By Steven Voser


Over het kweken van cannabis bestaan een hoop misverstanden. Lees verder en we ontkrachten 8 hardnekkige broodjeaapverhalen, zodat je precies weet waar het kweken van wiet allemaal om draait.

1. WIET KWEKEN KOST VEEL GELD

Cannabis kweken KAN veel geld kosten. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn.

Het is natuurlijk zo dat veel kwekers ernaar streven zoveel mogelijk controle over de groei van hun cannabisplanten te hebben. Om dat te bereiken, investeren ze in professionele kweekbenodigdheden, zoals kweekverlichting, afzuiginstallaties, ventilatoren, voedingsstoffen, bewaterings- en lichtsystemen, enzovoort. Als je cannabis wilt kweken, is het echter niet noodzakelijk dit allemaal in te zetten.

Om buitenshuis puike wiet te kweken, heb je alleen maar een zonnige standplaats nodig, een pot met hoogwaardige potgrondmix, wat meststoffen en geduld. Binnen is een goede kweeklamp vereist, maar ook hiervoor zijn er betaalbare opties. Heb je de beschikking over een kweeklocatie buiten, dan kost het minder dan € 50,- om een paar planten te kweken. Voor binnenkweek is het mogelijk om voor minder dan € 100,- een simpele kweekruimte in te richten.

2. WIET KWEKEN IS MOEILIJK

Net zoals het kweken van wiet soms een dure aangelegenheid is, kan het ook moeilijk zijn. Dat hoeft echter niet.

Inderdaad, als je werkelijk nauwgezet en gecontroleerd je planten wilt laten groeien, is het verstandig er veel over te lezen. Je bestudeert daarbij zaken als LST en HST en macro- en microvoedingsstoffen, zodat je kennis opdoet over de cannabisvariëteit die je kweekt en hoe je je planten stuurt zodat ze de allerbeste toppen opleveren.

Wiet kweken kan echter ook een stuk simplistischer. Natuurlijk is het nog steeds verstandig om je goed in te lezen over de cannabisplant. Je hoeft echter geen volleerd hovenier te zijn om cannabis te kweken. Het is zelfs zo dat veel aspirant-kwekers gewoon lukraak een paar zaadjes in aarde stoppen. Als deze de zaailing-fase doorgekomen zijn, hebben de cannabisplanten niet echt veel verzorging meer nodig. Een beetje water op z'n tijd, wat voedingsstoffen en wat snoeiwerk; dat is alles. Alles wat je zou moeten weten over het kweken van cannabis, vind je terug in onze kweekartikelen.

3. MEER VOEDINGSSTOFFEN, BETERE RESULTATEN

Veel aspirant-kwekers gaan de mist in door hun planten een stortvloed van voedingsstoffen aan te bieden. Hiermee doe je ze echter meer kwaad dan goed.

Om goed te gedijen, hebben cannabisplanten drie belangrijke macrovoedingsstoffen nodig: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). De meststoffen zoals je die in de winkel aantreft, bevatten verschillende concentraties van deze voedingsstoffen. Het hangt er daarbij van af of ze bedoeld zijn voor de groei- of de bloeiperiode van cannabisplanten. Dergelijke meststoffen leveren voedingsstoffen linea recta aan de wortels van je wietplanten voor snelle opname. Als je echter te enthousiast te werk gaat, nemen je planten er teveel van op, wat soms verbranding van voedingsstoffen tot gevolg heeft. Daar schieten je cannabisplanten van in de stress, waardoor de groei stagneert en ze het loodje leggen als je niet ingrijpt.

Voor beginners is het vaak verstandiger biologische meststoffen te gebruiken, zoals vleermuizenmest. Hierin zitten alle voedingsstoffen voor je wietplantjes, maar er is sprake van geleidelijke afgifte, wat het risico op verbranding van nutriënten vermindert.

Het is ook mogelijk met compost, wormenpoep en andere biologische voedingsstoffen in de potgrondmix te kweken. Dan hoef je geen extra nutriënten meer te geven. Lees dit artikel maar eens, dat helemaal gewijd is aan het gebruik van voedingsstoffen voor wietplantjes.

