By Luke Sumpter


Elke cultuur heeft zijn taboes; bepaald gedrag dat gepaard gaat met een zekere mate van schaamte. Hoewel sommige handelingen inherent immoreel zijn en een stigma verdienen, wordt ander gedrag als negatief beschouwd door social engineering. Cannabis is een perfect voorbeeld hiervan. Al eeuwenlang kweekt de mensheid wiet voor verschillende doeleinden. Door de eeuwen heen is het kruid wel vaker verboden, maar de pogingen om cannabis in de jaren 1900 in een kwaad daglicht te stellen, hebben nog steeds invloed op de manier waarop de meeste samenlevingen tegenwoordig tegen wiet aankijken.

In dit artikel ontdek je waarom er nog steeds een stigma aan cannabis kleeft. Nadat we dit tot op de bodem hebben uitgezocht, laten we zien hoe dit negatieve beeld een stempel drukt op de branche. Maar er is hoop: door positieve veranderingen binnen de cannabismarkt, met name binnen de cannabisteelt, zal het huidige negatieve imago beetje bij beetje bijstellen.

Waarom bestaat er zoveel stigma rondom cannabis?

Eén woord: propaganda. Er zijn twee manieren om naar de werkelijkheid te kijken. De eerste is gebaseerd op objectiviteit. Wanneer we de wetenschappelijke methode gebruiken en een beetje moeite doen om vooroordelen opzij te zetten, produceren we vaak consistente resultaten die een solide beeld van de waarheid schetsen. De tweede manier is gebaseerd op ideologie. Wanneer we alle objectiviteit achterwege laten en in plaats daarvan de wereld door een partijdige bril kijken, verdraaien we de werkelijkheid in het voordeel van onze eigen verlangens, doelen en beoogde resultaten.

Wat heeft wiet hiermee te maken? Zelfs als we een korte blik werpen op de geschiedenis van wiet in de 20e eeuw vinden we een lange lijst aan obscene beweringen en moedwillig smerige spelletjes. Deze leugens zijn gevoed door vooroordelen en bangmakerij in plaats van objectiviteit en waarheid.

Gerelateerd Artikel

De geschiedenis van wiet

Cannabis werd van 1850-1942 vermeld in de Farmacopee van de Verenigde Staten. Ver daarvoor nog gebruikten talloze culturen wiet om holistische redenen, van het oude China en Japan tot het Midden-Oosten.

Wat is er gebeurd? Waarom werd een van onze oudste botanische bondgenoten plotseling gecanceld? In de Verenigde Staten lanceerden propagandisten, die de criminalisering van wiet steunden, een gele journalistieke campagne op basis van leugens en racisme. In de jaren 30 begonnen langzaam maar zeker anti-wiet sentimenten te ontstaan. Deze bereikten een hoogtepunt in 1936, na de release van Reefer Madness, een film die cannabisgebruik koppelt aan hallucinaties, poging tot verkrachting en moord.

Deze fictieve hit deed zijn werk. Het resulteerde in de Marihuana Tax Act van 1937, die controle en belastingheffing op alle verkoop van cannabis mogelijk maakte. Harry Anslinger, de man achter de wetgeving, bleef het publieke imago van cannabis zwartmaken. Anslinger verspreidde racistische leugens en beweerde dat wietgebruik gewelddadig gedrag opwekt. Hij spitste zich vooral toe op zwarte en Latijns-Amerikaanse gemeenschappen.

In de decennia daarna werd het debat steeds meer in gemilitariseerde taal gevoerd. President Nixon startte de War on Drugs via de Controlled Substances Act van 1970. Dit maakte wiet tot staatsvijand nummer één. Het kruid belandde, naast heroïne en cocaïne, in de Schedule 1-categorie.

Waarom bestaat er zoveel stigma rondom cannabis?
Font: Wnyc (www.wnyc.org)

De wereldwijde impact van het cannabisverbod

Natuurlijk had het cannabisverbod een wereldwijde impact. Sommigen denken dat dit te wijten is aan een meesterlijk georganiseerde samenzwering. Naar alle waarschijnlijkheid komt het echter neer op iets wat inherent is aan de menselijke natuur. Ongetwijfeld hebben degenen met gevestigde belangen en lobby-invloed een belangrijke rol gespeeld bij het verbod, maar veel van de vooringenomenheid komt van mensen die oordelen over iets wat ze niet begrijpen.

De high van wiet was nog niet wetenschappelijk bewezen, dus verschillende culturen gaven er hun eigen interpretatie aan. De hindoe-veda's stellen dat er in wietbladeren een beschermengel leeft, terwijl verbodsactivisten een high vaak associëren met krankzinnigheid.

Hoewel veel van de overdreven angst voor wiet is verdwenen, is het in de meeste landen nog altijd onterecht gecriminaliseerd. Het stigma bestaat nog steeds, zelfs in landen met legale cannabis-markten.

