By Miguel Ordoñez


Ben je een fanatiek sporter, of volg je een actieve leefstijl? Als iemand je tien jaar geleden had verteld dat er een symbiotische relatie zou ontstaan tussen wiet en sport, dan had je hem waarschijnlijk voor gek verklaard.

Maar dankzij de legalisatie en geleidelijke maatschappelijke acceptatie van deze magische plant, is het nu realiteit. Sporters gebruiken cannabis[1] om hun herstel te bevorderen en omdat ze het prettig vinden.

Voor professionele sporters zijn de regels en voorschriften rondom cannabis nog steeds beladen. Recent ontving het Wereldantidopingagentschap, (WADA) kritiek[2] nadat ze de Amerikaanse sprinter Sha’carri Richardson diskwalificeerden voor de Olympische Spelen nadat hij positief testte op cannabis.

Dus hoe zit het nou? Is er werkelijk een positieve relatie tussen cannabis en sport? Kan een sporter baat hebben bij wiet? In dit artikel beantwoorden we deze en andere vragen. Uiteindelijk willen we je informeren over het mogelijke effect van wiet op je sportprestaties en herstel. We bespreken ook de risico’s van de combinatie van wiet en beweging. Daarnaast vind je hier tips waarmee je je voordeel kunt doen.

Wiet en beweging: wat zegt het onderzoek?

Studies over de relatie tussen cannabis en lichaamsbeweging geven inzicht in de mogelijke toekomst van deze combinatie.

In onderzoek uit 2019[3] zijn de gegevens van 600 Amerikaanse wietgebruikers bekeken, in staten waar de plant legaal is. Ongeveer 80% van de respondenten gaf aan dat ze direct voor of na het sporten wiet gebruikten.

Deze mensen sportten gemiddeld ongeveer 43 minuten per week (cardio workout). Daarnaast deden ze elke week gemiddeld 30 minuten krachttraining (bijvoorbeeld gewichtheffen).

In het onderzoek vond men een verband tussen wietgebruik en hogere trainingspercentages. Een van de auteurs van de studie opperde dat wiet mogelijk het plezier tijdens het sporten verhoogde. De proefpersonen bevestigden dit. Ze gaven aan dat het gebruik van wiet voor en na het sporten hun plezier en het herstel nadien bevorderde.

Anderzijds zijn er ook risico’s die we moeten noemen. Sommige experts zeggen dat wiet mogelijk de reactietijd en coördinatie beïnvloedt. Ze dringen aan op voorzorgsmaatregelen als je wiet gebruikt bij extreme sporten. Bij sporten als bergbeklimmen of gewichtheffen is er een groter risico op letsel.

Ondanks het risico, is de combinatie wiet en lichaamsbeweging behoorlijk geaccepteerd in de moderne wereld, in ieder geval waar het legaal is. Maar hoe beïnvloedt wiet je prestaties en je herstel precies?

  • Mindset

Mindset is inderdaad van groot belang bij sport. Als je geen zin hebt om te bewegen, dan werkt je lichaam vaak niet mee.

Maar cannabis blijkt ook een positieve invloed te hebben op een actieve instelling. In 2017 deed men onderzoek[4] op laboratoriumratten. De onderzoekers ontdekten een verband tussen een lage dosis THC en het mogelijke herstel van cognitieve functies bij de proefdieren.

Daarnaast is er anekdotisch bewijs van fitnessexperts[5]. Sommigen beweren dat de magische plant de focus op een specifieke taak verbetert. Wiet werkt voor hen zelfs als een katalysator om een meditatieve flow te bereiken tijdens een workout.

Mindset
  • Uithoudingsvermogen

Er zijn nog onvoldoende studies gedaan naar het effect van wiet op uithoudingsvermogen. Toch zijn er veel anekdotische verhalen.

Dit is een persoonlijk verhaal[6] van journalist Josiah Hesse uit Colorado. Josiah beweert dat hij tot zijn dertigste nooit had gesport. Hij zegt: “Ik kon niet eens een blokje om rennen” en ook “mijn longen brandden”.

Op een dag at hij een edible met wiet. Hij meldt: "Ik vond het plotseling makkelijk en leuk om een heuvel op te rennen." Daarbij voelde hij zich, naar eigen zeggen, zo licht als een veertje.

Geïnspireerd door deze ervaring, schreef Hesse een boek met de titel ’Runner’s High[7]: How a Movement of Cannabis-Fueled Athletes Is Changing the Science of Sports’. Hij schrijft het verband tussen wiet en succesvolle sportprestaties toe aan een verbeterde instelling en focus op de taak die voor je ligt.

Uithoudingsvermogen
  • Rust en herstel

Rust en herstel zijn twee even belangrijke onderdelen van beweging en een actieve leefstijl. Als je goed herstelt, kun je de volgende keer wederom optimaal presteren.

Maar wat is daarbij de rol van cannabis? In sommige onderzoeken denkt men dat de plant na het sporten een verzachtend effect heeft op je spieren. Een voorbeeld vind je in een artikel uit 2015[8], gepubliceerd in JAMA. Hierin benadrukt men onder andere een verband tussen cannabis en spierweefsel.