4. CANNABIS VERWENNEN MET SAPJES VERBETERT DE SMAAK

Ook zo'n populair broodjeaapverhaal. Jammer genoeg komt er voor het verkrijgen van smaakvolle toppen wat meer bij kijken dan een waterbeurt met een fruitsapje.

De unieke aroma's van cannabis ontstaan door verbindingen die we terpenen noemen. Deze stoffen vormen de etherische oliën van de cannabisplant en de hoogste concentraties zitten in de klierharen waarmee de vrouwelijke toppen bedekt zijn, in de bladeren en in mindere mate de steeltjes. Terpenen in de cannabisplant zijn o.a. myrceen, linalool, pineen en bèta-caryofylleen.

Er bestaan voedingsstoffen die speciaal samengesteld zijn zodat je planten meer hars en een complexer terpenen-profiel aanmaken. Het is echter ook mogelijk je cannabis kleine hoeveelheden melasse aan te bieden in de laatste weken van de bloeiperiode. Beperking van voedingsstoffen en je cannabisplanten gedurende langere tijd verduisteren tijdens de laatste dagen van de bloei helpt vaak eveneens om de productie van hars te stimuleren vlak voor de oogst. Helaas heeft een waterbeurt met een fruitsapje geen resultaat.

Hoe Low Stress Technique Toe Te Passen Op Cannabisplant

5. CANNABIS HEEFT GROTE POTTEN EN VEEL RUIMTE NODIG

Cannabisplanten worden soms behoorlijk groot en voor een goede opbrengst zou je potten van minimaal 20l moeten gebruiken. Dat wil echter niet zeggen dat het onmogelijk is planten in kleinere exemplaren te kweken.

Het is best mogelijk cannabis in kleinere potten van 10l te kweken. Natuurlijk is het oogstgewicht beduidend minder, maar je kunt wel degelijk met dergelijke potten een redelijke oogst behalen. Het is ook mogelijk gebruik te maken van snoei- en trainingstechnieken om de groei van planten in deze kleinere exemplaren te sturen en te maximaliseren.

6. DE KWALITEIT IS AFHANKELIJK VAN JE VAARDIGHEDEN

Dit broodjeaapverhaal is gedeeltelijk waar. Het spreekt voor zich dat je vaardigheid veel invloed heeft op de kwaliteit van je oogst. De zaden voor je kweek zijn echter net zo belangrijk.

Er bestaan inmiddels verschrikkelijk veel cannabisvariëteiten die stuk voor stuk unieke eigenschappen hebben. Als je overweegt cannabis te gaan kweken, ongeacht je kwekerservaring, is het superbelangrijk dat je investeert in hoogwaardige zaden van een kundige zadenbank. Alleen dan weet je zeker dat je ook werkelijk toppen van topkwaliteit kweekt.

7. ZWERFZAADJES ZIJN FANTASTISCH VOOR ASPIRANT-KWEKERS

Zwerfzaadjes zijn zaadjes die je soms aantreft in wiet van onbekende herkomst. Veel mensen denken dat deze prima zijn voor aspirant-kwekers omdat ze niets kosten. Het is soms inderdaad zo dat je af een toe een hoogwaardig zaadje vindt in een zakje wiet. Dat is echter een zeldzaamheid.

Als je een zwerfzaadje laat kiemen, weet je met geen mogelijkheid wat voor soort plant dat oplevert. Wanneer je een ervaren kweker bent, levert dat vaak niet veel problemen op, omdat je de kennis en vaardigheden in huis hebt om in te spelen op de groei-eigenschappen. Als beginnende teler is het echter lastig om te gaan met planten die bijvoorbeeld extreem hoog worden of een langere bloeiperiode hebben.

8. CANNABIS ZOU JE HYDROPONISCH MOETEN KWEKEN

Hydroponie is een kweekmethode waarbij planten in een inert kweekmedium (perliet bijvoorbeeld) groeien en waarbij ze alle voedingsstoffen via een watersysteem toegediend krijgen. Het is toe te passen op de kweek van diverse planten en ook cannabiskwekers maken er vaak gebruik van. Hydroponie is echter een bijzonder geavanceerde kweektechniek en het kost vaak nogal wat om het systeem op te zetten. Hoewel hydroponisch kweken soms uitstekende wiet oplevert, is de techniek niet echt geschikt voor aspirant-kwekers.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.