Therapeutische wietgebruikers zijn ook de dupe

Gelukkig zien we ook enige vooruitgang. Verschillende landen hebben wiet tot op zekere hoogte gelegaliseerd. Maar het blijft vaak een grijs gebied. Juridische obstakels maken de zaken verwarrend en dankzij het resterende stigma zitten gebruikers van therapeutische wiet zonder heldere adviezen.

In 36 staten in de VS zijn therapeutische cannabis programma's goedgekeurd, maar op federaal niveau blijft de plant een Schedule 1-drug. Deze inconsistente classificatie maakt sommige werkgevers bezorgd. Therapeutische wietgebruikers riskeren het verlies van hun baan of worden niet eens uitgenodigd voor een sollicitatie. In de staat Pennsylvania trokken veteranen[1] met PTSS en rugklachten aan de bel, nadat ze de kans op een baan misliepen omdat ze eerlijk waren geweest tegen potentiële werkgevers over hun therapeutische wietgebruik.

Opnieuw zien we een botsing tussen rationele objectiviteit en irrationele vooroordelen. De Drug Enforcement Agency (DEA) in de Verenigde Staten classificeert cannabis als een Schedule 1-drug. Volgens hen heeft de stof een hoog potentieel voor misbruik en momenteel geen geaccepteerde medicinale waarde. Talloze onderzoeken schetsen echter een totaal ander beeld. Alcohol en tabak zijn ook vrij verkrijgbaar en voldoen gemakkelijk aan de Schedule 1-criteria.

Zelfs in regio's waar wiet legaal is, lijden therapeutische cannabisgebruikers nog steeds onder de naschokken van het decenniaoude verbod. Maar dit stigma treft niet alleen individuele gebruikers; het eist zijn tol van de professionele cannabismarkt in zijn geheel.

Therapeutische wietgebruikers zijn ook de dupe

Cannabisstigma: hoe beïnvloedt het de professionele markt?

Wat is de invloed van het stigma op de huidige cannabismarkt? Allereerst voorkomt het dat een legale markt bestaat in veel landen, buiten de succesvolle zwarte markten. Talloze landen werken hun eigen economische groei tegen door het verbod op wiet in stand te houden.

Ondertussen laat de staat Colorado zien wat er gebeurt als wetgevers hun hand in het vuur durven steken. In de afgelopen zes jaar heeft de staat meer dan $1,6 miljard aan wietbelastingen en andere inkomsten geïnd. In landen waar wiet niet legaal is, lopen overheden dus behoorlijk wat inkomsten mis. Daarnaast belemmeren ze ook duizenden potentiële ondernemers, de versnelling van belangrijk onderzoek en betere productontwikkeling.

Maar ook bedrijven die binnen een wettelijk kader opereren, ondervinden de gevolgen van het stigma op wiet. PayPal domineert betalingsverkeer en heeft momenteel 403 miljoen actieve klantenaccounts en 29 miljoen verkoopaccounts. PayPal heeft wiet echter op haar lijst van "beperkte artikelen" gezet. Dit houdt in dat bedrijven die cannabisproducten verkopen, inclusief glaswerk en CBD-producten, verboden zijn op het platform.

Ook hier bij Royal Queen Seeds hebben we behoorlijk wat discriminatie ervaren. Ons bedrijf kreeg tienduizenden vijfsterrenrecensies van Trustpilot (een website voor consumentenrecensies), totdat we geboycot werden vanwege de op cannabis gerichte aard van ons bedrijf.

De professionalisering van wietkweek

Na al deze ellende denk je wellicht dat het voor de wietplant over en sluiten is. Integendeel! Er zijn veel innovatieve geesten in de wereld van wiet. In veel opzichten heeft het verbod en andere tegenslagen kwekers en breeders ertoe gedwongen om briljante oplossingen te bedenken.

Van zolderkamertjes tot tuinderskassen

De professionalisering van de cannabisteelt blijft het imago van wiet veranderen. Veel mensen associëren wietkweek met heftige berichtgeving in kranten en op het journaal. We kennen allemaal de bekende beelden van zolders bekleed met aluminiumfolie en kelders die zijn uitgerust met brandgevaarlijke lichten en afzuigkappen. Mensen zijn zo gewend geraakt aan dit beeld dat men alles afschuift op criminaliteit.

Maar dankzij de legalisatie in sommige landen hebben ondernemers en innovators de nieuwste tuinbouwtechnieken kunnen toepassen. Dit is beter voor consumenten en de industrie in het algemeen. Grootschalige kassen, uitgerust met geautomatiseerde irrigatiesystemen en atmosferische controle, geven een heel ander beeld. Weg is de criminele uitstraling! De wietplant wordt gepresenteerd als een winstgevend gewas die wetenschappelijk onderzoek en serieuze investeringen waard is.

