.
5 door wiet geïnspireerde artiesten die je moet volgen
Gebruik jij wiet om creatief te zijn? Je bent niet de enige. Veel creatieve zielen vinden de unieke effecten van wiet een perfecte inspiratiebron. Hieronder belichten we enkele van onze favoriete wiet-minnende kunstenaars en onderzoeken we het thema wiet en creativiteit in meer detail.
Inhoud:
- Kan wiet helpen bij het creatieve proces?
- Wiet in de historische context van kunst
- Veelvoorkomende thema’s in wietkunst
- Wiet en flow in het creatieve proces
- Artistieke rituelen van wiet-kunstenaars
- Artiesten die zich door wiet laten inspireren
- De ethiek en het stigma rond het gebruik van wiet voor creativiteit
- Een penseel in de ene hand, een joint in de andere
Voor sommigen is wiet ideaal om te ontspannen en tot rust te komen. Voor anderen biedt het de ideale brandstof om hun creatieve vuur aan te wakkeren. Er zijn talloze artiesten die openlijk vertellen dat wiet een rol speelt in hun creatieve proces, van schilders tot muzikanten en van beeldhouwers tot dansers. Hieronder zetten we een aantal van onze favoriete artiesten in de schijnwerpers, wiens werk door wiet wordt versterkt of geïnspireerd. Lees verder en ontdek wie ze zijn en wat het effect van wiet op creativiteitin het algemeen is. De bevindingen zullen je verrassen!
Kan wiet helpen bij het creatieve proces?
Veel mensen geloven dat de voordelen van wiet voor creativiteit te maken hebben met de ontspannende werking op lichaam en geest, het verminderen van spanning en het loslaten van remmingen. Toch is dit een vrij breed perspectief. Gelukkig proberen onderzoekers nu te achterhalen of en hoe cannabis creativiteit kan bevorderen.
In 2022 voerden drie onderzoekers van de Foster School of Business, de Universiteit van Virginia en de Nationale Universiteit van Singapore twee studies[1] uit. Hieraan deden meer dan 300 wietgebruikers uit Washington aan mee (waar wiet legaal is). Daarnaast zorgden de onderzoekers ervoor dat er ook mensen deelnamen die geen wiet gebruikten. De wietgebruikers gaven aan enkele keren per week wiet te gebruiken, wat via enquêtes en drugstesten werd bevestigd. Aan alle deelnemers werd gevraagd verschillende creatieve opdrachten uit te voeren. Dit deden ze in hun normale omgeving en, als ze wiet gebruikten, onder invloed van hun gebruikelijke hoeveelheid en type wiet.
Eén opdracht was bijvoorbeeld om zoveel mogelijk creatieve toepassingen voor een baksteen te bedenken. In de tweede studie werd hen gevraagd om ideeën te verzinnen om de omzet van een lokale band te verhogen. De antwoorden werden daarna beoordeeld door andere deelnemers en een panel van experts en onderzoeksassistenten.
De studie concludeerde dat de deelnemers die wiet gebruikten, over het algemeen vrolijker waren. De onderzoekers beschreven hen als “gelukkiger, opgewekter en, simpel gezegd, in een beter humeur”. Hierdoor vonden ze hun eigen ideeën, maar ook die van anderen, creatiever. De nuchtere deelnemers, onderzoeksassistenten en de experts vonden echter geen significant verschil in de creativiteit van de ideeën van de 'stoned' versus nuchtere deelnemers.
Zijn deze bevindingen doorslaggevend? Natuurlijk niet, wetenschappelijke onderzoeken naar cannabis zijn dat zelden. Toch tonen ze aan dat creativiteit subjectief is; wat voor de één innovatief lijkt, is dat misschien niet voor een ander. Aan de andere kant zeggen de resultaten niets over het 'gevoel' van creatief zijn. Mensen die de buzz van wiet waarderen, kunnen zich creatiever voelen na het gebruik ervan, ongeacht of anderen het daarmee eens zijn. Deze subjectieve en persoonlijke ervaring van creativiteit kan hen helpen om nieuwe en unieke oplossingen te bedenken.
Wiet in de historische context van kunst
Het is dus nog niet wetenschappelijk bevestigd dat wiet creativiteit stimuleert. Toch staat één ding vast: creatieve mensen wenden zich al lang tot wiet en andere stimulerende middelen om hun ideeën te laten stromen. Sterker nog, wiet komt voor in enkele van de vroegste afbeeldingen. Het oudste schriftelijke voorbeeld van wiet is het Chinese karakter 'ma' (麻). Dit woord dateert uit 3000 v.Chr. en betekent 'hennep'. Veel geleerden geloven dat het teken een illustratie[2] is van hennepplanten die te drogen hangen onder een afdak. Eerder verscheen wiet ook al op neolithische Japanse grotschilderingen.
Cannabis komt ook veel voor in oude hindoekunst. Hierop is vaak de god Shiva te zien, maar ook mensen die wiet gebruiken. Meestal is dit in de vorm van bhang, een krachtig drankje met wiet dat tot op de dag van vandaag in India wordt gedronken.
