By Steven Voser

De bruingemarmerde stinkwants met de wetenschappelijk naam Halyomorpha halys is een insect dat in Nederland oprukt vanuit China, Japan, Korea en Taiwan. Het beestje komt sinds kort voor in ons land en is voor het eerst in Limburg aangetroffen. Inmiddels vind je de bruingemarmerde stinkwants in verschillende delen van Europa. Het beroerde is dat stinkwantsen verzot zijn op cannabisplanten. Bovendien richten ze soms onherstelbare schade aan.

HOE HERKEN JE DE BRUINGEMARMERDE STINKWANTS?

De bruingemarmerde stinkwants wordt ongeveer 1,7cm groot. Je herkent de beestjes aan een kenmerkend hard en breed dekschild. De meeste bruingemarmerde stinkwantsen hebben een bruine kleur met markeringen in andere kleuren, maar er zijn ook groene stinkwantsen. De stinkwants heet zo omdat het beestje een doordringende geur verspreidt die doet denken aan koriander als je het plaagt of plet. Op die manier verjaagt dit insect natuurlijke vijanden, zoals hagedissen en vogels.

Hoewel stinkwantsen onschuldig zijn voor mensen, plegen ze soms wel een aanslag op je cannabisplanten. Ze doen zich tegoed aan blaadjes en toppen en verslinden graag zaailingen. Als je niet in actie komt bij een invasie, richten ze soms grote schade aan.

bruingemarmerde hennep

HOE STINKWANTSEN OP JE WIETPLANTEN TERECHTKOMEN

Net als andere cannabis plagen trekken stinkwantsen voor de wintermaanden je verwarmde huis binnen. Ze vinden hun weg naar je huis en kweektent via ramen, schoorstenen, buizen, stroomaansluitingen en andere scheuren en spleten. Dus als eerste verdedigingslinie tegen de wiet-etende wantsen zou je je huis helemaal moeten nalopen en dit soort openingen moeten afsluiten, zodat de plaaggeesten buiten blijven. Als je insectenhorren voor je deuren en ramen of de ingang van je kweekruimte of kweektent hebt geplaatst, controleer dan of die intact zijn en er geen openingen in zitten. Mocht je die wel vinden, repareer of vervang de horren dan.

HOE JE VAN BRUINGEMARMERDE STINKWANTSEN AFKOMT


1. Maak je kweekruimte schoon

Als je stinkwantsen rond je planten vindt, zou je als eerste je hele kweekruimte moeten leeghalen en schoonmaken. Verwijder al het afval, zoals onkruid en oude bladeren onder je planten. Als je de kweekruimte schoonhoudt, hebben de wantsen minder te eten en geen goede verstopplek meer.

bruingemarmerde binnen


2. Verwijder de wantsen voorzichtig

Voordat je alle stinkwantsen die je ziet plet of insecticide begint te spuiten, zou je moeten weten dat het beter is ze uit je kweekruimte te verwijderen. Als je ze platdrukt of als ze doodgaan van de insecticide en je ze niet verwijdert, gaan ze onaangenaam ruiken en gaat je hele kweekruimte stinken. Bovendien trekken de dode wantsen ander ongedierte, zoals mieren, aan. Dat zou je moeten zien te vermijden.

bruingemarmerde hennep fabriek


3. Ga op jacht naar eitjes

Ga niet alleen op jacht naar de stinkwantsen zelf, maar ook naar hun eitjes. Als je een invasie hebt, is de kans aanwezig dat je eveneens kenmerkende groepjes witte eitjes ontdekt op de bladeren van je cannabisplanten. Die eitjes zou je natuurlijk moeten verwijderen, want daar komen de stinkwantsen uit. De veiligste optie is het snoeien en weggooien van bladeren met verdachte plekken erop.

bruingemarmerde plaag


4. Zet buiten de tuinslang op je cannabisplanten

Een goede methode om van de beestjes en hun eitjes af te komen, is door je planten mee naar buiten te nemen. Verwijder alle bladeren waar je eitjes op ziet. Spuit vervolgens met de tuinslang de wantsen van je planten af. Je cannabis flink schudden wil ook nog weleens helpen, want de beestjes vallen er vaak gewoon vanaf. Zorg dat je een emmertje zeepwater paraat hebt staan. Daar gooi je de verzamelde lastpakken in. Als je klaar bent, spoel je de stinkwantsen en bladeren met eitjes die je verzameld hebt door de wc.

