebruikt. Denk maar eens na over hoe de aanwezigheid van THC, CBD en verschillende terpenen gezamenlijk de algehele psychoactieve ervaring beïnvloeden, in tegenstelling tot wat je voelt wanneer je pure THC-kristallen in je vaporizer stopt.

Maar als het om de alomvattende effecten van wiet gaat, moet je in werkelijkheid rekening houden met honderden, zo niet duizenden verbindingen. Hieronder vallen onder meer cannabinoïden, terpenen en flavonoïden (waaronder cannaflavines). Wetenschappers zijn nog maar net begonnen om de effecten en werkingsmechanismen van deze verbindingen te achterhalen; we weten zelfs nog niet alles over THC en CBD. Toch willen onderzoekers graag uitzoeken of cannaflavines een impact hebben op het entourage effect.

Helaas zijn er nauwelijks gegevens over de invloed van cannaflavines op de effecten van wiet. We weten momenteel niet of cannaflavines een interactie aangaan met het ECS. Het endocannabinoïdesysteem is het lichaamseigen, regulerende systeem die veel cannabisverbindingen in het lichaam opneemt. Het is wel bekend dat cannaflavines een impact hebben op je lichaam na het eten ervan, maar is onzeker wat er na verhitting gebeurt, en of je longen de stoffen kunnen opnemen. Mocht je vastbesloten zijn om cannaflavines te consumeren, kun je misschien beter cannabis microgreens eten in plaats van wiet te roken!

Infografiek die weergeeft hoe verschillende cannabisverbindingen in het lichaam interageren. Het illustreert de relatie tussen endocannabinoïden, cannabinoïden, terpenen, flavonoïden en de lichaamreceptoren van het endocannabinoïdesysteem. Het diagram toont een brein, een cannabisbloem en celreceptoren om weer te geven hoe deze elementen samenwerken.

Welke cannaflavines komen voor in cannabis?

Hieronder bespreken we drie flavonoïden die uitsluitend in cannabis voorkomen. Daarnaast gaan we in op wat er tot nu toe bekend is over de mogelijke impact ervan op mensen.

  • Cannaflavine A, B en C

Er zijn drie flavonoïden die alleen in de cannabisplant voorkomen. Deze hebben de toepasselijke namen cannaflavine A, cannaflavine B en cannaflavine C gekregen.

A en B zijn ontdekt in de jaren 1980 en C is ontdekt in 2008. Al deze stoffen zijn prenylflavonoïden en hun eigenschappen zijn vergelijkbaar. Bovendien worden A en B allebei op dezelfde manier gesynthetiseerd, via de prenylering van chrysoeriol.

Het vermoeden bestaat dat er meer cannaflavines[2] zijn die nog niet ontdekt zijn. De reden hiervoor is dat planten niet alleen cannaflavines produceren als gevolg van hun genetische opmaak, maar ook als reactie op stimuli uit de omgeving. Omdat het meeste onderzoek is uitgevoerd op planten die in laboratoriumomstandigheden zijn gekweekt, zou het zomaar kunnen dat er onder meer natuurlijke omstandigheden onbekende cannaflavines opduiken.

Infografiek die de drie cannflavines toont die uniek zijn voor de cannabisplant: Cannflavine A, Cannflavine B en Cannflavine C. Elke cannflavine wordt in verband gebracht met een specifiek potentieel gezondheidsvoordeel: ontstekingsremmend, pijnverlichting, neurobeschermend en antioxidant.

In de woorden van Bautista, Yu en Tian:

"...de accumulatie van cannaflavine A wordt niet alleen door de genetische achtergrond bepaald; het is ook een reactie op temperatuur, zonnestraling, regenval en vochtigheid in de omgeving. Bovendien heeft de hoogteligging een positieve invloed op het gehalte aan cannaflavine A, B en C in stekken van (oftewel genetisch identieke) C. sativa planten die op verschillende hoogtes worden gekweekt... Er zijn al een aantal flavonoïden in de weefsels van C. sativa geïsoleerd. Toch is het verleidelijk om te aan te nemen dat planten ook nog niet geïdentificeerde flavonoïden produceren onder specifieke omgevingsomstandigheden, zoals biotische en abiotische stress."

Kortom, er valt nog veel meer te ontdekken over cannaflavines en misschien vinden we er in de toekomst nog veel meer. Maar wat zijn de voordelen wanneer je ze op een biologisch beschikbare manier consumeert?

De voordelen van cannaflavines: wat blijkt uit onderzoek?