Via Azië en de Arabische wereld kwam wiet in Europa terecht en tegen het einde van de middeleeuwen werd het op talloze plaatsen gebruikt. In de 19e eeuw consumeerden leden van de Parijse Club des Hachichins (de club van de hasj-eters) openlijk wiet. Onder de leden en bezoekers vinden we bekende schrijvers zoals Alexandre Dumas, Victor Hugo, Charles Baudelaire en Eugène Delacroix.
Meer moderne voorbeelden van de link tussen wiet en de kunstwereld vinden we bij de beat-poëzie van de jaren 1950 en de muziek van de tegencultuurbewegingen van de jaren 1960 en 1970. De kunst uit het midden tot het eind van de 20e eeuw is doordrenkt met de invloed van wiet, van de geschriften van Kerouac, Ginsberg en Burroughs tot de mysterieuze lagen van het Beatles-nummer 'I Am The Walrus'.
Veelvoorkomende thema’s in wietkunst
Door wiet geïnspireerde kunst kan vele vormen aannemen, van surrealistische proza tot psychedelische rock en kleurrijke schilderijen. Je kunt natuurlijk stellen dat elk kunstwerk op unieke wijze wordt beïnvloed door de ervaringen van de maker. Toch zijn er vaak terugkerende thema's in door wiet geïnspireerde kunst, waaronder:
- surrealistische interpretaties van 'echte' onderwerpen
- religieuze thema’s
- psychedelische elementen
- rechtvaardigheid en ethiek
- activisme
-
Wiet en flow in het creatieve proces
Zoals we in eerdere artikelen hebben aangegeven, zijn we ervan overtuigd dat de ervaring met wiet zeer subjectief is. Geen twee mensen zijn hetzelfde, en daarom is ieders ervaring met wiet uniek. Hierdoor verschilt ook de invloed van wiet op creativiteit per persoon. Op basis van anekdotische verslagen denken we dat het vermogen van wiet om de creativiteit te stimuleren, deels ligt in de manier waarop het mensen helpt om vrijer en minder geremd te denken.
Misschien heb je het zelf ervaren; wiet kan erg ontspannend zijn en je soms zelfs naar dromenland helpen. Toch kan de juiste hoeveelheid van de juiste soort spanning als sneeuw voor de zon laten verdwijnen, zonder dat je in slaap valt. Heb je ooit een paar trekjes van een joint genomen en gemerkt dat ideeën en gesprekken als vanzelf vloeien, bijna als een scharnier dat je zojuist hebt gesmeerd? Dat is wat we bedoelen! Daar gebeurt de magie voor veel wiet-minnende kunstenaars.
In deze staat besteed je minder tijd aan het analyseren van een idee of project. De ideeën komen vanzelf, je raakt geïnspireerd en klaar om te creëren. Voor je het weet, sla je het juiste akkoord op die gitaar, kies je de juiste kleur op een palet of zet je het perfecte woord op papier. Dit opent een wereld aan mogelijkheden die je gretig zult verkennen.
-
Artistieke rituelen van wiet-kunstenaars
Wiet helpt sommige artiesten om een flow-toestand te bereiken, maar het kan ook een ritueel vormen. Denk aan het aansteken van een joint voordat het werk begint, of blowen tijdens het voorbereiden van de werkruimte. Dit kan dienen als een gewoonte die helpt om de creatieve radartjes te laten draaien.
5 artiesten die zich door wiet laten inspireren
Benieuwd naar de creatieve kracht van wiet? Ontdek het werk van artiesten met een voorliefde voor het kruid.
-
Chris Burden
Chris Burden was een gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar. Hij werd vooral bekend om zijn controversiële en vaak gevaarlijke installaties, waarbij hij regelmatig zijn eigen veiligheid in gevaar bracht. Voorbeelden zijn onder andere 'Shoot' uit 1977, waarin Burden in zijn arm werd geschoten met een 0,22 kaliber geweer en '747' uit 1972, waarin hij meerdere schoten afvuurde op een Boeing 747 die Los Angeles International Airport verliet. En dan is er nog 'Trans-Fixed' uit 1974, waarin hij zich op de motorkap van een Volkswagen Beetle liet vastnagelen op Speedway Avenue in Venice, Californië.
In 1978 begon Burden als professor op de kunstafdeling van UCLA. Datzelfde jaar stuurde hij als onderdeel van zijn kunstwerk 'Coals to Newcastle' twee joints over de grens tussen de VS en Mexico met behulp van speelgoedvliegtuigjes. De vliegtuigen waren bedrukt met zinnen zoals “fumen los muchachos” (“rook ‘m, jongens”). De gehele gebeurtenis werd vastgelegd door een van zijn studenten.
-
Melanie Bernier
Melanie Bernier is een muzikante, kunstenaar en professor aan de Virginia Commonwealth University. Naast haar energieke punkmuziek maakt Bernier door wiet geïnspireerde kunstwerken van textiel. Door samen te wonen met wietdealers raakte ze gefascineerd door de overgang van wiet naar de mainstream in de VS en vooral wat dit betekent voor de 'maffe cannabiscultuur'. Al snel sijpelde deze interesse door in haar kunst.