Ook slaap is een integraal onderdeel van het herstelproces. In een onderzoek uit 2004[9] wordt uitgelicht dat de slaapbereidheid onder jongeren toenam na het gebruik van 15 milligram THC.

Rust en herstel

Heeft het roken van wiet invloed op cardiotraining?

Gezien de positieve uitlatingen van atleten en sporters met een voorliefde voor wiet, denk je wellicht dat wiet geen nadelig effect heeft op cardiotraining. Maar onderstaande studies suggereren het omgekeerde.

Volgens dit onderzoek[10] uit 2005 kan een ‘lage of gemiddelde dosering’ THC tachycardie veroorzaken. Dit is een versnelde hartslag. Het zorgt voor een tijdelijke toename van de bloeddruk.

Dat is misschien niet problematisch voor gezonde mensen. Als je een hartaandoening hebt, moet je hier wel rekening mee houden.

Hoelang zit wiet in het systeem van een sporter?

Ook hier vinden we een mogelijk nadeel. In veel delen van de wereld is wietgebruik gelegaliseerd of gedecriminaliseerd. Toch gaan sportcommissies daar niet in mee.

Daarom kun je als sporter nog steeds in de problemen komen als je positief test op THC. Het is belangrijk om te weten hoelang cannabinoïden (of hun metabolieten) in je systeem blijven.

Veel sportorganisaties gebruiken urinetests om op drugs te testen. Uit onderzoek[11] blijkt dat cannabis tot wel 30 dagen lang in urine te vinden is. Maar als je chronisch wiet gebruikt, kan het wel 90 dagen duren voordat de THC helemaal uit je lichaam verdwenen is.

Wiet en sport: hoe combineer je ze veilig en effectief?

Voor wat betreft het combineren van wiet en sport, draait het allemaal om veilige en correcte maatregelen.

Met dat in gedachten, geven we je wat tips. Gebruik ze om tijdens het sporten optimaal te profiteren van de wietplant. Uiteraard vind je hier ook wat adviezen voor je veiligheid!

Kies voor stimulerende soorten

Rook geen zware Kush voordat je gaat hardlopen. Voor het beste resultaat kies je een wietsoort met stimulerende en energieke terpenen en een gemiddeld THC-gehalte. Je kunt ook de high helemaal overslaan. Kies dan voor een niet psychotrope CBD-soort of een milde 1:1 soort met net zoveel THC als CBD.

Bewaar de ontspannende soorten voor na het sporten

Sommige soorten zijn beter geschikt voor de avond. Dat is niet voor niets. Heb je een zware middag in de sportschool beleefd? Dan zijn enkele trekken van een soort met veel myrceen precies wat je nodig hebt om naar dromenland te vertrekken.

Kies voor microdosing

Wil je wiet gebruiken voor sport? Onthoud dat minder vaak meer is. Meestal is een dosering van 5–15mg THC al genoeg. Dat kan een hapje van een edible zijn of een paar trekken uit een bowl, net waar je zelf de voorkeur aan geeft. Zo kun je voorkomen dat je futloos wordt door een te zware dosis THC.

Vermijd extreme activiteiten

Het maakt hier niet uit of je gewend bent aan een high. Je verkeert in een bedwelmde toestand en het is niet verstandig om riskante acties te ondernemen. Wil je bergbeklimmen en een joint roken? Maak liever een ander plan.

Overleg met je huisarts als je een aandoening hebt

De mogelijke risico's van wietgebruik en hartklachten hebben we al aangestipt. Neem altijd het zekere voor het onzekere als dit op jou van toepassing is. Vraag een arts om advies! 

Wiet en sport: een ideaal duo?

Als je je geliefde plant wilt combineren met je sportleven, dan is kennis macht. Doe dus vooral eerst zelf onderzoek of overleg met een professional. Speel het op veilig.

Wil je het wel proberen? Wees dan voorzichtig. Begin met een lage dosering THC om die heerlijke buzz en motivatie op te wekken. Als je dat gevoel eenmaal hebt bereikt, kun je genieten van een leuke en bevredigende sportsessie.

External Resources:
  1. 18 of the Biggest Cannabis Advocates in Pro Sports | Men's Journal https://www.mensjournal.com
  2. Weed Shouldn't Be Banned for Elite Athletes, Some Experts Say - Scientific American https://www.scientificamerican.com
  3. Frontiers | The New Runner's High? Examining Relationships Between Cannabis Use and Exercise Behavior in States With Legalized Cannabis | Public Health https://www.frontiersin.org
  4. A chronic low dose of Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice | Nature Medicine https://www.nature.com
  5. 9 Ways Marijuana Effects Your Athletic Performance | Muscle & Fitness https://www.muscleandfitness.com
  6. Can Marijuana Make You a Better Athlete? https://www.nytimes.com
  7. Runner's High by Josiah Hesse: 9780593191170 | PenguinRandomHouse.com: Books https://www.penguinrandomhouse.com
  8. Medical Marijuana | Adolescent Medicine | JAMA | JAMA Network https://jamanetwork.com
  9. Effect of Delta-9-tetrahydrocannabinol and cannabidiol on nocturnal sleep and early-morning behavior in young adults - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  10. Hereditary motor and sensor neuropathy: a cause of acute stridor https://emj.bmj.com
  11. OBJECTIVE TESTING – URINE AND OTHER DRUG TESTS https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.