Bruingemarmerde buitenshuis


5. Gebruik binnenshuis een stofzuiger

Als het onmogelijk is buiten met een tuinslang de stinkwantsen te lijf te gaan, zet dan in je kweekruimte een stofzuiger in. Schud je planten, zodat de wantsen eruit vallen. Vervolgens zuig je ze op met je stofzuiger. Het is ook mogelijk ze op te vegen met een stoffer en blik. Hier is het eveneens handig als je een emmertje zeepwater in de aanslag hebt om ze te verzamelen. Als je met je stofzuiger de stinkwantsen opzuigt, gooi dan naderhand de stofzuigerzak weg. De dode wantsen in de zak gaan anders stinken, waardoor je hele huis ernaar meurt!

bruingemarmerde binnen


6. Gebruik neem olie om van ze af te komen

Cannabiskwekers gebruiken neem olie voor verschillende soorten cannabis plagen, dus ook voor de stinkwants. Neem olie is een veilig te gebruiken, natuurlijk, insectenwerend middel. Bovendien werkt het preventief, waardoor ongedierte wegblijft. Het werkt goed tegen eitjes en larven. Toch is het niet effectief genoeg om van volwassen stinkwantsen af te komen. Dat komt omdat deze een hard dekschild en dikke coating hebben, waardoor ze relatief moeilijk te doden zijn.

Neem olie is veilig en het is mogelijk het tot de dag voor de oogst te gebruiken. Spray het echter niet rechtstreeks op je toppen. Dat tast de smaak aan. Neem olie is te gebruiken met een druksproeier of een klein plantensproeiertje. Lees de gebruiksaanwijzing van de sproeier aandachtig door en vergeet de onderkant van de bladeren niet. Bovendien zou je de volle zon moeten vermijden. De beste tijd voor het besproeien van je wietplanten is kort voordat het licht uitgaat. Als je buiten sproeit, doe dat dan aan het einde van de dag of vroeg in de ochtend.

Neemazal - Neem Oil

Neemolie biedt een compleet natuurlijke manier om je wietplanten te beschermen tegen plagen.

Koop Neem Oil

7. Gebruik als laatste toevlucht een sterk insectendodend middel

Tenzij je een enorme invasie hebt, zou je met de bovenvermelde methoden makkelijk van de beestjes af moeten komen. Alleen als niets helpt en je niet in staat bent de invasie af te weren, is het mogelijk een sterker insectendodend middel in te zetten. Maar alvorens je sproeit om van ze af te komen, zou je alle stinkwantsen die je ziet moeten verwijderen. Doe je dat niet, dan gaan de dode wantsen stinken. En dat trekt alleen maar meer schadelijke beestjes aan.

 Insecticide bruingemarmerde

HOE JE BRUINGEMARMERDE STINKWANTSEN VOORKOMT

Voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Voor gezonde cannabisplanten en een royale opbrengst is preventie het beste. Voorzorgsmaatregelen om bruingemarmerde stinkwantsen te voorkomen, zijn:


1. Dagelijks je cannabisplanten inspecteren

Veel cannabisproblemen, waaronder ook insectenplagen, zijn niet altijd direct waar te nemen. Doorgaans zie je pas dat het mis is met je planten als een invasie of ziekte in een gevorderd stadium is. Maar als je dagelijks nauwgezet je cannabisplanten controleert, is het mogelijk problemen vroeg te ontdekken en in actie te komen voordat er meer schade ontstaat. Controleer de bladeren van je planten (vergeet de onderkant niet) en snoei alle blaadjes waar eitjes op zitten direct weg als je eitjes constateert.

Bruingemarmerde bladeren


2. Je planten afdekken als je buiten kweekt

Als je buiten kweekt, overweeg dan je planten met behulp van tuintextiel en tunnelkassen te beschermen tegen de stinkwants en ander ongedierte. Stinkwantsen zijn relatief groot, dus ze zijn niet in staat fijne mazen en beschermend afdekmateriaal te doordringen. Afdekmateriaal is doorgaans gemaakt van lichtgewicht polyethyleen, waardoor het makkelijk te gebruiken is. Het is bovendien financieel op te brengen en je vindt het doorgaans in tuincentra met een uitgebreid assortiment.

Behalve dat het je cannabisplanten beschermt tegen stinkwantsen, rupsen en andere grote insecten, behoedt het afdekmateriaal je planten ook voor wind- en vogelschade.

HOE JE VAN DE STINKWANTS AFKOMT - CONCLUSIE

Anders dan moeilijker te ontdekken plagen, zoals mijt en trips, is de stinkwants gelukkig flink uit de kluiten gewassen, zodat je het beestje makkelijk opspoort. Doorgaans ben je er snel en veilig vanaf. Kijk dus goed uit je doppen en controleer regelmatig je cannabisplanten.

Veel kweekplezier!




Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.