Ze creëerde eerst de serie 'Joints', een verzameling hyperrealistische wiettoppen en joints gemaakt van stof en andere vezels. Later verdiepte ze zich in het dilemma van de legalisatie van wiet en het effect ervan op de cannabiscultuur. Dit leidde tot 'Colours', een collectie fictieve, door de overheid goedgekeurde wietverpakkingen, geborduurd met cijfers en concentraties. Het diende als een statement over het mogelijke verlies van de oude wietcultuur door de commercialisering.
-
Fred Tomaselli
Fred Tomaselli is een kunstenaar uit de VS die diepgaande werelden creëert die zowel aardse als kosmische ruimtes omvatten. Dat is voor hem niet vergezocht, aangezien hij in de Californische surfcultuur is opgegroeid. Zijn grote, kleurrijke schilderijen bevatten vaak unieke materialen, zoals houten panelen en dikke lagen epoxyhars. Onder de vele lagen in zijn werken zijn pillen en wietblaadjes te zien. Maar zijn meest wiet-positieve werk is zonder twijfel 'Super Plant', een gigantische wietplant met diepe wortels en weelderige takken.
Het werk vertoont banden met zowel oosterse mystiek als americana (door de gelijkenis met Rajasthani miniaturen en de levensboom van Shaker). Tomaselli zelf beschouwt Super Plant als een weergave van kunstgeschiedenis, gezien de fusie van gemengde materialen en verschillende invloeden.
-
Ricardo Cortés
Ricardo Cortés is een illustrator die vooral bekend is door zijn werk voor satirische boeken voor volwassenen. De eerste is 'Go the Fuck to Sleep', een volwassen verhaaltje voor het slapengaan, geschreven door Adam Mansbach en voorgelezen door acteur Samuel L. Jackson. Het tweede is 'I Don't Want to Blow You Up', een kleurboek gewijd aan beroemde moslims (11 echte, twee fictieve).
In 2005 publiceerde Cortés zijn bekendste werk. 'It’s Just a Plant' is een kinderboek voor ouders die hun kinderen over wiet willen voorlichten. Hoewel het boek controverse veroorzaakte, werd het over het algemeen positief ontvangen; de New York Post noemde het zelfs “hilarisch”.
-
Dan Colen
Dan Colen, gevestigd in New York, is een beeldend kunstenaar die zowel traditionele olieverf als unieke materialen gebruikt. Zijn werk 'Secrets and Cymbals, Smoke and Scissors' bestaat uit snapshots en herschept het appartement van Dash Snow, een overleden vriend en kunstenaar.
Zijn werk 'Life Marijuana' gaat daarentegen expliciet over wiet en toont de cover van Life Magazine van oktober 1969, waarop een onbekend persoon een joint rookt. Een soortgelijk werk, 'This Is Addictive', beeldt veel populaire slechte gewoontes uit als elementen van het periodiek systeem.
De ethiek en het stigma rond het gebruik van wiet voor creativiteit
Wie in de tweede helft van de 20e eeuw wiet gebruikte, schreeuwde dat waarschijnlijk niet van de daken, ongeacht hoe gunstig men het vond. Dat is tegenwoordig wel anders. De plant is in veel delen van de wereld nog illegaal, maar het taboe is wel aan het verdwijnen. Steeds meer mensen geven openlijk toe dat ze dol zijn op wiet.
Ooit werd beweerd dat wiet hersencellen zou doden, kanker zou veroorzaken en mensen tot waanzin zou drijven. Tegenwoordig wordt gedacht dat de ontspannende, opbeurende en zelfs stimulerende effecten van cannabis talloze voordelen bieden, zeker als het op creativiteit aankomt. Er zijn talloze succesvolle creatievelingen die wiet als hun muze beschouwen. Denk maar aan rappers als Snoop Dogg en Wiz Khalifa of acteurs als Sarah Silverman en Seth Rogen, maar ook ondernemers zoals de wijlen Steve Jobs. Naarmate de legalisatie vordert, hopen we dat het stigma rond wiet helemaal zal verdwijnen.
Een penseel in de ene hand, een joint in de andere
Al eeuwenlang wenden kunstenaars en andere creatieve zielen zich tot stimulerende middelen voor inspiratie. Wiet blijft daarbij een van de populairste keuzes, omdat het schrijvers, schilders, beeldhouwers, muzikanten en zelfs succesvolle ondernemers van de perfecte buzz voorziet. Uit archeologisch bewijs blijkt zelfs dat sommige afbeeldingen van wiet in de kunst dateren van wel 5000 v.Chr. Met de voortschrijdende legalisatie en veranderende meningen over wiet verwachten we dat steeds meer mensen zich zullen uitspreken over het gebruik van wiet om de creativiteit te bevorderen.
- Research: Does Cannabis Really Make You More Creative? https://hbr.org
- Ma-Ren_Hua https://www.drscottjay.com