Het is algemeen bekend dat flavonoïden een belangrijke rol spelen in de voeding van mensen. Daarnaast begrijpen we steeds meer over de mogelijke effecten van specifieke cannaflavines bij de consumptie ervan. Natuurlijk zijn onderstaande onderzoeken nog pril, maar ze geven wel enig idee van wat toekomstig onderzoek naar cannaflavine kan onthullen.

Inflammatie
In een overtuigend onderzoek[3], uitgevoerd door Rea et al., zijn de effecten van cannaflavines op ontstekingen onderzocht en de resultaten waren intrigerend. Deze bevindingen tonen het klinische potentieel van deze verbindingen aan, al moeten we nog wel ontdekken hoe we ze ten volle kunnen benutten. Ook is nog onduidelijk hoeveel wiet je moet eten om een merkbaar effect te ervaren.
Zenuwbescherming
In vitro is ontdekt dat cannaflavine A bij bepaalde concentraties zenuwbeschermende eigenschappen[4] kan hebben. Uit onderzoek blijkt dat het hormetische effecten heeft, waardoor de levensvatbaarheid van cellen met wel 40% toeneemt. Bij verhoogde concentraties bleek het echter neurotoxisch te zijn. Daarom moet eerst worden uitgezocht bij welke concentraties de stof gunstig is voordat men het kan gebruiken.
Pijn
Volgens sommigen kan de mogelijke impact van cannaflavines op ontstekingen een effect hebben op geassocieerde pijn. Toch wordt aangenomen dat dit een secundair effect is; van cannaflavines is namelijk niet bekend dat ze de pijnreceptoren direct beïnvloeden.
Antioxidant
Cannaflavines A en B staan bekend als krachtige antioxidanten. Daarom kunnen ze helpen in de strijd tegen vrije radicalen, moleculen die oxidatieve schade aan cellen veroorzaken. Dit is precies de reden dat de consumptie van grote hoeveelheden antioxidanten de algehele gezondheid bevordert. Van cannaflavine A en B is aangetoond dat ze de synthese van prostaglandine E2 en 5-lipoxygenase remmen[5] en dit helpt mogelijk om de oxidatieve stress in het lichaam te verminderen.
Parasieten
Wetenschappers hebben ook aangetoond dat de cannaflavines A en C enige anti-parasitaire activiteit[6] hebben. Maar in dit onderzoek hebben ze zich op de rol ervan in de wietplant gericht. Als gevolg hiervan zijn meer studies nodig om de anti-parasitaire effecten van cannaflavines op mensen te bepalen.
Virussen
Bepaalde flavonoïden hebben remmende effecten op virussen[7] laten zien. En jawel, het vermoeden bestaat dat ook cannaflavines enige antivirale capaciteiten kunnen hebben. Wellicht kan het eten van cannabis microgreens helpen om je immuunsysteem te versterken, maar toch moet je (nog) niet op wiet vertrouwen om virussen te bestrijden!

Cannaflavines: indrukwekkende chemische stoffen in wiet

De wereld van cannaflavines is ongetwijfeld boeiend en de stoffen lijken op zijn minst enige impact te hebben wanneer je ze eet. Maar hoe kun je nu het beste van deze effecten profiteren? Het is waarschijnlijk dat ze verloren gaan bij het roken, en zelfs als dat bij vapen niet gebeurt, is het nog niet vastgesteld dat je de potentiële effecten kunt ervaren als de stoffen via je longen binnenkomen.

Mocht blijken dat cannaflavines specifieke gezondheidsvoordelen hebben, is het veel waarschijnlijker dat wetenschappers ze op zo'n manier synthetiseren dat ze makkelijk verkrijgbaar zijn voor mensen die ze nodig hebben. En als je in de tussentijd zelf wilt ervaren hoe cannaflavines werken, kun je natuurlijk altijd cannabis microgreens aan je salade toevoegen!

External Resources:
  1. Chemistry and Biological Activities of Cannflavins of the Cannabis Plant https://www.liebertpub.com
  2. Flavonoids in Cannabis sativa: Biosynthesis, Bioactivities, and Biotechnology - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Biosynthesis of cannflavins A and B from Cannabis sativa L https://www.sciencedirect.com
  4. Novel cannabis flavonoid, cannflavin A displays both a hormetic and neuroprotective profile https://www.sciencedirect.com
  5. Cannflavins – From plant to patient: A scoping review https://www.sciencedirect.com
  6. Cannflavins – From plant to patient: A scoping review https://www.sciencedirect.com
  7. Flavonoids: promising natural compounds against viral infections - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.