De kwekers en breeders die tijdens het verbod hard werkten (en dit nog altijd doen), hebben de weg vrijgemaakt voor deze vooruitgang. Ze zijn verantwoordelijk voor de talloze gewilde genen op de huidige markt. Bovendien hebben ze veel bijgedragen aan de biologische controle- en voedingsmethoden die vandaag de dag tot onze beschikking staan.

De professionalisering van wietkweek

Het nieuwe technologische tijdperk in wietkweek

Wij plukken nu de vruchten van hun harde werk. Verticale landbouwactiviteiten en massale hydroponische cannabisteelt benutten de genen en technieken om de grenzen nog verder te verleggen. Veel toonaangevende cannabisbedrijven huren professionele botanici en kweekexperts in om de productie te optimaliseren. Daarnaast houden ze nauwlettend de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie in de gaten met als doel complexe kweeksystemen te gebruiken.

Grootschalige wietkwekers houden ook het laatste nieuws over cannabisonderzoek nauwlettend in de gaten. Er komen nog altijd nieuwe bevindingen met betrekking tot cannabinoïden, terpenen en andere bestanddelen boven tafel. Hierdoor kunnen kwekers en breeders soorten ontwikkelen die hogere niveaus van nieuwe verbindingen bieden.

Hoewel enorme kassen en geautomatiseerde systemen indrukwekkend zijn, is een andere sector binnen de industrie een lokale, biologische en duurzame niche aan het uitbouwen. Honderden professionele cannabiskwekers in de Verenigde Staten produceren gezonde, levende bodems met een minimale impact op het milieu.

Maar professionele kwekers zijn niet de enigen die profiteren van nieuwe technologie. Ook hobby-kwekers zijn in staat om een voorraad te produceren zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën of superhete verlichtingssystemen. Nu de technologie en verlichting zijn verbeterd, kunnen hobby-kwekers veilige ledlampen en biologische voedingsstoffen benutten en een succesvolle oogst behalen!

Door al deze geweldige inspanningen wordt het negatieve imago van wiet vervangen door groeiend respect en fascinatie. Zelfs de meest sceptische tegenstanders kunnen niet anders dan de oren spitsen als ze worden geconfronteerd met de economische voordelen en ongelooflijke investeringsmogelijkheden.

Het potentieel van hennepteelt

Wie heeft er nu geen respect voor boeren? De maatschappij staat positief tegenover dit beroep. Ze zijn tenslotte de reden dat we elke dag te eten hebben. Je bent waarschijnlijk gewend om velden vol maïs, tarwe en gerst te zien. Maar veel boeren maken de overstap naar het kweken van cannabis.

Hoge en vezelige soorten met een laag THC-gehalte (bekend als hennep) zijn een aantrekkelijke optie voor boeren. De zaden zijn een voedzame voedselbron, de vezels zijn uitstekend voor het maken van touw, papier en andere materialen en de CBD-rijke toppen zijn bovendien een waardevol product. Dankzij de Farm Bill[2] van 2018 is grootschalige hennepteelt toegestaan in de VS, zonder beperkingen voor wat betreft de verkoop, transport of het bezit van hennepproducten.

Veel Europese landen maken ook grote winsten met hennepteelt. Maar niet alleen mensen met een economische inslag zijn geïnteresseerd in hennep. Hennep is een duurzaam alternatief voor verschillende veelgebruikte producten. Dit maakt het een erg interessante optie voor mensen die met schonere technologieën, producten en diensten actief zijn. Hennep heeft bijvoorbeeld aanzienlijk minder chemicaliën nodig om te groeien dan katoen. Bovendien helpt hennep verontreinigende stoffen uit de bodem te verwijderen door middel van bioremediatie.

Zorgt professionalisering voor een nieuw model?

De wietplant heeft absoluut een lastige eeuw achter de rug. Maar na regen komt zonneschijn. Indrukwekkende kweekactiviteiten, diepgaand onderzoek en economische transformatie dragen allemaal bij aan een positiever imago van wiet, zowel bij overheden als bij de bevolking. We hebben een lange weg afgelegd. Hopelijk zal het laatste restje stigma rondom de wietplant in de komende 10 jaar verdwijnen.

Dankzij de ontwikkelingen die door de bijzondere pioniers in de cannabisindustrie zijn gemaakt, kunnen hobbyisten nu zelf wiet kweken. En de kwaliteit is beter dan ooit tevoren. Naarmate de professionele industrie zich verder ontwikkelt, zal de kwaliteit en efficiëntie van thuisteelt alleen maar beter worden. Kortom, de toekomst ziet er meer dan rooskleurig uit!

External Resources:
  1. Pain or a paycheck: how medical marijuana can impact employment in Pennsylvania https://www.abc27.com
  2. The Farm Bill, hemp legalization and the status of CBD: An explainer https://www.brookings.edu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.